12 motive pentru care globalizarea e buna

1. Libertatea de a calatori. Mai tineti minte vremurile cand stateam 6 ore in vama pentru a merge in vacanta in Grecia? Eu da. Au vreun rost vamile? Evident ca nu! Granitele sunt doar linii imaginare trasate pe harta, singurul lor scop este sa-i desparta pe oameni si sa imbogateasca cativa smecheri.

2. Comunicatii mondiale. Cu un secol in urma, o scrisoare ajungea in Statele Unite in mai bine de-o luna. Azi, iei telefonul in mana si suni. Comunicarea e instantanee. Terra e doar un sat mare in care putem vorbi oricand cu oricine.

3. Joburi in strainatate. Acum poti lucra aproape oriunde in Europa si in multe alte locuri din lume. Piata muncii se liberalizeaza peste tot. Talentul tau nu mai este limitat de spatiul national, poti alege sa lucrezi acolo unde valoarea iti este apreciata cel mai bine.

4. Afaceri in orice tara. Sa importi sau sa exporti produse si servicii e acum mai simplu ca oricand. Mijloacele de transport sunt extrem de rapide. Costul deplasarii a scazut enorm. Poti ajunge oriunde in lume in mai putin de 24 de ore. Colaborarea dintre firmele din intreaga lume intr-un mediu tot mai prietenos aduce eficienta maxima si pe termen lung bunastare pentru toti.

5. Totul e mai ieftin.
Produsele si serviciile pe care le cumperi azi sunt facute in locul cu cea mai ieftina si calificata forta de munca si cu accesul cel mai usor la resurse. Astfel, pretul lor este mult mai mic decat intr-o economie inchisa.

6. Oportunitati nelimitate. Nu mai esti ingradit de spatiul tarii tale. Poti colabora cu orice cetatean al globului in orice domeniu. Ideile circula libere si viteza evolutiei societatii e tot mai rapida.

7. Prosperitate generala. Transformarea intregului mapamond intr-o piata comuna cu reguli unice va duce in final la eliminarea saraciei si la progresul social generalizat; politicienii populisti nu vor reusi sa opreasca acest proces, oricat ar incerca.

8. Multiculturalism si diversitate.
Amestecul popoarelor, oamenii din rase, religii si state diferite care lucreaza impreuna, turistii care calatoresc in cele mai ascunse colturi ale lumii, casatoriile mixte, migratia masiva, marile metropole cosmopolite, toate acestea accentueaza coeziunea sociala la scara globala si fac sa dispara vechile prejudecati si intolerante.

9. Nu mai exista razboaie. Razboiul pe scara larga e aproape imposibil azi, pentru ca toate tarile sunt interconectate si nimeni nu castiga intr-un conflict; vor exista revolte locale, lupte intre entitati de mici dimenisuni si atacuri teroriste, dar razboaiele clasice sunt de domeniul istoriei. Accesul liber la informatie duce la cresterea pacifismului iar interventiile militare ale marilor puteri sunt tot mai greu de justificat in fata comunitatii internationale si a propriilor cetateni.

10. Democratie si libertate. Deschiderea totala duce la raspandirea ideilor, iar intr-un mediu cu putine bariere libertatea va invinge. Exista si azi state nedemocratice si lideri autoritari care manipuleaza populatia, dar le este tot mai greu s-o faca, iar in final democratia participativa va invinge si drepturile individuale vor trebui respectate peste tot.

11. Globalizarea e naturala si normala.
A te opune globalizarii azi e similar cu lupta impotriva industrializarii pe care o duceau unii in secolul 19; e absurd, fenomenul e firesc si nu poate fi oprit, poti sa profiti de avantajele care ti le ofera sau poti alege sa traiesti in trecut si sa refuzi realitatea.

12. Pamantul e casa noastra draga. Libertatea adevarata si progresul umanitatii se pot desfasura numai pe o planeta unita, fara linii artificiale de demarcatie, fara dictaturi si demagogi, fara natiuni si religii.

14

2 Răspunsuri

  1. klaus
    18 iunie 2010
  2. Adrian
    12 mai 2011

Scrie un răspuns