Capitalism versus corporatism, economie de piata versus mercantilism

Multi au impresia ca actuala criza economica este un esec al capitalismului. Daca-i intrebi insa ce inseamna capitalism, cu greu iti vor da un raspuns coerent. Se pune intrebarea: exista cu adevarat capitalism azi, si daca da, ce este el si cum se pot evita crizele?

As incepe prin a spune ca vreau sa evit termenul de “capitalism”, deoarece a fost introdus chiar de unul din principalii sai oponenti: Karl Marx. As prefera sa folosesc sintagma “economie de piata libera”. Aceasta din urma e mult mai clara si e mai simplu de observat ca nu exista asa ceva azi, nicaieri pe glob. Exista grade mai mici sau mai mari de libertate economica, dar peste tot statul se implica puternic si deregleaza mecanismele pietei. Daca aveti impresia ca in vest piata este libera, nu uitati ca in SUA si Europa de Vest statul controleaza cam 40% din economie si reglementeaza drastic restul (procentele difera de la stat la stat). Procentul a crescut constant in ultima suta de ani.

E greu deci sa spui ca nu vrei socialism, dar ca economia de piata are o problema si ceri un rol mai mare al statului, cand dupa fiecare criza anteriora implicarea acestuia s-a marit. Cresterea constanta a etatismului va aduce societatea tot mai aproape de socialism, iar acel model economic stim ca este un dezastru. Pe de alta parte, o piata cu adevarat libera nu a fost experimentata decat in mod izolat, din ratiuni populiste. Exista destule argumente pentru a afirma ca crizele sunt provocate chiar de dereglarile pe care interventiile statului le aduc in jocul pietei, dar asta intr-un alt articol.

Diferenta fundamentala pe care trebuie sa o intelegem este cea dintre capitalism si corporatism. O economie mixta, cum este cea de azi, va favoriza intotdeauna marile corporatii, care vor impune cu ajutorul politicienilor o multime de reguli, mintind populatia ca prin reglementarea pietei se protejeaza consumatorii, cand de fapt se protejeaza chiar pe ei de concurenta. Astfel, pe termen lung, in toate sectoarele reglementate puternic nu mai pot intra firme noi, sistemul devine un cartel de mari companii care se inteleg intre ele, mentin preturile mari si intarzie inovatiile, iar cei care pierd sunt consumatorii, adica cetatenii obisnuiti. Sistemul este de fapt semi-fascist, deoarece un grup de oameni bogati controleaza clasa politica si manipuleaza populatia, folosind frica de necunoscut ca arma electorala.

Mercantilismul este o filosofie existentiala, o deformare a mentalului colectiv cauzata de o economie de piata in care s-a intervenit nefast. Caracteristicia lui principala este goana dupa profit, care devine scop in sine si depasste orice limite, dezumanizand persoanele implicate in relatiile econimice. Intr-o economie de piata total libera, acest fenomen nu poate exista deoarece spiritul asociativ este crescut, apar voluntar diferite grupuri care se sprijina reciproc, se naste un spirit caritabil consistent, iar bunastarea generala determina oamenii sa aiba preocupari tot mai sofisticate. Insa existenta unui stat care isi aroga monopolul asupra violentei, educatiei si asistentei sociale si impune populatiei un altruism fortat, justificat ca o datorie fata de comunitate, duce la exacerbarea egoismului individual in forme agresive si descurajerea asocierii pentru diferite cauze comune.

Putem spune deci ca societatea occidentala de azi este o forma de corporatism mercantil; daca lucrurile continua sa se inrautateasca, se poate ajunge la dictaturi fasciste sau socialiste in unele state, la falimente ale unor tari, la accentuarea starii de apatie si blazare a majoritatii populatiei sau chiar la declansarea unui razboi. Singura solutie este lupta pentru drepturi individuale, pentru libertate economica si sociala, evident impreuna cu cresterea responsabilitatii personale a fiecaruia dintre noi.

24

Niciun răspuns

Scrie un răspuns