Cum sa castigi bani intr-o criza economica

Cum faci bani in timpul unei crize financiare? E greu de crezut ca situatia economica actuala nu te afecteaza si pe tine. Dar solutia nu este sa iti plangi de mila si sa dai vina pe conjuctura pentru ca nu ai succes. Dimpotriva!

O recesiune este unul din cele mai bune momente cand poti incepe un business sau te poti reorienta profesional, pentru ca acum se selecteaza valorile, multe companii proaste dau faliment si multi angajati slabi sunt concediati. Dupa orice cadere exista o noua urcare, deci daca prinzi valul la timp poti sa fii in varful lui, iar la urmatoarea criza nu o sa-ti mai faci probleme legate de bani, vei urmari doar cu amuzament sau compasiune cum se chinuie altii.

Cand PIB-ul scade, apele se decanteaza. Cel putin teoretic, asa functioneaza o economie de piata. Stiu, sunt destul probleme in Romania, politica interfereaza prea mult cu economia si nu intotdeauna cei mai buni ies in fata, dar principiile sunt general aplicabile si se pot folosi chiar si la noi.

Ideea de baza este ca trebuie sa excelezi intr-un domeniu, fie ca angajat, fie ca firma. Cand esti in top, iti vei gasi intotdeauna de lucru si vei avea intotdeauna clienti, indiferent de situatia celorlalti. Economia nu dispare niciodata, are doar perioade in care se contracta si altele in care se dilata. O vorba americana zice ca “niciodata nu raman bani pe masa”, adica in orice situatie banii consumatorilor ajung undeva, iar cand oferta depaseste cererea este inevitabil sa existe falimente; acelasi lucru e valabil si cand numarul de posturi libere este mult mai mic decat numarul de someri.

Inoata contra curentului!

Nu te lasa intimidat de cei din jurul tau. Presa creeaza panica, din asta traieste. Pe timp de criza va tipa ca e dezastru, ca totul se duce dracului, ca vine apocalipsa. Daca stai sa urmaresti stirile si talk-showurile interminabile vei ajunge total demotivat, iar peste 2-3 ani cand vei observa ca apar persoane de succes pe care nu le cunoasteai pana acum va fi prea tarziu. Cei care vor sa aiba succes in urmatorul boom, de dupa criza, sunt cei care incep acum, care nu baga in seama previziunile pesimiste din mass-media si isi vad cu perverenta de treburile lor, avand obiective clare. Tu trebuie sa fii unul dintre ei, nu o leguma care sta pe canapea si se plange ca n-a avut nicio sansa, ca numai smecherii au succes!

Pastreaza-ti ratiunea; nu e cazul sa devii paranoic in privinta banilor. Daca televizorul reuseste sa te conditioneze sa te astepti doar la ce-i mai rau, vei deveni o victima. Televiziunile au nevoie de astfel de victime, pentru a le baga pe gat programe proaste si a castiga din reclamele sponsorilor, care la randul lor targeteaza tot acelasi tip de spectatori pasivi. Oamenii de succes nu iau decizii in functie de ce aud la televizor, ba chiar cei mai multi dintre ei nici nu se uita la televizor!

Unul din efectele pozitive ale unei crize este ca renuntam sa mai cumparam produse proaste, de care nu avem de fapt nevoie. Da, unii comerianti se vor plange ca nu-si mai pot vinde produsele, unii salariati se vor plange ca si-au pierdut jobul; dar daca esti intr-o industrie care nu creeaza valoare, nu te astepta la altceva. Clientii se orienteaza spre companiile care ofera cu adevarat servicii de calitate, astfel ca unele firme pot chiar sa prospere intr-o asemenea perioada; de exemplu, Apple si Google au avut in ultimii 2 ani cresteri spectaculoase.

Multi oameni spun ca vor o slujba prost platita, dar sigura. Este o mare greseala! Niciun job nu este sigur, nici macar la stat. In schimb, banii putini si iluzia de siguranta te vor face sa te plafonezi, sa nu mai vrei sa te perfectionezi in domeniul tau, astfel ca daca ramai somer iti va fi cu atat mai greu sa gasesti altceva de lucru.

Cand toti merg intr-o directie, e momentul sa mergi in directia opusa; asa se fac banii. Regula asta e valabila si pentru bursa, dar si pentru afaceri clasice. Cand toti prietenii tai isi fac agentii imobiliare si magazine in mall, e momentul sa-ti faci o firma care se ocupa cu recuperarea creantelor!

Cum sa obtii mai multi bani: metoda gresita

In timp de criza castiga si multi escroci. Cresc jocurile de noroc, cresc MLM-urile, cresc companiile-fantoma care promit imbogatirea rapida. Disperarea oamenilor dupa bani ii face sa fie irationali si sa-si iroseasca si ultimele resurse pe care le mai au pe asemenea prostii in loc sa-si puna ordine in viata si sa faca un plan coerent pentru a castiga pe termen lung.

