Multe persoane cred în previziuni şi presentimente, au impresia că viitorul poate fi prevestit sau că poţi simţi ce cale să alegi într-un anumit context, când ai de luat decizii importante. De asemenea, există credinţa populară în deja vu, adică senzaţia pe care o ai în anumite situaţii că ai trecut deja prin experienţa respectivă său că ai văzut-o într-un vis în trecut.
Prezicerile funcţionează datorită fenomenului „confirmation bias”, adică tendinţa creierului nostru a se auto-iluziona, de a căuta şabloane şi scheme când primeşte multe date diferite fără legătură între ele. Mintea noastră alege selectiv şi părtinitor infomaţiile pe care le ia în considerare când dezvoltă o anumită teorie asupra unui eveniment. Dacă îi spui unui om că i se vor întampla mai multe lucruri, toate posibile dar diferite între ele, peste o perioadă el va alege să-şi amintească doar cele care s-au întamplat, ignorând celelalte. De exemplu, dacă în horoscop scrie că mâine te va lăuda şeful, vei primi bani, te vei întalni cu un prieten şi te vei certa cu soacra, dacă unul dintre acestea se va întampla vei fi tentat să crezi ca horoscopul a avut dreptate, fără a mai lua în considerare cele care nu s-au petrecut.
Nimeni nu verifică prorocirile pentru a calcula câte se întamplă cu adevărat şi câte nu. Prezicătorii, clarvăzătorii şi astrologii mizează pe naivitatea oamenilor, făcând mereu multe afirmaţii şi scoţând în evidenţă apoi doar cele care s-au adeverit. În România, din păcate, oamenii sunt foarte uşor de păcălit, iar paginile ziarelor, programele televiziunilor şi chiar internetul sunt pline de astfel de escroci, care încearcă (şi reuşesc de cele mai multe lor) să le ia banii prin această metodă.
Cărţile „sfinte” sau cele ale „profeţilor” se bazează pe acelaşi principiu. Biblia, Coranul şi scrierile lui Nostradamus, de pildă, au un stil asemănător: multe idei contradictorii, o diversitate de situaţii şi ipoteze, predicţii vagi şi confuze, care pot fi asociate cu anumite evenimente după ce acestea au avut deja loc, dar nu înainte. Pentru credincioşi însă, interpretările sunt clare şi le servesc de minune pentru a-şi întări convingerile.
Semnificaţia viselor se poate deduce similar. Visele sunt doar imagini şi situaţii haotice, create de creier în timpul somnului, folosind experienţe amestecate din trecut, precum şi dorinţe şi temeri ascunse în subconştient. Fiecare dintre noi avem mai multe vise în fiecare noapte (deşi nu ni le amintim pe toate), deci într-un an numărul lor poate ajunge chiar la câteva mii. Şansele ca măcar câteva dintre acestea să genereze o viziune asemănătoare cu un eveniment real, care se va petrece în viitor, sunt foarte mari. Când avem însă senzaţia de deja vu, alegem fără să ne dăm seama doar un anumit vis din trecut pentru a-i acorda valoare premonitorie, acceptând inconştient că mii de alte vise au fost doar întâmplătoare.
Mintea omenească a evoluat pentru a extrage rapid concluzii din conjuncturi cu insuficiente informaţii clare, pentru a vedea imagini de ansamblu, corelaţii şi relaţii cauză-efect chiar şi acolo unde acestea nu exista. În societatea primitivă, să fii paranoic era o necesitate pentru supravieţuire, pericolele fiind la tot pasul. Astăzi însă, această slabiciune a creierului omenesc ne determină să ne formăm credinţe greşite şi să cădem pradă celor care exploatează lipsa noastră de gândire raţională.
Ganduri Nespuse
1 ianuarie 2012Foarte realist articolul. Felicitari! Intr-adevar astfel functioneaza creierul uman, insa filtrul scepticismului ne ajuta sa ne ferim de capcanele iluzorii ale celorlalti si chiar si de ale noastre.
Adrian
2 ianuarie 2012Ce rol au?
Lorella
2 ianuarie 2012Foarte interesant articolul tau, tot despre confirmation bias si fenomene paranormale. Cred ca fiecare persoana are valoarea sa de avdevar. Daca cautam adevarul prin investigatii obiective vom ajunge intotdeauna la o valoare de non adevar printr-un raport subiectiv. Nimeni nu are in totalitate dreptate sau nimeni nu este in mod total eronat, este o antiteza intre adevar si non adevar.
Citeste totusi Orwell 1984, si vei vedea ca o societate fara reguli umaniste si spiritualitate de orice fel si orice natura ajunge la autodistrugere, negare si censura.
Nu e normal sa censurezi constiinta cuiva asa vei ajunge sa cenzurezi constiinta tuturor.
Adrian
4 ianuarie 2012Relativismul cultural, ideea ca nu exista nimic obiectiv serveste tocmai celor care vor sa manipuleze oamenii pentru propriile interese. Orwell condamna ideologiile totalitare, nu promova insa superstitiile. Umanismul promoveaza libertatea individuala, spiritualitatea insa e cu totul altceva si poate fi interpretata negativ… Nimeni nu doreste cenzura, vrem insa sa promovam cunoasterea.
