6 motive ca să renunți la popcorn

6 motive ca să renunți la popcorn

Popcornul se numea pe vremuri „floricele de porumb”. Deși are o denumire americană acum, nu e o mâncare nouă în România, fiind populară de mult timp. Dar nu a fost și nu este bună pentru noi. Poate doar la gust. 🙂

Eu zic totuși că ar fi bine să renunțăm la ea. Sau cel puțin să o mâncăm mult mai rar, doar când vrem să „trișăm”. Iată câteva motive pentru asta:

1. Îngrașă.

Un pachet normal de popcorn, cumpărat din supermarket, pentru făcut la microunde, are peste 450 calorii. Pungile mari cu popcorn gata făcut din magazine sau de la cinema au mult mai multe. E aproape cât o ciocolată! Iar cele dulci (de exemplu, acelea cu aromă de caramel sau ciocolată) au chiar mai multe.

Știi cât de mult înseamnă asta? Cam cât un Double Cheesebuger de la McDonalds. Da, punga aia amărâtă de popcorn are la fel de multe calorii ca un sandwich mare. Nu te-ai aștepta să fie așa! Practic, ca să mănânci popcornul, ar trebui să renunți la o masă. Dar câți dintre noi facem asta?

2. Nu e sănătos.

Uleiul de acolo nu e deloc sănătos. Conține grăsimi trans, care ridică nivelul colesterolului „rău” (LDL) și îl scad pe al celui „bun” (HDL). De asemenea, dacă mănânci popcorn cu diferite arome, acestea nu sunt chiar cele mai sănătoase substanțe chimice, dacă le consumi des, deși se folosesc în multe alimente procesate.

În plus, popcornul nu e nimic altceva decât porumb. E ca și cum ai mânca mămăligă goală. Nu are prea mulți nutrienți, nu are vitamine, minerale sau alte lucruri folositoare. Sunt doar niște calorii „goale” și cam atât, provenite din carbohidrați.

3. E scump.

Cel de la supermarket nu costă foarte mult. Dar dacă îl alegi pe cel de la cinematograf sau de la un local, acolo chiar ajungi prețuri exagerate. Plătești de 3-4 ori mai mult decât la magazin. De exemplu, la mall, plătești cam 5 lei pe cola+popcorn la supermarketul de la parter, dar ajungi la 17-20 lei pentru aceleași lucruri sus la multiplex.

În plus, la cinema cantitățile sunt foarte mari, iar sucul e de o calitate mai proastă (fiind de la dozator). Iar la film ai tendința de a mânca compulsiv, nici nu simți când ai băgat în tine peste 1000-1500 de calorii în câteva minute.

4. E o alternativă proastă.

După cum spuneam mai sus, popcornul nu conține aproape nimic hrănitor. Ideal ar fi să nu ai nevoie de snacks între mese. Dar dacă vrei neapărat să ciugulești ceva, alege o variantă mai bună, nu cucuruz pușcat în cuptor. 🙂

De exemplu, niște morcovi. Sunt mai sănătoși, au calorii mai puțin și țin de foame. Sau niște alune. Acestea au multe calorii, dar măcar nu conțin substanțe nesănătoase, ci din contră, sunt utile pentru organism. Eu prefer caju. Dar mănânc porții mici (cam 50 g la o gustare).

5. Îți strică dinții.

Bucăți de coajă de la floricele îți intră sub gingie și ți le inflamează. Iar dacă ai dinții mai slabi și muști greșit din acele grăunțe rămase întregi, poți avea ghinionul să ți-i rupi. Iar stomatologul costă mult! Și oricum e mai frumos să rămâi cu dinții originali, decât cu niște înlocuitori artificiali.

Iar dacă mănânci popcorn dulce, zahărul îți strică smalțul și contribuie la tartru. O să te alegi cu măsele galbene și cariate, doar pentru că nu te-ai putut abține să nu înfuleci ceva, în timp ce făceai cu totul altceva – că doar nu stai la masă și mânănci popcorn cu tacâmuri la oră fixă…

6. E un doar un surogat.

Ca orice alt tip de snack, popcornul este „comfort food”, adică mâncare care îți dă un confor psihic când o bagi în tine. Dar este doar temporar, te simți bine pe moment când îți crește glicemia, dar în scurt timp efectul trece și vechile probleme rămân.

Folosim aceste tipuri de „mâncăruri” pentru a ne alina tristețea. Nu putem sau nu vrem să rezolvăm niște situații mai grave din viața noastră și atunci căutăm niște înlocuitori, care să ne dea o mică satisfacție, o gratificare imediată! Dar ele nu ajută de fapt, ci din contră, contribuie la starea de nefericre, pentru că problemele rămân și se agravează în timp, iar pe lângă ele noi devenim obezi și bolnavi.

V-am convins? Sau nu sunteți de acord? Aștept și părerile voastre!

405

Niciun răspuns

Scrie un răspuns