Ce motive ar avea un egocentric ca mine să facă daruri? Se presupune că persoanele altruiste sunt cele predispuse spre aşa ceva, nu? Îmi pare rău să vă dezamăgesc iar, dar nu sunt de acord. De fapt, cred că putem face o paralelă foarte bună cu moralitatea religioasă.
Unii creştini fac mare caz de moralitatea lor. Dar sunt ei cu adevărat morali? Poţi să faci alegeri morale reale când există beneficii (raiul) şi pedepse (iadul), ca consecinţe ale deciziei tale? Nu, nu are nicio valoare decizia ta! O persoană nereligioasă poate în schimb să fie morală, pentru că decizia îi aparţine în totalitate, o ia din convingere, fără a aştepta cadouri şi fără teama de repercusiuni în viaţa de apoi.
În cazul darurilor, problema se pune cam la fel. Cadoul tău are valoare când este total necondiţionat! Eşti o persoană bună şi vei obţine o apreciere sinceră de la cel căruia îi dăruieşti atunci când nu aştepţi nimic în schimb, când nu faci asta din interes, când nu cauţi laudele celorlalţi, când nu îţi expui cu ostentaţie fapta în public, când nu ceri nimic sub nicio formă şi păstrezi discreţia şi simplitatea gestului tău.
Este frumos să dăruieşti! Îţi oferă probabil una din cele mai mari satisfacţii pe care le poţi avea ca om. Momentul în care vezi bucuria sinceră din ochii celui căruia i-ai dăruit e suficient pentru a te face să te simţi împlinit şi e greu să substitui cu altceva această senzaţie. Valoarea în bani a cadoului nu este relevantă, ba uneori e chiar mai mica satisfacţia, atât pentru tine cât şi pentru receptor, când oferi ceva scump şi stereotipic; în plus, vor exista suspiciuni despre un posibil interes meschin în acest caz.
Este frumos şi să primeşti! Nu trebuie să te simţi vinovat când ţi se oferă ceva, dacă eşti convins de intenţiile sincere ale celui care-ţi dăruieşte. Nu-ţi pune problema dacă meriţi acel dar; deciziile celuilalt sunt oricum subiective şi-l vei face fericit primindu-l. Nu trebuie să te simţi dator să răspunzi în acelaşi fel, mai ales dacă nu-ţi permite situaţia financiară. Dăruieşte din inimă, nu din obligaţie! Dar nu uita să-ţi calculezi şi costurile; nu se va simţi bine celălalt ştiind că tu ai făcut un sacrificu pentru a face acel cadou.
Darurile pot fi de multe feluri: un cactus, o carte, o excursie la Viena… Sunt cu atât mai valoroase cu cât sunt mai deosebite, mai neaşteptate şi mai potrivite pentru relaţia dintre cei doi. Darul poate fi mic şi simbolic, sau mare şi costisitor. Un cadou frumos poate fi o experienţă petrecută împreună – chiar mai apreciat decât un obiect! Iar zilele când se presupune că ar trebui să faci cadouri nu sunt neapărat cele mai potrivite pentru a le face – lipseşte surpriza.
Nu dărui cuiva care nu merită sau nu ştie să accepte şi nu primi daruri de la cineva care vrea sa te manipuleze! Gândeşte-te la efectul pe care gestul tău îl va avea asupra celuilalt şi la momentul în care se întâmplă. Dar rămân destui oameni cu care poţi trăi această experienţă minunată. Încearcă şi tu!
RaulPop
4 martie 2011Exista persoane caruia le daruiesc si nu astept sa primesc nimic inapoi 🙂
noni
8 martie 2011Obligatia vine din faptul ca ai ceva prestabilit 1 martie 8 martie… de ce sa nu daruiesti aleatoriu indiferent de zi…
Giorgia
11 martie 2011Da, este adevarat ca a darui este una din cele mai frumoase experiente. Personal, recunoasc ca imi face mare placere sa fac cadouri persoanelor apropiate si cand gasesc prilejul le fac o mica surpriza de la a le duce un buchet de flori salbatice in miez de iarna la a le cumpara cartea mult dorita! Nu conteaza neaparat valoarea financiara a cadoului mai males daca esti student si stai la camin si nu ai bani… asta e partea a doua… conteaza ca te-ai gandit la a face un om sa zambeasca.
