Decaderea Greciei: criza economica sau criza metafizica?

Grecia antica este considerata leaganul civilizatiei moderne si exista suficiente argumente pentru a sustine aceasta afirmatie. Aici e locul de nastere al stiintelor fundamentale, care au transformat societatea noastra, cum ar fi matematica, fizica si filosofia. Tot aici a fost experimentata prima forma de democratie populara – imperfecta, ce-i drept, bazata pe o numeroasa clasa de sclavi care sustineau existenta unei elite intelectuale si politice, dar care a permis totusi aparitia intr-un stadiu primordial a studiilor umaniste, legate de rolul omului in societate. Elementul fundamental care a permis grecilor din antichitate sa ajunga la realizari importante a fost dorinta de cunoastere si incercarea de a explica fenomenele naturale observate cu ajutorul logicii, renuntand partial la supranatural.

Grecia de azi este doar un palid surogat al statului de odinioara. Acropole e doar destinatie turistica, putini greci ii mai inteleg rolul avut odata. Statuile lui Aristotel si Pitagora nu-si gasesc locul, parand in disonanta cu mentalitatile oamenilor din jurul lor. Mult mai reprezentativa pentru Grecia de azi e biserica ortodoxa de pe plaja, cu termopane colorate, pe scarile careia turistii plictisiti mananca gyros ieftin, alaturi de vanzatori de icoane la super-oferta: doi cristosi pictati in graba pe o sticla made-in-china la 1 euro.

Grecii isi afirma cu nostalgie trecutul glorios si dau vina pe turci pentru declinul lor. Ocupatia turceasca a lasat putine urme vizibile; a intarit in schimb rolul bisericii, institutia care a distrus rationalitatea si mentalitatea de invingatori a elenilor. Cetatenii greci isi folosesc credinta (intr-o forma ipocrita pentru majoritatea dintre ei) ca o scuza pentru a scapa de problemele lumii moderne. Fatalismul ortodox, haosul balcanic, letargia mediteraneana, toate acestea sunt eschivari ale grecilor pentru a-si justifica apatia fizica si lipsa de vitalitate spirituala.

Grecul de azi se trezeste tarziu, pentru ca orele fixe sunt specifice fraierilor de occidentali; munceste in scarba, pentru ca statul trebuie oricum sa aiba grija de el; cere salariu mai mare si nu-l intereseaza cresterea datoriilor, conteaza doar clipa prezenta; isi expune cu ostentatie rozariul, pentru a-i demonstra vecinului ca e mai bine cotat in ochii divinitatii; chefuieste des pana la ore tarzii ale noptii si se pensioneaza repede, dar se plange constant de greutatile vietii; nu-si plateste impozitele, dar are pretentii tot mai mari de la stat; afirma cu mandrie superioritatea propriei tari, desi n-a contribuit nici el si nici compatriotii lui actuali la asta.

Arhipelagul elen a ramas la fel de frumos, dar oamenii sunt cu totul altfel decat cei care-l locuiau acum 2500 de ani. Logica este folosita azi doar pentru a castiga la table si a negocia in bazar; in viata politica si culturala a Greciei cam lipseste. Misticismul crestin, coruptia fanariota si colectivismul socialist s-au impletit intr-un mod nefericit in aceasta zona a lumii, deformand mentalul colectiv. Grecii au nevoie urgenta de mai multa ratiune in viata lor, de renuntarea la iluzii si revenirea la spiritul iluminist al stramosilor. Grecia are nevoie de o Renastere!

Asemanarile cu Romania nu sunt deloc intamplatoare…

15

One Response

  1. hagi tudose
    5 martie 2013

Write a response