Ce nu e bine sa faci? Nu e bine sa iti stabilesti ca scop facutul banilor. Nu asa functioneaza! Daca prioritatea ta numarul unu e sa castigi bani, nu-i vei castiga! Gandindu-te doar la bani vei fi “orbit” si nu vei mai putea face diferenta intre afaceri serioase si tepe. Toate smecheriile functioneaza o perioada, dar nimic bazat pe inselaciune nu merge la nesfarsit. Intr-un tarziu, toate aceste business-uri se vor auto-distruge, lasand in urma si mai multa dezamagire. Ba mai mult, vei ramane si fara prieteni daca cei din “lista ta cu nume” se prind ca i-ai folosit doar pentru a-i stoarce de bani, fara sa le oferi ceva in schimb.

Singurele afaceri care functioneaza pe termen lung sunt cele care ofera cu adevarat valoare clientilor. Poate ca suna cam idealist si tu, roman trecut prin multe, nu ma crezi. Dar gandeste-te cate firme mai vechi de 10 ani cunosti care sa-si bazeze sistemul de afaceri pe frauda? Eu sincer nu prea stiu, eventual cele sprijinite de stat care au practici discutabile, dar nu le poti numi chiar tepe. Si tu ai putea sa traiesti cu ideea ca ai bani fraierindu-i pe altii? Poate o poti face o vreme, dar sincer ma indoiesc ca poti face asta toata viata.

Cum sa obtii mai multi bani: metoda corecta

Canalizeaza-ti toata energia spre ideea de a oferi oamenilor ceea ce isi doresc cu adevarat. Ocupa-te cu ceva care creeaza valoare si de care oamenii chiar au nevoie. O poti face si ca angajat, avand un job de inalta calificare care implica multa creativitate si expertiza, dar mai ales ca liber profesionist sau patron, unde poti sa-ti stabilesti singur proiectele la care lucrezi.

Investeste in tine, in educatia ta; nu in diplome fara valoare, ci in ceva foarte concret care sa te ajute sa realizezi un scop precis. Pe internet gasesti documentatie despre orice. Poti sa ajungi de la coada vacii la premiul Nobel folosind doar texte gratuite pe care le poti scoate de pe internet. Tine doar de vointa.
Pentru ca valorea creata de tine sa ajunga la client, exista doua etape: productia si distributia. Amandoua sunt la fel de importante. Daca o faci doar pe una bine, nu vei avea mare succes si sunt sanse ca altcineva sa beneficieze de roadele muncii tale.

Un cantaret foarte bun, de exemplu, poate sa nu ajunga niciodata cunoscut. Daca nu stie sa se promoveze, oricat de geniale ar fi piesele create de el, nu vor fi niciodata cunoscute de public. El va deveni frustrat, considerand ca oamenii nu apreciaza talentul sau artistic, dar e in mare masura vina lui, pentru ca trebuie sa stie sa-si distribuie valoarea creata.

Pe latura opusa este de pilda un distribuitor de produse Oriflame sau Avon. Probabil ca produsele sunt chiar de buna calitate. Dar nu e suficient sa vinzi ce produc altii. Merge o perioada, dar nu va merge la nesfarsit. Esti dependent de producator, de fluctuatia pretului, de numarul celorlalti vanzatori care incearca ca si tine sa scoata un profit… astfel ca la un moment dat nu mai merita sa faci asta, vei ajunge sa investesti foarte mult pentru castiguri modice. In plus, niciodata nu vei reusi sa iesi din ciclul acesta pentru ca nu ai un produs al tau care sa-ti aduca bani, iti vei petrece timpul comercializand produsele altora pentru tot restul vietii. Cu atat mai mult intr-o recesiune, comertul are mari probleme, deoarece este foarte facil si multe persoane care nu au avut succes in alte domenii se reorienteaza spre acesta, astfel ca marjele de profit scad foarte mult.

Secretul este ca tu sa controlezi si productia, si distributia, sa ai un produs propriu creat de tine si sa ai o metoda foarte eficienta prin care sa-l poti oferi celor interesati. Nu exista o reteta universala in privinta asta, nu exista idei bune si idei rele. Va trebui sa-ti gasesti singur calea. Merita sa incerci cat mai multe variante; fiecare esec e un pas inainte. Dar victoria finala va insemna independenta ta financiara.

Cand ai probleme cu banii, exista riscul sa intri in panica. Atunci esti cel mai predispus sa cazi in plasa smecherilor, sa incerci metode rapide de castig peste noapte. Dar asta e cea mai mare greseala pe care o poti face! Nu va duce decat la o situatie financiara si mai proasta.

Oricat de rau ai sta acum, concentreaza-te la ce e important: cum creezi valoare si cum ajunge ea la oameni. Daca urmaresti asta cu incapatanare si nu lasi nimic sa te devieze de pe drumul tau este imposibil sa nu ai succes pe termen lung.