Laura
12 aprilie 2011Religia ajuta la formarea unui sistem de valori firesc.
E ca un fel de scoala primara a moralitatii unui om. Ne formeaza ca oameni buni. Nu e vorba de a ne impune sa procedam intr-un fel sau altul.
De exemplu eu (o persoana crestin-ortodoxa) daca vreau sa ajut un prieten care intampina o problema, sau cand trec pe langa un cersetor si-i las un ban, chiar nu ma gandesc in momentul ala ca:
daca raman indiferenta, o sa ajung in iad, sau daca il ajut, am biletul asigurat catre rai.
Si daca ma decid sa nu ajut, nu vad de ce m-as simti vinovata in fata principiilor Bibliei, ca poate doar m-am protejat prin asta (sa nu daruiesc altcuiva ultimii bani pe care-i am etc.). Iar biserica te incurajeaza foarte mult sa te protejezi si sa te ajuti pe tine insuti.
Mi se pare ridicol sa fie acuzata religia de asa ceva. E ca si cum ai acuza scoala ca ti-a predat alfabetul gresit cand erai mic.
Adrian
12 aprilie 2011Nu ai nevoie de religie ca sa fii moral. Poti sa ai ghinionul sa iti formezi normele morale prin intermediul religiei, ocazie cu care primesti si multe informatii gresite care te vor afecta intreaga viata.
Laura
12 aprilie 2011Cum ar fi?
Adrian
13 aprilie 2011Cum ar fi prostiile care te invata despre sex, umilirea femeii, cultivarea violentei si intolerantei, dedicarea vietii unui prieten imaginar…
Laura
13 aprilie 2011Cred ca tu confunzi rau de tot Crestinismul cu rel musulmana.
Adrian
13 aprilie 2011Cred ca tu nu cunosti crestinismul. Citeste Biblia, e un bun inceput.
Laura
13 aprilie 2011lol
Bine, presupun ca trebuie tolerati si oamenii care considera ca stiu ei toate principiile de functionare ale universului!
Probabil ca ei sunt siguri ca generatii intregi de intelepti ar trebui sa paleasca in fata geniului lor.
Din cate inteleg eu, faptul ca o treime din populatia lumii e crestina, ii face pe toti mai nestiutori decat tine?
Stii, scopului de a ne apropia de perfectiune, intruchipata in Dumnezeu,
(avand in vedere ca El ne-a creat dupa chipul si asemanarea Lui, iar noi tindem in permanenta spre El),
i se datoreaza faptul ca am ajuns la un stadiu asa avansat al cunoasterii in prezent.
Practic TU, prin concluziile tale visate azi-noapte, incerci sa spui ca toata omenirea tocmai merge pe o cale gresita? De ceva milenii incoace???
Adrian
13 aprilie 2011Deci daca un numar mare de oameni cred in ceva, atunci sigur e adevarat? Daca majoritatea populatiei crede ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, inseamna ca asa e? Eu nu stiu toate principiile de functionare a universului, nimeni nu le stie; diferenta este ca eu ma bazez pe sute de ani de studii, in care erorile s-au corectat incet-incet, care ne arata macar o mica particica din univers. Religia se bazeaza tocmai pe niste concluzii "visate" intr-o noapte de niste pastori nomazi, care culmea chiar pretind ca inteleg cum functioneaza universul.
Laura
13 aprilie 2011Ai incercat vreo data sa intri intr-o biserica, sa ramai macar 10 minute si sa te rogi?
Sa-mi spui cum te-ai simtit dupa aceea.
