Eliberarea din cursa de soareci in viziunea lui Luca Dezmir

Luca Dezmir este un stomatolog timisorean care si-a transformat pasiunea pentru economie in afacere si organizatie caritabila, pornind un blog despre educatie financiara si un proiect educativ pentru tinerii care doresc sa invete sa-si gestioneze banii. Am fost printre primii care au primit noua lui carte „Iesi din labirint” si fireste era normal sa-i fac o recenzie, pentru a impartasi tuturor parerea mea despre aceasta.

Voi incepe cu criticile, pentru ca nu sunt foarte multe – cartea este buna si merita cumparata.

Nu-mi place asocierea cu Robert Kiyosaki, prezenta mult prea mult in carte si-n recomandarile primite. Este clar ca acest personaj nu a fost studiat suficient. Desi majoritatea sfaturilor economice lui Kiyosaki sunt corecte, eu nu pot sa am admiratie fata de un om care si-a falsificat biografia pentru a-l ajuta sa impresioneze mai mult cititorii si care a devenit celebru cu ajutorul unor retele MLM dubioase care-i promovau cartile. Voi reveni cu un text mai amplu despre el.

A doua observatie negativa – dar care poate fi considerata si calitate, depinde de perspectiva – ar fi ca lucrarea lui Luca este mai dificil de urmarit pentru persoane cu o cultura precara; limbajul este mixt, in majoritatea textului exprimarile sunt simple, specifice unui material de dezvoltare personala pentru publicul larg, dar in unele portiuni devin mult mai complexe, necesitand unele cunostinte elementare de economie pe care unele persoane nu le au. Pe mine nu ma deranjeaza insa deloc aceasta combinatie.

OK, trecem la merite. Lucrarea este mult mai lunga (peste 300 de pagini) si mai elaborata decat ma asteptam! Nu spun asta pentru ca l-as desconsidera pe Luca, dar eram obisnuit cu stilul unor autori americani, care scot carti de 150-200 pagini, cu font si spatiere mare, cu multa umplutura si putin continut relevant. Luca in schimb scrie condensat, cu multe detalii si nu iroseste spatiul aiurea doar pentru a umple paginile. Cartea lui poate fi citita chiar si de absolventi de studii economice, cu siguranta vor gasi lucruri necunoscute in ea!

„Iesi din labirint” cuprinde cateva teme mari, importante dar nu foarte cunoscute de majoritatea populatiei. As mentiona dintre acestea: diferentele intre modalitatile de castig financiar, banii ca mijloc de obtinere a libertatii si nu ca scop in sine, planificarea finantelor personale, rolul banilor in mobilitatea sociala, modul de a castiga pe termen scurt si lung (metode riscante si sigure), economia privita din multiple perspective, relativizarea valorilor, influenta politicii si taxelor asupra modului de trai.

Materialul lui Dezmir combina principii economice americane cu exemple practice romanesti, aducand in plus si o solida baza teoretica pentru ideile expuse. Pe langa acestea, autorul ne impartaseste numeroase elemente din propria sa experienta economica, atat ca angajat si liber profesionist cat si ca patron si mic investitor in mediul ostil romanesc, cititorii avand astfel un model realist pentru propria lor cale.

Lucrarea nu este seaca ca un manual de economie, dar nu este nici plina de promisiuni nerealiste ca o brosura de la Amway. Scriitorul nu vinde iluzii, nu garanteaza nimanui castigarea rapida a mari sume de bani, ba chiar indeamna la precautie si exprima foarte clar duratele de timp necesare diferitelor tipuri de investitii mentionate.

Recomand aceasta carte, merita sa dati banii pe ea si sa puneti in aplicare principiile invatate. Va poate schimba viata, nu va veti imbogati peste noapte, dar veti observa rezultate spectaculoase pe termen lung. Amicului Luca ii doresc sa devina mult mai mult decat un Robert Kiyosaki autohton si astept cu nerabdare aparitia urmatoarei lui carti, despre sistemul de taxe si finantele internationale!

11

Niciun răspuns

Scrie un răspuns