Ateism si agnosticism, istorie si mit, socialism si credinta

Acest articol vine ca raspuns la mesajul de pe Athenian Legacy din dezbaterea mea cu Horia Nasra.

Draga Horia,

1. Sugerezi ca ateismul este legat strict de formele extreme ale stangii, cum ar fi comunismul. Am explicat pe acest blog de ce exista diferente fundamentale intre comunism si ateism; cauzalitatea este doar intr-un singur sens, si nici chiar acela complet (dupa cum spuneai si tu), deoarece multi comunisti practicau in secret religia. Ca membru al diferitelor grupuri ateiste din Romania ultimului deceniu, iti pot spune ca 90% din ateii romani de azi au preferinte politice liberale. Mi-as dori totusi sa ne explici mai pe larg cum poti impaca diferentele fundamentale de viziune dintre doctrina socialista si crestinism.

2. Nu sunt un expert in istorie, spre deosebire de tine. Intamplator sau nu, in 1910 in Cluj doar 5% din populatie era ortodoxa iar acum procentul a crescut la 70%. Intamplator sau nu, bisericii ortodoxe i-a convenit de minune eliminarea greco-catolicilor cu ajutorul comunistilor si furtul proprietatilor acestora. Iar despre afacerile clerului actual si apartenenta membrilor sinodului in fostele (si actualele) structuri secerete ma indoiesc ca ma poti contrazice, doar ai publicat chiar tu nenumarate dosare. Biserica este azi un business foarte profitabil, bazat pe manipularea prostimii, la care politicienii adera cu entuziasm.

3. Am folosit Inchizitie ca termen generic; ma refeream la persecutie religioasa, sub orice forma, care exista din plin in Anglia secolului 17. In Regatul Unit ultimele vrajitoare au fost arse pe rug prin secolul 18. Chiar si daca n-ar fi existat, preferintele personale ale unui om de stiinta nu au prea mare relevanta. Doar pentru ca Hitler a fost vegetarian nu inseamna ca toti vegetarienii sunt niste criminali.

4. Intre ateism si agnosticism diferenta conceptuala e foarte mica, iar ca atitudine publica este zero. In schimb, diferenta intre un agnostic/deist de tip Einstein si un credincios practicant este enorma.
Intrebarea mea este: ce rol are religia si biserica in lumea de azi? De ce crezi ca este nevoie de ele? Stiinta ofera raspunsurile in sfera practica, moralitatea poate fi derivata din umanismul secular, iar pe masura ce oamenii devin mai educati si informati manipularea functioneaza tot mai greu…

13

2 Răspunsuri

  1. Patriotu`
    12 ianuarie 2011
    • Adrian
      18 ianuarie 2011

Scrie un răspuns