Cum ştii dacă te potriveşti cu cineva?

Cum poţi să-ţi dai seama dacă eşti compatibil(ă) cu partenerul sau partenera ta? Este foarte important ca două persoane care doresc să dezvolte o relaţie sentimentală să aibă multe trăsături asemănătoare şi unele părţi complementare; fără acestea, legătura nu poate funcţiona mult timp. Ideea că “opusele se atrag” este valabilă mai degrabă în cazul unei aventuri, când fascinaţia şi provocarea sunt cele mai importante, nu se construieşte un edificiu menit să reziste.

După părerea mea, există două condiţii pentru ca o relaţie să meargă pe termen lung: personalităţile lor să fie compatibile şi dorinţele lor fundamentale (viziunea despre viaţă şi planurile de viitor) să fie apropiate. Pot să existe multe elemente mărunte diferite între cei doi, dar acestea contează mai puţin dacă în aceste privinţe esenţiale se potrivesc.

O relaţie de dragoste între doi oameni va avea succes dacă aceştia îşi împlinesc aşteptările pe trei paliere: intelectual, sentimental şi sexual. Toate cele trei sunt importante; femeile au tendinţa de a subestima importanţa sexului, iar bărbaţii pe cea a laturii sentimentale, iar ambele sexe ignoră uneori compatibilitatea intelectuală.

Doi parteneri se înţeleg mult mai bine când au preocupări şi preferinţe comune, când sunt pasionaţi de domenii apropiate şi sunt deschişi la explorarea altora noi şi toleranţi faţă de gusturile celuilalt. O persoană care citeşte tabloide, ascultă manele şi urmăreşte emisiuni de scandal nu are cum să construiască ceva durabil alături de o alta care citeşte filosofie, ascultă rock şi nu se uită la televizor.

Oamenii au nevoi emoţionale şi sexuale, care dacă nu sunt satisfăcute apar frustrări şi senzaţii de neîmplinire şi anxietate. Prea puţini bărbaţi sunt atenţi cu adevărat la nevoile emoţionale ale femeilor, desconsiderându-le de multe ori şi rămânând apoi surprinşi de atitudinea schimbată pe care acestea o au faţă de ei. La fel, unele femei neglijeaza nevoile sexuale ale partenerilor lor, nu pricep cât de puternic este afectat psihicul masculin de pulsiunile sexuale şi se miră că aceştia devin agresivi, stresaţi şi insensibili.

Chiar dacă doi oameni au ajuns la o îmbinare fericită a acestor trei aspecte din relaţia lor, mai rămâne problema importantă a obiectivelor pe termen lung, care uneori poate să despartă cupluri ce păreau că se înţeleg foarte bine. De exemplu, dacă unul dintre parteneri îşi doreşte familie, căsătorie, copii, o situaţie stabilă şi liniştită, iar celălalt vrea experienţe palpitante, călătorii numeroase, o viaţă plină de explorare şi aventură, va fi greu să ajungă la un punct comun, indiferent de apropierea dintre personalităţile lor.

Pentru a răspunde la întrebarea din titlu, pot spune la final doar că este nevoie de multă comunicare. Trebuie să încerci să-ţi înţelegi partenerul încă de la început. Dacă ignori unele laturi ale caracterului său şi amâni discuţii importante, timpul va trece, veţi fi implicaţi în lucruri tot mai serioase împreună şi vă veţi trezi la un moment dat că sunteţi nefericiţi, sau că vă lipseşte ceva, sau pur şi simplu că nu cunoaşteţi persoana de lângă voi, iar atunci va fi mai dureros de luat o decizie radicală decât ar fi fost în primele stadii ale relaţiei.

Iubiţi-vă mult, cu înţelepciune şi pasiune!

14

7 Răspunsuri

  1. Adrian
    15 septembrie 2011
  2. Adrian
    15 septembrie 2011
  3. Adrian
    15 septembrie 2011
  4. Adrian
    14 noiembrie 2011
  5. alex
    17 decembrie 2012
  6. alex
    17 decembrie 2012
  7. Cristi
    18 februarie 2013

Scrie un răspuns