Cum să scapi de credite şi datorii

Tocmai am terminat de citit noua carte a amicului Luca Dezmir; am scris despre prima lui lucrare “Ieşi din labirint” cu ceva timp în urmă. Cartea actuală se numeşte “Mai tare ca banca” şi are ca scop educarea cititorilor pentru a-şi achita datoriile acumulate la bănci şi a deveni responsabili financiar. M-a atras din start subiectul pentru că am trecut printr-o situaţie similară în ultimii ani, despre care voi posta cu altă ocazie.

Prima mea impresie despre noua carte este categoric pozitivă. Seamănă cu “Total Money Makeover” a lui Dave Ramsey, având desigur adaptările de rigoare pentru mediul românesc. Cartea este de fapt un soi de ghid, care te conduce pas cu pas de la evaluarea şi acceptarea situaţiei dificile în care te afli până la eliminarea datoriilor, crearea unui fond de rezervă şi începutul drumului spre independenţă financiară.

Deşi nu duce lipsă de detalii tehnice (respectiv economice), lucrarea are un rol inspiraţional mult mai important , autorul fiind conştient că cea mai importantă problemă este de natură psihologică, nu bănească. Alternând limbajul profesionist, de specialitate, cu exemple practice şi anecdote simplu de înţeles, Luca reuşeşte să transmită mesajul tuturor categoriilor de cititori.

Aş critica doar viziunea sa negativistă asupra viitorului societăţii, care răzbate printre rânduri. Există o diferenţă mare între capitalism şi plutocraţie (sau corporatism); doar pentru că în perioada actuală a devenit mult mai evident cine controlează jocul şi primeşte privilegii nemeritate, nu înseamnă că suntem condamnaţi la un dezastru economic, din contră, transparenţa (dată în special de internet) ar putea duce la o schimbare radicală de paradigmă, punând în practică o economie de piaţă reală şi corectă.

Recomand cartea lui Luca Dezmir, este utilă atât celor înglodaţi în datorii cât şi persoanelor care nu au această problemă, dar vor să înveţe noţiuni de finanţe personale, pentru a evita astfel de situaţii neplăcute. Autorul vă ofera şi un CD cu materiale adiţionale, utile pentru stabilirea unui buget familial, păstrarea motivaţiei şi urmărirea cu consecvenţă a traseului spre libertate financiară.

18

One Response

  1. Adrian
    25 septembrie 2012

Scrie un răspuns