Cum sa NU faci bani pe internet

Multa lume cauta modalitati de a castiga bani online. Din pacate insa, peste 90% din site-urile care promit sa te invete sa faci bani pe net sunt de fapt niste smecherii care nu urmaresc decat propriul lor castig. Majoritatea autorilor acestor site-uri ori sunt tepari, ori pur si simplu nu inteleg acest domeniu si chiar cred prostiile pe care le scriu. Deci inainte de a va explica cum puteti sa obtineti niste fonduri in plus folosind internetul, va ofer o lista cu cele mai comune metode gresite, de care sa va feriti:

1. Scrisori nigeriene. Aceasta teapa dateaza de prin anii 90, de la inceputurile internetului; veti primi un mail de la o persoana care pretinde ca a fost un lider politic prin Africa (de obicei in Nigeria), care sustine ca a fost exilat in urma unei lovituri de stat si ca trebuie sa recupereze sume foarte mari de bani de acolo, dar (culmea!) are nevoie exact de ajutorul vostru; va cere doar o mica suma pentru a putea face un transfer bancar si va promite in schimb milioane de dolari. Singurul care face bani din chestia asta e tipul care a trimis scrisoarea, care incaseaza acesti bani de la toti naivii care pun botul si vor sa-l ajute.

2. Scrisori in lant. E o hotie veche, care dateaza dinainte de aparitia internetului, fiind practicata si prin posta clasica; practic, e o schema de ajutor reciproc, in care tu primesti o scrisoare cu numele mai multor persoane (5 de obicei) carora trebuie sa le trimiti cate o suma fixa de bani, iar tu vei trimite mai departe scrisoarea altor persoane, punandu-te pe tine in capul listei si eliminand ultimul din lista. Daca luam cifra 5 ca etalon, tu ar trebui sa primesti bani (teoretic) de la 5+5*5+5*5*5+5*5*5*5*5+5*5*5*5*5*5 = 3905 persoane. Practic insa, vei ramane cu banii dati si buzele umflate, pentru ca nimeni nu este atat de fraier incat sa-ti mai trimita tie bani.

3. Plata pentru navigare (PTS – Paid To Surf). Aceasta e una dintre cele mai populare forme de „a castiga online” pe care le gasesti pe site-urile romanesti. Nu este neaparat o teapa (desi exista si multe site-uri care nu platesc deloc), dar este incredibil de ineficienta si stupida. Ideea e ca tu primesti bani pentru a naviga pe internet, de la site-uri care au nevoie de trafic. Sumele pe care le primesti sunt insa extrem de mici: 1 cent pe site de obicei, sau chiar mai putin. In plus, ti se impune o anumita durata de timp care trebuie sa o petreci pe o anumita adresa. Daca presupunem 30 de secunde timp mediu pentru fiecare vizita si 1 cent primit, inseamna ca poti (teoretic) sa castigi cam 1,20$ pe ora, deci cam 3,60 lei. Suma asta e mai mica decat orice job clasic ai avea; in plus, nu ai cum sa stai 8 ore pe zi sa navighezi si niciun site de acest gen nu iti va livra atat de multe site-uri de vizitat, de obicei exista limite si pauze intre ele, astfel ca vei ajunge in final sa petreci zeci de ore pe net intr-o luna pentru cativa dolari care nu-ti acopera nici abonamentul la internet.

4. Plata pentru clickuri (PTC – Paid To Click). Sistem care seamana oarecum cu PTS; se bazeaza pe ideea ca tu sa te inscrii pe un site care sa-ti arate foarte multe reclame (bannere) pe care tu trebuie sa faci click; pentru fiecare click primesti o suma de bani (foarte mica – cativa centi). Teoretic toti castiga: si cei care pun publicitate acolo, si site-ul intermediar, si tu. De fapt doar acel site castiga ceva; firma care plateste pentru a-si afisa bannerele va primi un trafic de foarte proasta calitate (mii de oameni pe care nu-i intereseaza de fapt acea adresa si stau doar cateva secunde pe site), iar tu vei primi doar cativa dolari pe luna in cel mai fericit caz (pentru ca numarul de reclame este limitat), pierzand in schimb zeci de ori pe net, vizitand site-uri idioate.