(Sau poti sa faci asta chiar si acasa, eventual cu fata spre rasarit.)
Fiindca n-o sa am ocazia si nici rabdarea sa aflu asta, iti spun de pe acum ca rugaciunea e o forma de meditatie.
Practic te va ajuta sa te simti mult mai calm si mai relaxat. E aceeasi forma de meditatie pe care o regasesti si in arte martiale, si in yoga etc.
(& daca o sa faci asta, nici nu va mai fi nevoie sa dai banii pe psihiatru – daca e cazu, fireste 🙂 )
Adrian
13 aprilie 2011Da, e relaxant, dar de ce nu practici doar meditatia, de ce ai nevoie de toata povestea cu personajele supranaturale?
Laura
13 aprilie 2011Pai intrebarea e tocmai invers. De ce sa dau atatia bani pe cursuri de yoga sau altele, sa incerc sa asimilez tot felul de ipoteze despre circuitul energetic din lume etc., ca sa fac ceva ce oricum faceam de mica, inconstient: meditatie prin rugaciune.
Sincer, cred ca ar trebui sa realizezi ca nu se intampla totul si nu s-a ajuns pana aici dintr-o mare si ridicola coincidenta.
Totul a avut un inceput, un fel de impuls divin.
Nu-ti cere nimeni sa demonstrezi ca pamantul se roteste in jurul soarelui. Dar daca tu chiar vrei sa contrazici miliarde de oameni, esti obligat s-o faci.
Adrian
13 aprilie 2011Meditatia o poti face acasa singura, nu te costa nimic. E treaba ta cum te relaxezi, pe mine nu ma intereseaza daca te rogi sau nu.
Eu nu trebuie sa demonstrez nimic nimanui. Orice teorie noua este mai intai acceptata de o mica minoritate de oameni inteligenti si abia apoi de restul gloatei. Faptul ca miliarde de oameni cred ceva nu ma determina sa cred si eu, din contra, sunt sanse mari sa fie o prostie. Teoriile stiintifice nu se voteaza, se valideaza prin testare, nu conteaza daca ne plac sau nu.
Laura
14 aprilie 2011Tu vrei sa spui ca o ipoteza din asta, prin care tu numesti oamenii credinciosi "GLOATA", e o teorie stiintifica???
Doamne fereste!!!…
Eu nu mai am ce cauta in discutia asta. E prea de tot.
O ultima chestie, ca fapt divers, oamenii de stiinta incep sa recunoasca scrierile din Biblie ca fiind adevarate.
Succes. Si nu uita sa te relaxezi din cand in cand. Se pare ca te-a afectat stresul.
Adrian
28 aprilie 2011O femeie nu trebuie tratata special doar pentru ca e femeie, nu mai suntem in secolul XIX.
Laura
29 aprilie 2011lol
ce aberatie!!! Sau te referi la gay?
Dar s-ar putea sa ai dreptate. Ce-ar fi sa mai faca si barbatii copiii.
Laura
29 aprilie 2011@ fotograf nunta
Nu vroiam sa fiu tepoasa, cum spui tu.
Doar ca e putin cam enervant cand cineva nu aduce nici macar vreun argument valid cand incearca sa rastoarne un sistem de valori asa amplu si vechi, cum e crestinismul, si sa ia in deradere 2 mld de oameni.
Adrian
29 aprilie 2011E plin blogul meu de articole pe tema religiei, citeste-le singura, doar nu te astepti sa-mi pierd timpul ca sa te conving special pe tine.
Laura
29 aprilie 2011Insa daca tu te-ai referit la modul pozitiv, nu negativ cum am dedus eu initial, imi cer scuze pt afirmatie.
Laura
30 aprilie 2011Da dar tot nu prea ai cum sa convingi pe cineva fara argumente, ca fapt divers.
Laura
30 aprilie 2011Multumesc. Nu neaparat eu merit atentie.. Stii, doar redam ce e evident..