Criza economica si viitorul UE

Criza economica si viitorul UE

Uniunea Europeana a fost privita cu scepticism inca de la infiintare si nu duce lipsa nici azi de contestatari. Cu toate obstacolele, proiectul a continuat si a depsit deja o jumatate de secol. Lipsa de legitimitate democratica, pe care unii o imputa Uniunii, este oarecum fireasca daca luam in considerare punctul de plecare; o asociere libere de tari democratice in jurul unor valori foarte generoase era greu de realizat in scurt timp intr-un spatiu dominat timp de veacuri intregi de lupte interne, unde manipularea populatiei a fost foarte puternica in spiritul himerei statului national. Evolutia relativ rapida a UE a transformat inerital si mentalitatile societatilor componente; imbucurator este sprijinul masiv pe care Europa unita il are in randul tinerelor generatii, care au un acces mult mai facil la informatie obiectiva si sunt mai putin influentati de conditionarea nationalista care persista inca la parintii si bunicii lor.

Lipsa referendumurilor interne pentru extinderea si aprofundarea Uniunii poate fi justificata de conjunctura istorica, de necesitatea accelerarii acestui proces in contextul consolidarii altor mari puteri pe plan mondial. Liderii europeni au trait cu speranta unei armonizari firesti a intereselor cetatenilor comunitari odata cu trecerea timpului, dupa ce libera circulatie si dreptul de munca in tot spatiul UE isi vor face efectul. Esecul votului din Irlanda arata insa slabiciunea proiectului European, lipsa unui “branding” real al Uniunii si necesitatea de a demara un amplu program de educare a populatiei in privinta beneficiilor si scopurilor reale pe care UE le aduce fiecarui locuitor. Uniunea Europeana este inca un simbol prea firav in comparatie cu statele nationale membre; sentimentul de apartenenta la spatiul comun european este inca scazut, primand identitatea etnica si nationala a fiecarui cetatean. Steagul albastru cu stele galbene nu a fost inca patat de sangele vreunui luptator, gata sa-si dea viata pentru cauza comuna; poate in cazul unui pericol extern (real sau surogat), superficialitatea aderentei la spiritul european va fi invinsa si patriotismul batranului continent va atinge niveluri mai apropiate de cele ale americanilor.

Actuala criza economica globala este privita de multi cu teama si suspiciune. Totusi, in opinia mea actualele probleme economice mondiale pot aduce avantaje semnificative Uniunii Europene. As enumera cateva dintre acestea:

1. Economia Statelor Unite va fi mult mai afectata decat cea europeana, UE avand astfel sansa de a recupera o parte din decalajul PIB fata de americani.

2. Economia Marii Britanii a fost puternic afectata de criza, mult mai mult decat a statelor de pe continent; de asemenea, lira sterlina s-a prabusit. Aceasta situatie ar putea avantaja partizanii adoptarii euro si integrarii mai profunde in UE din Regatul Unit.

3. Islanda a dat practic faliment in urma crizei, fiind fortata sa solicite un sprijin masiv din partea Uniunii Europene. Astfel, cei care doresc aderarea tarii la UE au motive serioase sa solicite un referendum pe aceasta tema si au sanse mari sa-l castige.

4. Dupa ce a respins prin vot popular tratatul de reforma constitutionala a Uniunii, Irlanda va organiza un nou referendum in acest an, iar in sondaje se pare ca situatia s-a schimba radical in favoarea Bruxellesului din cauza situatiei economice nefavorabile.

5. Danemarca si Suedia isi pun serios problema adoptarii monedei unice, dupa ce monedele lor nationale au scazut puternic in comparatie cu euro datorita stabilitatii mult mai mari a celui din urma, folosit in prezent de peste 300 milioane de europeni.

6. In cadrul Comisiei Europene si a Parlamentului European se discuta tot mai des necesitatea eliminarii paradisurilor fiscale, cum ar fi statele mici care paraziteaza Uniunea (Lichenstein, San Marino, Andorra, Monaco si chiar Elvetia), in sensul de a le impune reguli financiare mult mai stricte daca vor sa aiba in continuare un statut privilegiat de asociere cu UE. De asemenea, unele state (Cipru, Malta, Luxemburg) vor fi nevoite sa-si adapteze legislatia fiscala la normele comune pentru a nu provoca o concurenta excesiva intre statele europene bazata doar pe nivelul cel mai scazut al taxelor.

7. Tarile din Europa de Est care au aderat la UE in 2004 si 2007 vor grabi adoptarea euro, dupa ce monedele lor nationale au scazut puternic fata de moneda unica europeana in ultimele luni. In cazul lor nu se pune problema respingerii de catre populatie a monedei euro ci indeplinirea criteriilor economice pentru adoptarea acesteia.

8. Statele mari din Uniune (Germania, Franta si chiar Marea Britanie) incep sa promoveze ideea unei armate europene puternice, mult mai consistenta decat cele cateva batalioane de mentinere a pacii existente in prezent. In contextul ascensiunii unor mari state sau blocuri multinationale (Rusia, China, India, Brazilia, Japonia), UE trebuie sa aiba un cuvant de spus pe scena internationala in viitoarea lume multipolara care se prefigureaza, iar o armata proprie puternica este indispensabila pentru acest scop.

Am convingerea ca numai continurea extinderii si integrarii europene, plus adoptarea treptata a unei structuri federale, poate face din UE o forta in secolul 21; daca Europa este deja recunoscuta ca “soft power” datorita celui mai bun model democratic si social de pe planeta, ea are obligatia istorica sa devina si o superputere adevarata, altfel statutul ei va depinde prea mult de conjucturile aleatoare influentate de altii.

15

13 Răspunsuri

  1. Ned.Kelly
    16 noiembrie 2010
    • Adrian
      17 noiembrie 2010
  2. Ned.Kelly
    17 noiembrie 2010
    • Tomacus
      1 martie 2017
  3. Adrian
    18 noiembrie 2010
  4. Ned.Kelly
    18 noiembrie 2010
  5. Adrian
    18 noiembrie 2010
  6. Irina
    18 iunie 2011
  7. cristi
    19 iunie 2011
  8. Irina
    19 iunie 2011
  9. cristi
    20 iunie 2011
    • Nea Traso
      1 martie 2017

Scrie un răspuns