5. Plata pentru a citi mailuri (PTR – Paid To Read). La fel ca in cazul PTS si PTR, te inscrii pe site-ul unei firme, ei iti trimit mailuri de la diferiti sponsori pe care tu trebuie sa le citesti si primesti niste maruntis. Inutil de mentionat ca vei castiga sume infime, pentru ca nu ti se trimit prea multe mailuri, iti pierzi doar vremea si-ti umpli casuta cu spam. Exista si variante in care esti platit pentru a primi reclame prin SMS; principiul e cam acelasi si castigurile doar iluzorii.

6. Plata pentru a scrie pe forumuri (PTP – Paid to Post). Titlul spune cam totul: esti platit ca sa faci conversatie pe forumuri; iti dai seama deci cam la ce sume te poti astepta. Din nou: timpul petrecut facand asta poate fi mult mai util folosit, facand aproape orice altceva.

7. Plata pentru a sta online. Conceptul pe care se bazeaza aceste sisteme este ca unele companii sunt dispuse sa plateasca pentru a-si testa site-ul pe diferite tipuri de calculatoare; tu iti instalezi deci un soft care va ramane conectat la internet in mod continuu si periodic va testa cate un site, fara sa afecteze prea tare activitatea la la calculator. Sumele platite sunt insa ridicole; Gomez Peer, de exemplu, ofera 10 centi pentru 20 de ore de stat pe internet. 30 de bani (in lei romanesti) ii poti obtine cam in 2 minute daca cersesti in fata blocului. 🙂

8. Plata pentru a te juca (Paid to Play). Te inscrii pe un site, joci tot felul de joculete tampite si-n acest timp sunt afisate reclame la care tu te uiti (si eventual trebuie sa si dai click); metoda este mare consumatoare de timp si aduce venituri minuscule. In plus, sunt sanse mari sa nu-ti placa acele jocuri. Nu vrei mai bine sa lucrezi ceva real?

9. Plata pentru a completa studii de piata. Unele site-uri ofera mici sume de bani pentru cei care participa in diferite sondaje de opinie (surveys); conteaza si profilul tau de consumator, pe care trebuie sa-l completezi din start (iar in multe cazuri faptul ca esti din Romania te scoate din joc de la bun inceput). Cei care totusi platesc iti vor trimite putine astfel de chestionare, astfel ca in final te vei alege doar cu cativa banuti.

10. Plata pentru cautari online. Unele motoare de cautare ofera mici sume de bani (o fractiune dintr-un cent) pentru fiecare cautare facuta prin intermediul lor; ei castiga din reclamele pe care le afiseaza si linkurile sponsorizate pe care le pun la inceputul listei cu rezultate. Din nou, problema o cunoastem: sumele sunt atat de mici incat nu merita sa abandonezi google (sau alt search engine preferat) si sa fii bombardat cu publicitate pentru niste bani de aruncat in fantana arteziana.

11. Concursuri cu premii. Nu sunt toate de neglijat, insa majoritatea nu merita luate in considerare. Iti folosesti mult timp pentru a indeplini cerintele (de obicei esti pus sa aduci noi oameni pe site si veti primi cu totii tone de materiale promotionale pe mail in viitor) iar in final concurenta este atat de mare incat sansele tale de a castiga sunt aproape zero (sau sunt chiar zero pe site-urile unde competitia este trucata – si oricum tu nu poti verifica asta).

