De ce nu sunt toate tarile europene in U.E.?

Sa luam pe rand statele de pe continentul european care nu au aderat (inca) la Uniune:

Elvetia. Are prea multi bani ca sa fie in UE; sistemul lor bancar se bazeaza pe pastrarea confidentialitatii clientilor, astfel ca foarte multi europeni cu afaceri mai putin curate isi tin banii acolo. Daca ar adera la UE, ar fi fortata sa adopte regulamentele comune pentru banci, pierzand astfel multe conturi. Fiind memba in spatiul economic european, are multe din avantajele statelor membre UE; doar o situatie economica foarte proasta (greu de imaginat) si presiuni mari ale Bruxellesului pe latura financiara ar putea determina aderarea.

Norvegia. Are prea mult petrol ca sa fie in UE; prefera sa beneficieze singura de avantaje, avand un surplus bugetar si rezerve enorme. In plus, nu-i convine politica comuna a UE in privinta pescuitului. Poate dupa terminarea petrolului va fi mai usor de convins, deocamdata se bucura ca si Elvetia de toate avantajele spatiului comun european.

Islanda. Tara era mai apropiata de Statele Unite decat de Uniunea Europeana, avand relatii bune de afaceri cu americanii. Dupa ce i-a lovit criza financiara au cerut de urgenta ajutor de la Bruxelles dupa care au facut cerere de aderare. Probabil vor fi primiti in scurt timp, avand in vedere populatia mica si nivelul mare de dezvoltare si apropierea de standardele europene.

Monaco, San Marino, Lichenstein, Andorra, Vatican. State prea mici pentru a fi membre in UE; sunt “de facto” in uniune, dar nu au o reprezentare politica in structurile sale.

Rusia. Urmasa a Uniunii Sovietice, are inca reticente fata de vest, desi economic este profund legata de Europa. Cu o populatie mare, o politica complicata cu accente autoritariste si o economie semi-mafiota, Federatia Rusa nu ar fi primita cu usurinta in UE daca ar decide sa candideze. Deocamdata se multumeste sa vanda Uniunii petrol si gaze la preturi tot mai mari de la an la an.

Belarus. Considerat ultimul stat dictatorial din Europa, aflat intr-o uniune cu Rusia, aceasta tara nu are sanse de a intra in viitorul apropiat in Uniune, desi probabil i-ar aduce beneficii, daca si-ar putea mentine in acelasi timp si relatiile privilegiate cu vecinul de la rasarit.

Ucraina. Prinsa intre sustinatorii Rusiei si cei ai occidentului, Ucraina a decis ca va candida la aderare, luand in calcul avantajele evidente ale apartenentei la clubul european. Vor fi insa necesare multe reforme politice si economice pana la o eventuala integrare.

Republica Moldova. Divizata intre comunistii pro-rusi si partidele pro-romanesti, Moldova este una dintre cele mai sarace state din Europa, cu o mare parte a populatiei lucrand deja in tarile Uniunii. Principalul beneficiu al aderarii ar fi ridicarea vizelor, urmat apoi de obtinerea unor fonduri pentru coeziune economica cu vestul. Dupa inlaturarea comunistilor, avand si ajutorul Romaniei, Moldova va merge probabil tot mai accelerat spre integrare in urmatorii ani.

Turcia. Un stat dificil care doreste de cateva decenii sa intre in UE; dupa terminarea perioadei loviturilor de stat succesive, are acum o oarecare stabilitate politica si economica, dar are mari probleme cu comunitatea kurda, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului si cu interferenta islamismului in politica statului. Desi este candidat oficial, vor mai trece 10-20 de ani pana la aderare.

Nordul Ciprului. Insula a fost divizata intre sudul grecesc si nordul turcesc; sudul a intrat deja in UE, iar cetatenii au votat impotriva primirii nordului; discutiile pentru o reunificare se desfasoara cu mare greutate. Este posibil ca nordul insulei sa fie acceptat in UE doar odata cu intrarea Turciei.

Croatia. Candidat premiant la aderare, va fi probabil prima tara primita in viitorul apropiat. A reusit sa adopte toata legislatia necesara si si-a reglementat situatia granitelor cu vecinii.

Serbia. Dupa ce in urma cu cativa ani era inamicul public al Europei, acum aceasta tara doreste integrarea in UE dupa mai multi ani de democratie. A facut progrese serioase, economice si politice, precum si de a inchide urmele razboiului, astfel ca este posibil sa fie acceptata in urmatorul deceniu.

Muntenegru. Desprinsa din federatia cu Serbia, tara va reusi sa intre mai repede in UE, desi este saraca, pentru ca nu are problemele politice ale Serbiei din trecut. Mai ramane doar de implementat aquis-ul comunitar.

Bosnia Hertegovina. Tara a fost devastata de razboi in anii ’90; acum economia e in mare parte subterana, exista conflicte intre diferite etnii, mediu politic instabil, o forta internationala de mentinere a pacii si milioane de mine neexplodate. Desi UE sprijina pe toate caile acest stat, va mai trece ceva timp pana la aderarea propriu-zisa.

Macedonia. Tara este pe drumul spre aderare, negocierile cu UE fiind avansate; mai ramane sa-si rezolve disputa privind numele cu Grecia si probabil in cativa ani va intra in Uniune.

Albania. Tara saraca, cea mai distrusa de comunism, cu o tranzitie dificila si un sistem mafiot, Albania face eforturi mari pentru a ajunge in UE, dar va mai dura mult pana economia si sistemul politic se vor adapta la standardele europene.

Israel. Avand toti vecinii Orientul mijlociu impotriva sa, Israelul se simte mai apropiat de Europa decat de Asia. Avand insa relatii speciale cu americanii si conflicte cu statele arabe, este greu de crezut ca va fi primit prea curand in clubul european.

Tarile din nordul Africii. Desi unele doresc o apropiere cat mai mare de Europa (Marocul chiar a facut la un moment dar o cerere – respinsa – de aderare la spatiul comun european), economia acestor tari este foarte slaba, fiind mai degraba surse de imigranti. UE le propune ca alternativa o Uniune Mediteraneana, de fapt o relatie privilegiata cu Europa prin care sa-si apropie sistemul economic si politic de cel de pe continentul nordic.

Statele din Caucaz. Desprinse din fosta URSS, avand rezerve de petrol si gaze, conflicte numeroase interne si externe, precum si relatii tensionate cu Rusia, aceste tari sunt privite cu interes de UE pentru resursele lor energetice, dar o aderare propriu-zisa la Uniune este foarte dificila in urmatorii ani, din cauza lipsei de stabilitate din zona.

Am uitat ceva? Nu ma puneti sa analizez si exclava Kaliningrad… 😀

41

9 Responses

  1. vaduva narcis
    25 aprilie 2010
  2. vaduva narcis
    25 aprilie 2010
  3. Adrian
    25 aprilie 2010
  4. vaduva narcis
    2 mai 2010
  5. Ned.Kelly
    23 iunie 2010
  6. NARCIS VADUVA
    15 septembrie 2010
  7. koko
    7 septembrie 2012
  8. NARCIS VADUVA
    17 septembrie 2012
  9. axelluny
    3 noiembrie 2012

Write a response