10 idei ecologiste gresite pe care le cred oamenii

10 idei ecologiste gresite pe care le cred oamenii

Mit: Agricultura nu are nevoie de pesticide, metodele organice de crestere ofera protectie naturala impotriva daunatorilor si recoltele sunt la fel de bogate.
Realitate: Agricultura “bio” nu produce nici pe departe cantitati suficiente pentru a hrani omenirea. Fara pesticide, avem doua variante: ne intoarcem in evul mediu cand se murea de foame si aproape toata lumea era la munca campului sau investim mai multi bani in inginerie genetica.

Mit: Tratarea apei potabile cu clor produce compusi cancerigeni si ar trebui interzisa.
Realitate: Miliarde de oameni beau apa tratata cu clor si nu au niciun fel de probleme; in schimb, amaratii din unele tari africane care beau apa netratata mor de cele mai cumplite boli, care au disparut demult in tarile dezvoltate.

Mit: Dioxina este o otrava creata de om.
Realitate: S-au gasit urme de dioxina in straturi de lut vechi de 40 milioane de ani.

Mit: Dioxina este cea mai puternica otrava produsa de om.
Realitate: Nimeni nu a murit din cauza dioxinei, nici chiar fostul presedinte ucrainean Viktor Iuscenko, caruia i s-a administrat o doza foarte mare in incearcarea de a-l impiedica sa candideze.

Mit: Cateva mii de persoane au murit in urma radiatiilor dupa accidentul nuclear de la Cernobal din 1986.
Realitate: Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai putin de 50 decese sunt legate direct de radiatii in acel caz.

Mit: Arderea resturilor menajere polueaza atmosfera si ameninta sanatatea populatiei.
Realitate: Gazele rezultate in urma incinerarii acestor deseuri contin mai putine toxine decat aerul normal.

Mit: PVC-ul este toxic si trebuie eliminat.
Realitate: Desi se foloseste pe scara larga, nimeni nu a suferit vreodata din cauza PVC-ului.

Mit: Radiatia electromagnetica produsa de aparatele electronice produce numeroase probleme de sanatate persoanelor care stau in apropiere.
Realitate: Nicio analiza stiintifica nu a gasit vreo legatura intre campul electromagnetic al aparatelor din casa si problemele de sanatate ale locatarilor.

Mit: Antenele (releele) de telefonie mobila (GSM) produc radiatii daunatoare pentru locuitorii din zona.
Realitate: Niciun studiu serios nu a gasit vreo relatie de cauzalitate intre ele; au existat doar multe raportari individuale primite de la persoane care deja cunosteau acest mit, fiind vorba cel mai probabil de auto-sugestie, ipohondrie sau interese financiare.

Mit: O otrava este nociva in orice doza.
Realitate: Substantele toxice se gasesc peste tot in jurul nostru si fara ele probabil nu ar fi existat nici viata pe Pamant; plumbul, mercurul, cadmiumul sunt prezente in apa pe care o bem, iar monoxidul de carbon se gaseste in aerul pe care-l respiram, dar cantitatile sunt mult prea mici pentru a ne afecta. Organismele vii sunt rezistente la doze mici din astfel de produse, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care homeopatia nu functioneaza.

11

4 Răspunsuri

 1. Dan dela Cluj
  11 noiembrie 2011
 2. Radu
  15 februarie 2012
 3. Dan dela Cluj
  23 februarie 2012
 4. Dan de la Cluj
  5 iunie 2012

Scrie un răspuns