12. Scheme piramidale si sisteme MLM (Multi Level Marketing). Acestea se bazeaza pe construirea unei retele, in care cei care intra trebuie sa recruteze la randul lor alte persoane; teoretic, cu cat ai mai multi clienti si colaboratori adusi de tine, cu atat castigi mai mult. Practic insa, produsele vandute nu sunt deloc necesare, fiind mai degraba „inventate” doar pentru a construi acest sistem, astfel ca este foarte greu sa ai clienti din afara retelei, iar extinderea acesteia prin recrutare este dificila, din cauza numarului limitat de cunostinte si reputatiei proaste a firmei. Iar daca reteaua nu se extinde exponential, castigurile sunt foarte mici, de cele mai multe ori fiind depasite de suma platita pe produsele companiei, pe care trebuie obligatoriu sa le cumperi pentru a te mentine in „afacere”.

Una dintre cele mai cunoscute astfel de firme este GDI (Global Domains International). Aceasta e o schema de tip MLM integral online, unde tu trebuie sa vinzi domenii cu extensia .ws, folosind un site pe care ti-l faci la firma GDI (deci trebuie mai intai sa cumperi tu un astfel de domeniu). Sumele pierdute nu sunt mari (ceva de genul 10$ pe luna), dar ei mizeaza pe cantitate. E exemplul clasic de marketing pe mai multe niveluri in care produsul vandut nu are nicio valoare, nu satisface o necesitate reala. Nimeni nu are nevoie cu adevarat de un domeniu .ws, decat cei care vor sa si intre in afacere, deci piata potentiala e foarte limitata. Firma traieste din vanzarea cate unui domeniu la milioane de nou-veniti, care apoi nu reusesc sa mai gaseasca decat foarte putini sa-i inscrie „sub” ei. Afacerea este fara perspective si lipsita de etica.

13. Sisteme HYIP, scheme Ponzi. Aceste escrocherii (de tip Caritas) se bazeaza pe atragerea unui numar mare de persoane care sa depuna bani pentru investitii in actiuni; primii care au investit sunt platiti insa mult peste nivelul castigurilor reale obtinute de pe bursa, folosind banii noilor veniti. Orice sistem de acest fel se bazeaza pe o crestere exponentiala a numarului de inscrisi, iar cand numarul investitorilor se stabilizeaza intreaga schema se prabuseste si majoritatea celor care au venit la final isi pierd banii.

14. Investitii-fantoma pe bursa. Tot mai multe firme care se pretind a fi de brokeraj isi fac reclama pe net, oferind servicii de tranzactionare online (mai ales pe piata FOREX). O parte dintre ele sunt legitime, dar trebuie sa aveti mare grija in ce va bagati. Aproape toate iau comision pe fiecare tranzactie, deci nu garanteaza un castig – normal ar fi sa perceapa doar o taxa pe profiturile obtinute. Iar cele lipsite de etica fac numeroase tranzactii zilnic, astfel ca banii investiti se imputineaza rapid, chiar si atunci cand piata creste, deoarece comisioanele lor depasesc castigurile. Un sfat care merita luat in considerare: nu va luati dupa zvonuri si ponturi de moment, castigurile pe bursa se fac pe termen lung, investitorii adevarati au planuri pe mai multi ani, iar sa castigi din specula e foarte dificil si ai nevoie de multa experienta si noroc.

15. Jocuri de noroc. Pe netul romanesc se promoveaza mai ales jocuri de tip casino – poker, blackjack (21), ruleta – dar si altele cum e remy; reclamele spun ca vei primi un bonus de cativa zeci de dolari la inscriere (sub forma de jetoane, evident). Se pot face bani pe aceste site-uri? Da. Dar depinde norocul tau, doar d-aia se numesc jocuri de noroc! Nu poti avea ca sursa de venit o metoda bazata pe hazard. Jocurile de noroc provoaca dependenta si poti ajunge sa cheltui foarte multi bani fara a avea vreun beneficiu, dar fiind mereu convins ca esti foarte aproape de „jackpot”. Exista intr-adevar si profesionisti care castiga la unele jocuri (cum ar fi Texas Hold `Em poker, care nu este bazat in totalitate pe voia intamplarii), dar acestia sunt foarte putini, au ani intregi de experienta in spate si merg pe principiul de a lua banii celorlalti incepatori de la masa, nu a forta norocul (pentru ca prima sansa o are intotdeauna „casa”).

