10 locuri unde e musai de mers pe langa Cluj

Baile Cojocna. La mai putin de 20 km de Cluj se afla lacurile sarate din Cojocna, recent amenajate printr-o investitie cu fonduri europene; este un loc placut, unde poti face baie intr-o apa extrem de sarata (care te tine la suprafata fara sa inoti), iar pe deasupra are si proprietati terapeutice.

Salina Turda. Reamenajata in ultimii ani, tot cu fonduri europene, ocna de sare de la Turda e un loc interesant de mers in orice anotimp (in subsol temperatura e constanta la 12 grade); pe langa vizitarea minei se pot face diverse activitati: bowling, minigolf, concerte, plimbari cu barca etc.

Lacul Torok din Dej. Ca si cele doua de mai sus, Dejul a fost un punct de exploatare a sarii inca din perioada ocupatiei romane, cu aproape 2000 de ani in urma; lacul sarat Torok a fost si el renovat de curand, tot din bani europeni, fiind acum o destinatie placuta, atat ca strand cat si ca zona de tratament.

Statiunea Baisoara. Una dintre cele mai frumoase zone montane din judet, Baisoara este locul ideal de mers iarna la schi, avand dotari foarte bune pentru pasionatii acestui sport. Altitudinea este de 1200-1500m, iar muntii incarcati cu brazi si aerul curat sunt numai bune pentru relaxare totala.

Zona Belis-Fantanele. Statiunea Fantanele se afla la aprox. 1000m inaltime, langa lacul cu acelasi nume; Belis este o comuna invecinata cu posibilitati bune de cazare si petrecere a timpului liber. Merita de venit cu un grup de prieteni la una dintre cabanele din zona, se poate pescui, merge pe munte sau sta la gratar in mijlocul naturii.

Castelul Banfy de la Bontida. Vechi de peste 500 de ani, a apartinut familiei nobiliare Banfy, una dintre cele mai lungi si importante dinastii din Ardeal; degradat in perioada comunista, se afla acum in proces de restaurare; merita vazut, este printre cele mai mari si frumoase castele din Transilvania.

Cheile Turzii. Zona este rezervatie naturala, cu un peisaj superb: stanci abrupte, pereti drepti (foarte apreciati de alpinisti), vegetatie salbatica, pesteri (nu foarte mari); recomandat celor pasionati de drumetie si aventura.

Partia de pe Feleac. Desi nu foarte mare, este apreciata datorita apropierii de Cluj (doar cativa kilometri); clujenii pasionati de schi o folosesc iarna pentru iesiri scurte in weekend – dar cei profesionisti vor prefera probabil un drum pana la Baisoara.

Manastirea Nicula. Veche din secolul XVII, manastirea este apreciata de credinciosi, fiind un centru de pelerinaj important. Unii considera ca o icoana din manastire face minuni. Initial manastirea a apartinut greco-catolicilor, dar in perioada comunista a fost trecuta cu forta in proprietatea Bisericii Ortodoxe.

Lacul Tarnita. Barajul si lacul de acumulare din zona au fost construite in perioada comunista, pentru a produce energie electrica si a usura alimentarea cu apa a orasului Cluj; turistii pot vizita barajul, pescui, face plimbari cu barca sau manca specialitati din peste (ales direct de catre ei din bazine) la restaurantele din zona.

58

One Response

  1. hudrea vasile
    28 august 2012

Scrie un răspuns