Adrian
4 ianuarie 2012Si cum ar functiona aceste perceptii?
Lorella
4 ianuarie 2012Tu te referi in articolul tau despre acei clarvazatori care pot crea o convingere eronata asupra unui fapt sau unei intamplari negand daca nu ma insel orice forma de clarviziune sau de fenomene parapsihologice.
Eu cred totusi ca orice schimbare de curent umanist are si in ea o clarviziune.
Cum se face ca de la un Ev Mediu obscur se trece la o iluminare in Renastere. Ceva exista intre curentele umanitatii ceva ce prevesteste altceva. Nu e intotdeauna vorba de cunoastere e vorba uneori si de genialitate. Cunoasterea duce pana la un punct genialitatea te face sa depasesti frontierele cunoasterii.
Uneori prin convingerea noastra si prin cunoastere se ajunge acolo unde iti propui, adica prin propria determinare insa cred ca exista ceva mai mult decat cunoastere.
Adrian
5 ianuarie 2012Renasterea a insemnat triumful rationalismului asupra superstitiilor, trecerea de la deocentrism la antropocentrism (adica omul devine cel mai important element din univers, nu mai este un mijloc ci un scop in sine). Ce este mai important decat cunoasterea?
Adrian
5 ianuarie 2012Este o tulburare a somnului cunoscuta in medicina: http://en.wikipedia.org/wiki/Night_terror
Adrian
8 ianuarie 2012Tu in ce crezi?
Adrian
2 februarie 2012Sensibile la ce? Care au neuroni lipsa?
Adrian
22 februarie 2012Crezi ca tu ai omorat-o pentru ca te-ai gandit la ea? 😀
Adrian
24 februarie 2012Dar toate lucrurile despre care ai vorbit si nu s-au intamplat le-ai uitat. Asta inseamna "confirmation bias".
claaudia
21 septembrie 2012Parerea mea este urmatoarea: adrian este o persoana rationala asa dupa cum se autodefineste, daca nu ma insel. Este o.k. Fiecare om are personalitatea si convingerle lui , insa trebuie sa admitem faptul ca daca noua nu ni s-a intamplat un anume fenomen, asta nu inseamna ca el nu exista, motiv pentru care nu este necesar sa incercam sa-i convingem pe cei care au premonitii ca nu au, numai pentru ca noi suntem foarte rationali si inteligenti, evident. Vorbim despre niste fenomene pe care noi, oricat de inteligenti ne credem nu le cunoastem, deoarece creierul uman este inca o mare necunoscuta atat pentru rationali, cat si pentru noi ceilalti oameni, desi nu exista oameni perfect rationali. Noi nu putem sau nu vrem sa tratam boli psihice cunoscute de sute de ani. Putin probabil ca se vor gasii, in viitorul aproiat explicatii pertinente pentru fenomene precum premonitie sau clarviziune.
In testele psihologige profesionale, desigur, sunt o fire preponderent rationala, insa am avut deseori vise premon.8itorii marcante, care mi-au prevestit de cele mai multe ori evenimente neplacute si pe care, desi am fost avertizata, nu am putut sa le evit. Consider ca primesc avertizarile pentr a nu fi socul prea mare, cand se produc. De foarte multe ori imi visez tatal care este decedat de cand eram adolescenta si nu este valaba explicatia cu nevoia de protectie si afectiune si alte explicatii freudiene. Deasemenea, am un detector destul de bun pentru oamenii prefacuti , ceea ce este o.k. Zic eu ca ma ajuta in relatiile interumane. Al saselea simt nu este mit pentru anumite persoane. Eu nu fac parte dintre ele, deoarece am evenimente sporadice de acest gen. Mi-ar placea!
Adrian
21 septembrie 2012Eu nu imi dau cu parerea pentru ca asa mi s-a sculat mie intr-o dimineata; premonitiile au fost studiate si nu au nicio baza stiintifica. Toti avem dreptul la o opinie, dar nu toate opiniile au valoare egala de adevar. Opinia rationala nu este doar o alternativa, ci este singura corecta.
Rachel
2 februarie 2013Am citit si eu acum, chestia asta pe care tu o numești articol, nu stiu in ce calitate ai scris tu asa ceva, nu stiu cu ce te ocupi, sper ca nu ești jurnalist ca ar fi o tragedie. Când scrii ceva,ar trebui sa te informezi mai întâi, si dacă nu ai facut asta, ar fi trebuit ,ca articolul sa înceapă cu :"părerea mea despre premonitii…." si când incerci sa te joci cu asa ceva ar trebui sa știi măcar diferența între vise, deja vue si premonitii(is total chestii diferite) si diferența între premonitii , clarvazatori, ghicitori in cărți ( deasemenea nu au nici o legătura una cu alta) . Se vede ca n ai treaba cu subiectul articolului si nici cu jurnalismul, ai facut greșeli, neinformandu te , de incepator!!!!!! Jalnic!!!!