16. Pariuri sportive. Domeniul este foarte popular in tara noastra, miile de agentii din orase se inchid incet, trecand activitatile pe site-uri online, unde costurile lor sunt mult mai mici. Principiile sunt insa aceleasi: pariezi pe un rezultat sportiv, iar sansele iti sunt intotdeauna defavorabile. Site-ul are un algoritm de calcul, prin care ei ies tot timpul in castig. Nu ai sanse sa „bati sistemul” decat daca ai relatii serioase pe la cluburile romanesti din prima liga si cunosti blaturile care au loc. In rest, oricat de mult te-ai ruga, ai spera si ai calcula, tot nu vei reusi pe termen lung sa iesi in avantaj.

17. Materiale de self-help (auto-ajutorare). Nu toate site-urile de dezvoltare personala sau auto-educare sunt degeaba (de altfel chiar si acest site pe care esti acum are aceste doua concepte in slogan); majoritatea insa supraliciteaza acesti termeni, incercand sa va determine sa cumparati tot felul de materiale (carti, CD-uri, PDF-uri) care va vor invata sa va imbogatiti rapid. Regula de aur: nu exista „get rich quick schemes” care sa functioneze. Te poti imbogati peste noapte doar daca joci la loto – si acolo sansele sunt mici de tot. Dezvoltarea persoanala suna bine si multi se pretind a fi guru; dar un om poate evolua doar daca are vointa proprie si foloseste niste materiale rationale, bazate pe concepte testate si dovedite stiintific. Pe de alta parte o buna cale de a te imbogati este sa-ti infiintezi o secta si sa gasesti cateva mii de fraieri care sa te urmeze si sa-ti dea toti banii… 🙂

In final, as vrea sa-ti pui o intrebare: cand citesti pe un site despre o metoda-minune de face sute de ori pe zi, gandeste-te de ce naiba a mai scris autorul acel articol? De ce nu face el acei bani, de ce simte nevoia sa-ti spuna si tie? Pentru ca nu-i face! El castiga cativa euroi amarati pentru tu pui botul si te inscrii pe acel site folosind linkul lui de afiliat. Metodele cu adevarat banoase presupun munca adevarata (nu facut clickuri aiurea si citit reclame) si nu impun celor care le practica sa recruteze masiv noi membri, asa ca putini scriu despre ele. De aceea, intotdeauna marea majoritate a site-urilor despre „munca online” vor fi de fapt tepe sau gunoaie.

Acest articol va fi actualizat in permanenta cu noile tampenii pe care le mai gasesc online in acest domeniu.

