7 trasee de plimbare sau alergare prin Cluj

7 trasee de plimbare sau alergare prin Cluj

Ai ajuns la Cluj și nu știi pe unde să o iei, ce zone sunt mai faine de văzut? Sau ești clujean și cauți niște rute pentru a face mișcare care să cuprindă cât mai puține străzi cu mașini și blocuri gri? Te salvez eu. Cu plăcere. 🙂

1. Parcul Etnografic – Pădurea Hoia – Poiana Rotundă – Cheile Baciului – Tetarom

Acest traseu te duce prin celebra „pădure bântuită”, însă ceva mai frumos decât fenomenele paranormale este priveliștea: la începutul traseului se vede nordul orașului, adică cartierul Dâmbul Rotund și comuna Baciu, iar mai apoi se poate observa partea de vest, adică cartierele Grigorescu și Mănăștur, precum și comuna Florești. Cărarea merge mereu pe sus, panorama e superbă, dar nu e un drum greu, se parcurge lejer, însă ai nevoie de vreo 3 ore sau mai mult, depinde pe ce poteci alegi să apuci.

2. Strada Eroilor – Piața Unirii – Piața Muzeului – Parcul I.L. Caragiale – Cetățuie

Am pus acest traseu prin centru ca să avem și o alternativă urbană la parcuri și păduri. Sunt însă puține locuri în Cluj unde mașinile nu pot intra, așa că e doar o rută semi-pietonală, uneori mai stăm și pe la semafoare să trecem strada. Sunt câteva străduțe secundare pe unde o poți lua dacă vrei să variezi traseul. Sus pe dealul Cetățuii e cea mai interesantă parte a lui, se deschide o panoramă mișto asupra centrului orașului, iar în spatele hotelului Belvedere mai există niște parcuri unde se poate poposi pe iarbă.

3. Parcul Central – Cluj Arena – Sala Polivalentă – Malul Someșului – Parcul Rozelor

Aceasta este probabil cel mai uzual traseu pe care-l parcurg când vreau să mă mișc puțin. E o rută foarte comună însă, astfel că poți avea parte de prea multă agitație umană, mai ales vara și mai ales în parcul mare. Pe lângă râu se poate merge pe ambele maluri, cea dinspre sud fiind însă mai interesantă, cu mai multe zone verzi. O alternativă acolo ar fi și Parcul Iuliu Hațieganu, care este însă cu taxă de intrare, pentru a nu fi deranjați sportivii de prea multă îmbulzeală.

4. Drumul Sfântul Ion – Pădurea Făget – La Terenuri Mănăștur – Parcul Mehedinți

Pădurea Făget este mai puțin renumită, dar mai mare decât Hoia-Baciu. Sunt aici multe cărări care se întretaie, se pot face astfel numeroase trasee pentru diferite escapade de câteva ore. Unele sunt cu pante, altele sunt lejere, dar oricum toate sunt accesibile aproape pentru oricine. Recomand ieșirea prin zona verde din capătul Mănășturului pentru că e o zonă ok mai ales pentru cei pasionați de sport. Există și varianta de a merge pe Drumul Sfântul Ion – Strada Făgetului și apoi de a coborî pe strada Eugen Ionesco sau de merge mai departe spre Sălicea, însă toate acestea se fac pe marginea unor drumuri naționale, unde există trotuare doar pe anumite porțiuni.

5. Cimitirul Mănăștur – Parcul Iuliu Prodan – Campus Hașdeu – Grădina Miko

Din cimitirul celui mai mare cartier al Clujului se poate vedea o parte a orașului de la înălțime, deci merită testat itinerariu. Parcul USAMV nu este mare, dar copacii înalți sunt frumoși, iar de acolo se poate coborî în campusul Agronomiei sau se continuă pe străzi mici cu vile până la campusul UBB/UMF, iar apoi la zona verde dintre clinicile medicale. Nu este un traseu continuu prin spații verzi, va trebui uneori să le legăm prin străzi cu mașini, dar traficul este destul de relaxat în această parte a orașului, fiind mai degrabă o zonă rezidențială și studențească.

6. Cimitirul Central – Strada Republicii – Grădina Botanică

Vechiul cimitir Hajongard, pe lângă mormintele personalităților și importanța sa istorică, mai oferă și șansa de a te plimba printre copaci seculari, foarte înalți și maiestuoși. Dacă urcăm până în capătul de sus, putem coborî pe o stradă cu case faine și clinici private până la renumita grădină botanică, la care putem pierde câteva ore pentru a ne plimba pe diferite poteci. Costă intrarea aici, dar prețul e simbolic. Dacă coborâm strada până jos, ajungem la vechiul zid al cetății, iar aici mai sunt câteva străduțe pietonale pe care se mai poate umbla un pic.

7. Parcul Iulius – Complexul Sportiv Gheorgheni – Parcul Mercur – Parcul Slănic

Parcul de lângă mall este probabil cel mai bine amenajat din Cluj, fiind făcut cu fonduri private, însă este cam mic. Se poate da o tură în jurul lacului, dar numai jumătate din traseu este refăcut. În spate mai există două lacuri și niște spații verzi, dar sunt într-o stare proastă, arată ca niște terenuri virane, doar parcul pentru copii a fost renovat. Dacă mai mergem puțin pe stradă, ajungem la noul parc sportiv, cara arată foarte bine, iar de acolo putem trece destul de repede la parcurile din Gheorgheni, un cartier cu blocuri comuniste dar cu multă verdeață.

Am testat personal toate aceste locuri. Pot spune că o metodă bună de a te menține în formă și chiar a slăbi este mersul rapid (sau dacă vreți „nordic walking”), e o alternativă mai comodă la jogging, ba chiar una mai sănătoasă și mai ușor de practicat. Singurul bai este că durează mai mult, dar pentru asta avem audiobooks. 🙂

Sperăm să apară cât mai curând și altele, pe măsură ce se înmulțesc numărul de străzi pietonale și de zone verzi amenajate. Clujul este un oraș foarte aglomerat, care are nevoie de astfel de itinerarii pentru relaxare, cu mai puțin zgomot și fără poluare.

453

Niciun răspuns

Scrie un răspuns