Suntem asaltaţi zilnic cu diverse reclame cu propuneri de a face mulţi bani peste noapte. Dacă toate ar funcţiona, ar fi plină planeta de bogătaşi, n-ar mai munci nimeni şi… evident, s-ar devaloriza toate valutele, noii milionari ar redeveni săraci, iar societatea ar ajunge la un echilibru. Sigur, acest risc nu există, pentru că astfel de sisteme nu funcţionează.
Presupunând că măcar unul din acestea ar merge, se pun două întrebări. Prima: de ce nu-l foloseşte toată lumea? Dacă ar fi secret, ar mai exista o explicaţie, dar din moment ce îşi face şi reclamă, ar trebui să fie milioane de oameni care să profite de el în scurt timp. Ideile geniale sunt copiate de toţi, nu au nevoie de publicitate pentru a se răspândi.
A doua: de ce nu aplică creatorii lui propria lor reţetă? De ce să te oboseşti dând altora sfaturi despre cum să facă bani şi cerându-le sume mici pentru asta când a-i putea să-ţi foloseşti chiar metoda ta pentru a face bani mai mulţi? Este clar că nu tot adevărul e la lumină, că undeva se ascund nişte detalii foarte importante care-i vor opri pe marea majoritate a celor care încearcă să o pună în aplicare.
Nici nu mai contează detaliile specifice pentru fiecare „get rich quick scheme” în parte, dacă ne punem întrebările de mai sus. Uneori e greu să demonstrezi din punct de vedere tehnic de ce o animită metodă nu funcţionează, poate nu ai nici cunoştinţele necesare, dar cu siguranţă te poţi baza pe reguli economice simple şi pe bunul simţ pentru a pricepe că astfel de trucuri nu merg.
În toate domeniile, singurele construcţii durabile, care rezistă la testul timpului, sunt cele făcute cu multă muncă, perseverenţă şi chibzuinţă. Ceva superficial, realizat în grabă, din dorinţa de a scoate maximum de profit în cel mai scurt timp posibil, nu are cum să aibă succes.
Oamenii nu învaţă acest lucru, iar escrocii câştigă de mii de ani, bazându-se pe naivitatea lor. Şmecheriile pe care le găsim acum pe internet nu sunt o noutate, înainte de ele au existat numeroase metode de a fraieri lumea, chiar şi în antichitate, când nu exista tehnologie (ex. jocul alba-neagra).
Pentru a accepta adevărul, că nu poţi să câştigi bani rapid fără să lucrezi, trebuie să-ţi depăşeşti lenea şi lăcomia, să recunoşti că realitatea nu este întotdeauna aşa cum ţi-o doreşti. Iar asta nu este uşor, iar unii au nevoie să fie păcăliţi de mai multe ori până să înţeleagă.
Bogdan Dobondi
14 iulie 2012Adi, citeste povestea celor de la Spotify. Nu incerc sa te contrazic fiindca in mare sunt de acord cu ce ai scris. Insa nu inseamna ca unii n-au reusit sa "get rich quick". Totul depinde de sistemul de referinta. Intrebarea musa-i trebuie sa fie: "Get rich quicker than what?" 🙂
Adrian
15 iulie 2012Iar daca intr-o zi sterg toata discutia, probabil veti da vina pe diavol, ca doar eu n-am cum sa am idei proprii. 🙂
Adrian
30 iulie 2012Sigur ca poti castiga la loto, dar aia tine doar de noroc, nu e o schema aplicabila la oricine cu rezultate sigure.
Adrian
2 august 2012Asta cu "gena succesului" e doar o scuza ca sa nu muncesti.
Adrian
9 august 2012Crezi ca jocuri tip Caritas functioneaza cu 1000 de oameni, dar nu cu 1 milion? Principiul e acelasi, de ce ar conta numarul? Singurul care castiga e escrocul din varf, care a inventat schema.