Tocmai am infuriat o multime de persoane cu acest titlu. Adica pe toti aceia care credeau ca bursa romaneasca va continua sa creasca, pana la infinit daca este posibil, dupa cum a facut-o inca de la infiintare. Dar un principiu de baza in economie spune ca: “there is no such thing as a free lunch”. Bursa reflecta evolutia economiei, nu poate avea cresteri uriase, mult mai mari decat cele ale PIB-ului, productivitatii si profitului, pe perioade lungi de timp.
Cand valorile actiunilor ajung la cote neverosimil de mari, o corectie este normala si chiar binevenita. O astfel de crestere indelungata este doar un “bubble”, un balon de sapun care se sparge cu siguranta la un moment dat. In timpul acestei goane dupa aur castiga cativa speculatori, dar multi naivi pierd, mizand pe ideea falsa ca au prins gaina cu oua de aur, ca toata lumea poate face profit, fara sa-si puna problema ca acei bani trebuie sa si vina de undeva. Bursa devine un joc de tip “Caritas” in astfel de perioade, mult mai parsiv insa, avand aura unei activitati economice respectabile.
Alternarea intre “bull market” si “bear market”, adica intre perioade de crestere si perioade de scadere, este normala pe bursa. Strategiile economice aplicate pe termen lung in tara respectiva influenteaza acest joc: intr-o economie cu o pondere foarte mica a statului, deregularizata si cu o implicare minima a bancii nationale, socurile bursiere sunt mult mai mari. Adeptii politicilor economice inspirate din teoriile lui Milton Friedman sustin ca acest lucru este normal si piata se auto-corecteaza intotdeauna. Am serioase dubii ca acest lucru este 100% adevarat, dar cert este ca in ultimii ani aceste politici s-au aplicat si in Romania.
In cazul tarii noastre, aceasta prima cadere de lunga durata a bursei este benefica si pentru “tagma brokerilor”. Acest grup profesional manifesta pana de curand o aroganta si o superioritate total nemotivata fata de restul muritorilor de rand. Imbatati cu ideea ca este suficient sa stii cateva principii de baza despre cum se fac tranzactii bursiere si vei deveni rapid bogat, acestia au uitat faptul ca indicii bursieri nu vor creste pe vecie si au sperat ca nu vor vedea niciodata o schimbare de directie a pietei. Practic ei au cultivat niste iluzii si au ajuns sa creada in ele, dupa cum inca mai fac azi si agentii imobiliari.
Daca o scadere de doar cateva zile sau saptamani a bursei nu afecteaza serios brokerii, o spirala de mai multe luni, precum cea din acest an, are marele merit de a produce o “selectie naturala”. Majoritatea acestor oameni asista la primul lor test profesional serios din cariera: un broker adevarat trebuie sa se descurce onorabil si intr-o piata care se misca in jos sau pe lateral. Dupa cum am vazut insa, foarte multi au fost luati pe nepregatite, pierzand mari sume atat din banii lor cat si din ai clientilor. Sa speram ca asistam la profesionalizarea acestei bresle, ca cei care au avut rezultate dezastruoase vor fi suficient de afectati financiar incat sa renunte la acest sport sau vor pleca singuri constienti fiind ca nu si-au ales bine meseria.