Venit activ vs. venit pasiv

Daca incepi sa produci valoare, vei incepe sa cunosti persoane dispuse s-o distribuie. Depinde de tine sa-ti negociezi conditiile. Ideal ar fi sa te ocupi singur de distributie, dar asta nu e intotdeauna usor sau practic, iar pe de alta parte iti poate ocupa prea mult timp si iti rapeste liberatatea pe care ti-ai castigat-o. Depinde de tine sa hotarasti ce iti convine mai mult.

Te pasioneaza ceea ce faci? Ai vrea sa faci asta toata viata? Cate ore pe zi ti-ar place sa lucrezi? Pune-ti intrebarile astea cand decizi ce e mai bine pentru tine. Vrei sa fii un angajat care munceste 8-12 ore pe zi pentru altii, pana cand mori? Sau un liber-profesinist care lucreaza pe proiecte cand are el chef? Sau un patron care castiga bine dar isi ocupa tot timpul cu firma lui? Sau un investitor, care obtine bani fara sa mai isi ocupe timpul, avand libertate totala?

Venitul activ inseamna sa castigi bani vanzandu-ti timpul; venitul pasiv inseamna sa castigi bani facand ceea ce vrei. Ce preferi? Nu o sa te mint acum: veniturile pasive nu sunt pentru oricine. Nu suntem la un seminar Amway in care sa le dam oamenilor iluzia ca pot castiga oricat. Nu, nu oricine poate; de fapt foarte putini reusesc, probabil doar 1% din populatie. Dar nu e din cauza lipsei vreunui talent sau pentru ca au vreun defect genetic; e doar lipsa de vointa!

Reteta e banal de simpla, dar totusi foarte putini reusesc s-o puna in practica:
(1) creeaza ceva ce oamenii au cu adevarat nevoie si vor avea nevoie si peste 20 ani;
(2) automatizeaza modul de distributie pentru produsul tau;
(3) incaseaza banii si traieste cum vrei tu.

Sistemul functioneaza pentru artisti si fotografi, pentru bloggeri si muzicieni, pentru scriitori si softisti, cercetatori si designeri, dar chiar si pentru Coca-Cola si McDonalds.

Nu lasa pe nimeni sa te abata de la calea ta, nici prietenii, nici familia, nici colegii, nici slujba, nici macar partenerul de viata. Nu uita: ai succes cand te arunci contra valului. E normal ca toti acestia sa te descurajeze, pentru ca niciunul dintre ei nu are cu adevarat succes si isi proiecteaza propriile insatisfactii asupra ta, aducandu-te inapoi in cusca calduta si familiara.

In final, daca faci totul corect si totusi nu reusesti, poti scrie o carte despre cum ai incercat fara succes; poate devine best-seller, scoti milioane si problema e rezolvata! 😀

Apreciaza lumea ceea ce faci?

Poti testa felul in care esti perceput. Intreaba-te: daca maine nu mai mergi la job, ii pasa cuiva? Te va suna seful sa insiste sa ramai? Daca nu mai faci proiecte pentru clienti, vor fi nemultumiti care te vroiau exact pe tine ca si colaborator? Daca maine iti inchizi firma, ai avea consumatori care sa te regrete?

Daca raspunsul este da, inseamna ca esti pe drumul cel bun. Ai ceva de oferit! De multe ori nu apreciem munca cuiva pana acesta nu o mai face. Unele lucruri ni se par implicite, observam cat de folositoare erau doar atunci cand ele nu mai exista. Cine crezi ca va fi mai regretat: un vanzator la supermarket sau un fotograf foarte bun? Un speculator pe bursa sau un meserias competent?

Cand ai de gand sa-ti schimbi viata? Poti incepe azi, poti incepe peste o luna, peste un, peste zece… Niciodata nu e prea devreme sau prea tarziu. Dar e o problema de curaj. Desi e o decizie simpla, e foarte greu de luat. Avem tendinta de a o tot amana la nesfarsit. Intotdeauna maine e ziua cand vom lua deciziile importante, pentru ca azi avem de rezolvat o multime de probleme marunte.

Dar nu exista zi fara probleme marunte. Iar ziua cea mare cand vei face schimbarea nu mai vine niciodata. Iar frustrarile se acumuleaza in timp… Momentul e acum. Chiar acum. Nu maine, nu altadata. Avem o singura viata si fiecare clipa pierduta nu va mai fi niciodata recuperata.

Criza poate fi o sansa pentru tine. Cand toti ceilalti sunt dezorientati, e momentul ca tu sa-ti gasesti calea si sa o urmezi pana la capat!

13

6 Răspunsuri

  1. Venusake
    18 noiembrie 2010
  2. miha
    7 martie 2012
  3. Dan Norris
    22 martie 2012
  4. rusu
    6 septembrie 2012
  5. dani
    23 noiembrie 2012
  6. Gica Contra
    9 august 2014

Scrie un răspuns