12 greseli in Star Trek

Sunt un trekker convins, am vazut toate filmele si serialele (mai putin cel original, pentru ca dupa cateva episoade n-am reusit sa ma uit la atatea cartoane colorate). Scriu acest text pentru ca multi fani ai acestui fenomen au impresia ca este un scenariu plauzibil pentru viitor. Si eu credeam asta cand eram micut de tot. Dar acum inteleg mai bine diferenta intre realitate si utopie, intre stiinta si fantezie. Iata deci cateva probleme fundamentale care fac imposibilia existenta unui univers ca in Star Trek:

1. Teleportarea este imposibila, cel putin in felul in care se face in Star Trek. Nu poate fi transferat un obiect intr-un loc oarecare, fara niciun fel de dispozitiv receptor, la fel cum nu poate fi extras de undeva de la distanta. In plus, o copie identica e unui obiect sau om nu este totuna cu originalul!

2. Calatoria in timp este prezenta deseori in serial pentru a le da ocazia realizatorilor sa puna personajele in situatii inedite din secolul XX; in realitate insa, chiar daca s-ar putea realiza o calatorie in timp, nu ar aparea paradoxuri temporare si nici nu s-ar mai putea face intoarcerea la punctul de plecare, pentru ca fiecare salt ar reprezenta trecerea intr-o dimensiune paralela (vezi conceptul de multivers).

3. Viteza super-luminica pe care o au navele din film nu este reprezentata realist; un salt intre doua puncte printr-o gaura de vierme este teoretic posibil, dar ar fi nevoie de o energie uriasa; sistemul “warp”nu prea are sens, calatoriile ar fi mult mai rapide prin curbarea spatiului, iar la viteze sub-luminice (folosind “impulse drive”) s-ar defaza timpul intre cei din nava si cei de pe planete.

4. Computerele din Star Trek sunt mult prea primitive, modelele de azi au depasit deja ceea ce estimau ei in primele episoade ca va fi peste 300 de ani; in plus, robotii si androizii sunt aproape absenti, desi ar fi foarte utili intr-o societate avansata din viitor.

5. Perpsectiva asupra umanitatii este exagerat de optimista, pentru o lume post-atomica. Daca ar avea loc un razboi nuclear pe Terra, cum prezic cei din film, revenirea la o viata normala ar dura extrem de mult, datorita problemelor ecologice, tehnologice si sociale aparute.

6. Defazajul dintre civilizatii este mult prea mic si improbabil; daca vechimea universului este de miliarde de ani si viata a aparut in diferite locuri concomitent, diferenta de dezvoltare dintre civiliatii ar trebui sa fie de milioane de ani, deci toate actiunea din Star Trek e total nerealista.

7. Relatiile dintre specii diferite sunt mult mai complicate decat sunt prezentate in serial; diferentele fizice intre rase pot fi enorme, sansele ca un alien sa aiba doar o cuta pe frunte in plus fata de un om sunt extrem de mici; in plus, un extraterestru respira o altfel de atmosfera, a evoluat cu o alta atractie gravitationala specifica si poate traieste chiar intr-un mediu lichid sau gazos, coexistenta diferitelor rase intr-un spatiu comun e foarte dificila; translatorul universal ar avea nevoie de saptamani intregi de conversatii pentru a descifra o limba noua, nu poate face asta dupa cateva fraze.

8. Complexitatea alienilor este foarte redusa, majoritatea fiind versiuni caricaturale ale diferitelor etnii sau personaje din trecutul Pamantului: ferengi sunt o extrapolare a mercantilismului, klingonienii sunt niste samurai futuristi, vulcanienii par a fi realizat utopia socialista, cardasienii au un regim fascist etc.

9. Violenta intre specii este exagerata; niste fiinte atat de avansate precum cele prezentate in serial ar fi trebuit sa depaseasca de mult faza primitiva a goanei agresive dupa resurse, a orgoliilor rasiale sau a vanatorii de placere.

10. Societatea din Star Trek e prea americana! Pamantenii au preluat practic obiceiurile americanilor de azi, ba chiar se uita cu nostalgie la filmele secolului XX. O omenire unificata in viitor ar fi mult mai diversificata si eterogena decat aceasta.

11. Sistemul politic este anacronic. Federatia Planetelor Unite e bazata pe un fel de social-democratie ciudata si imposibil de pus in practica, in care exista o birocratie benefica, s-a renuntat bani si altruismul domina societatea. Ar fi foarte frumos in teorie, doar ca natura umana ar face imposibil un astfel de sistem.

12. Lipsa evolutiei sociale este frapanta si in Star Trek, ca si in majoritatea filmelor SF; se creeaza tehnologii avansate, dar relatiile intre oameni raman la fel ca in prezent, ceea ce este neplauzibil daca ne uitam la modul in care s-au schimbat ele in ultimele secole.

Voi ce ati mai observat?

18

6 Răspunsuri

 1. Danut
  23 octombrie 2010
  • Adrian
   24 octombrie 2010
 2. Latinum
  18 februarie 2013
 3. Robotu' de Serv
  18 februarie 2013
 4. deep
  24 martie 2013
  • Adrian
   25 martie 2013

Scrie un răspuns