62

118 Răspunsuri

  1. Bogdaniciu
    25 iunie 2010
    • Adrian
      26 iunie 2010
  2. coryna_bianca
    26 iulie 2010
  3. Adrian
    3 august 2010
  4. Bogdan
    10 decembrie 2010
  5. miron88
    27 ianuarie 2011
  6. S.V
    6 februarie 2011
    • Adrian
      6 februarie 2011
  7. Anda
    9 februarie 2011
  8. oancea
    3 martie 2011
  9. AdsenseRO
    16 mai 2011
  10. Nomatter
    19 iunie 2011
  11. Predescu Remus-Alexa
    15 august 2011
    • Adrian
      15 august 2011
    • LUCIA
      13 martie 2015
      • Adrian Avarvarei
        14 martie 2015
  12. Esca
    26 septembrie 2011
    • Adrian
      27 septembrie 2011
  13. Esca
    27 septembrie 2011
    • Adrian
      28 septembrie 2011
  14. Esca
    20 octombrie 2011
    • Adrian
      21 octombrie 2011
  15. ionut
    9 noiembrie 2011
  16. ana
    6 decembrie 2011
  17. Mihai
    18 februarie 2012
  18. Adrian
    20 februarie 2012
  19. GTX
    21 februarie 2012
  20. Gheorghe
    5 martie 2012
  21. nicu
    10 martie 2012
    • Ana
      28 mai 2014
      • Andrei
        28 noiembrie 2014
  22. Tony
    12 martie 2012
  23. bogdanovicy
    14 martie 2012
  24. Gherghe
    14 martie 2012
    • Andrei S
      28 noiembrie 2015
  25. ina
    20 martie 2012
  26. ina
    20 martie 2012
  27. ina
    20 martie 2012
    • Andrei S
      28 noiembrie 2015
  28. ina
    20 martie 2012
    • Adrian
      22 martie 2012
    • Andrei S
      28 noiembrie 2015
  29. tesla
    26 martie 2012
  30. tina
    30 martie 2012
  31. Adi
    3 mai 2012
  32. eu
    5 mai 2012
  33. COSTIN5
    24 mai 2012
  34. ioana
    10 iunie 2012
  35. liviu
    20 iunie 2012
    • Adrian
      23 iunie 2012
  36. Adrian
    27 iunie 2012
  37. liviu
    27 iunie 2012
  38. Ionel
    30 iunie 2012
  39. Geors
    30 iunie 2012
    • Adrian
      2 iulie 2012
  40. Badea Cristian
    8 iulie 2012
    • Adrian
      9 iulie 2012
  41. Badea Cristian
    9 iulie 2012
  42. Badea Cristian
    9 iulie 2012
  43. marius
    8 august 2012
  44. Adrian
    9 august 2012
  45. Emilia Szabo
    20 august 2012
  46. Alex.D
    4 septembrie 2012
  47. Cristian
    21 septembrie 2012
    • Adrian
      21 septembrie 2012
    • Alex
      6 iunie 2017
  48. Dan
    22 septembrie 2012
    • Adrian
      22 septembrie 2012
  49. Dan
    22 septembrie 2012
    • Adrian
      23 septembrie 2012
  50. Bogdan
    22 septembrie 2012
    • Adrian
      23 septembrie 2012
  51. Dan
    23 septembrie 2012
  52. Bogdan
    23 septembrie 2012
  53. Dana
    26 septembrie 2012
    • Adrian
      27 septembrie 2012
  54. ovidiu
    30 septembrie 2012
  55. nicu
    1 octombrie 2012
  56. Dana
    1 octombrie 2012
  57. coso
    7 octombrie 2012
  58. coso
    7 octombrie 2012
  59. Anonim
    8 octombrie 2012
  60. Anonim
    8 octombrie 2012
    • Adrian
      8 octombrie 2012
  61. Anonim
    8 octombrie 2012
  62. Anonim
    8 octombrie 2012
    • Adrian
      10 octombrie 2012
  63. Anonim
    9 octombrie 2012
    • Dorian
      15 noiembrie 2013
  64. cata
    9 octombrie 2012
  65. Anonim
    9 octombrie 2012
  66. Anonim
    10 octombrie 2012
  67. Anonim
    10 octombrie 2012
  68. Nicu
    30 octombrie 2012
    • Dorian
      15 noiembrie 2013
  69. Razvan
    9 noiembrie 2012
    • Adrian
      11 noiembrie 2012
  70. alt nicu
    11 noiembrie 2012
  71. Piondealb
    6 februarie 2013
  72. Bogdan Stefan
    13 februarie 2013
  73. My oh My
    3 aprilie 2013
  74. hadrianus81
    6 iunie 2014
  75. Matthias
    9 iulie 2014
  76. george
    7 septembrie 2014
  77. reitab macs
    15 decembrie 2014
  78. Flloryx
    27 februarie 2015
    • Adrian Avarvarei
      4 martie 2015
  79. Flloryx
    2 martie 2015
  80. ghita
    22 martie 2015
  81. Daniel
    5 aprilie 2015
  82. Lucian
    24 aprilie 2015
    • Adrian Avarvarei
      2 mai 2015
  83. ems
    2 ianuarie 2016
    • Alexu
      23 august 2016
  84. ANTON
    1 septembrie 2016
  85. Mira
    12 decembrie 2020
    • Adrian
      2 ianuarie 2021

Scrie un răspuns