Ce păţeşti dacă bei lichide din sticle de plastic?

Unele persoane susţin că nu este sănătos să pastrezi apă, suc, bere sau alte lichide în sticle de plastic, că îţi va fi afectată sănătatea dacă le consumi în acest fel. Se afirmă în special că recipientele de plastic refolosite sau ţinute în soare sunt dăunătoare, pentru că lichidul din ele ar fi infestat cu chimicale. Este oare adevărat sau e doar un mit urban?

Există multe tipuri de plastic cu numeroase întrebuinţări. Este adevărat că unele tipuri de plastic nu sunt sigure pentru consumul lichidelor de către oameni, dar acestea nici nu sunt folosite pentru aşa ceva. Cele existente pe piaţă au fost făcute special cu acest scop; dacă pui însă în ele alte substanţe chimice decât apă, e posibil să apară reacţii neprevăzute. Ideea de bază este să foloseşti un produs din plastic pentru scopul în care a fost creat; dacă faci experimente, e pe riscul tău.

Pe internet găseşti poveşti de groază despre oameni care spun că au păţit diverse lucruri după ce au băut apă din sticle de plastic lăsate în maşină pe căldură; studiile arată însă că nu sunt eliberate substanţe periculoase la o temperatură atât de scăzută, nici chiar dacă sunt ţinute câteva ore în soare. Alţii zic că au contractat boli după ce au îngheţat lichide în plastic şi le-au consumat; asta e chiar şi mai aberant, deoarece plasticul se stabilizează la frig şi nu are cum să elibereze componente chimice.

Sunt şi teorii ale conspiraţiei care afirmă că producătorii de plastic cunosc efectele negative pe care produsele lor le au asupra conumatorilor, dar încearcă să le ascundă; este însă foarte puţin plauzibilă această ipoteză, plasticul este folosit pe scară largă în întreaga lume, astfel că orice posibile probleme generate de ele ar fi uşor de observat.

Sticlele de plastic normale (PET-urile) cumpărate de la magazin nu vă vor afecta, nici dacă beţi conţinutul lor iniţial, nici dacă le refolosiţi şi nici dacă le păstraţi în diferite locuri la temepraturi normale. Dacă însă încercaţi să le utilizaţi în mod necorespunzător (de exemplu, punându-le în cuptorul cu microunde deşi se specifică pe ambalaj să nu faceţi asta) nu puteţi da vina pe fabricant, responsabilitatea vă aparţine în întregime.

24

No Responses

Write a response