Idei gresite despre vegetarieni

Desi am experimentat cu acest stil de nutritie, nu sunt vegetarian. In Romania e foarte greu sa fii vegetarian, deoarece exista foarte putine produse specifice in supermarketuri si doar cateva localuri de profil in orasele mari. Multi amici straini considera ca tara noastra este neprietenoasa cu cei care adopta acest stil de viata, fapt greu de contestat daca ne gandim cam ce contin mancarurile traditionale romanesti.

Nu sunt nici pro, nici contra vegetarianismului; este posibil sa devin vegetarian in viitor, dar momentan acest stil de viata nu mi se potriveste, deoarece nu pot renunta la lactate (in special la branza) si mi-e greu sa-mi fac o dieta echilibrata cu ce gasesc prin magazine. Mananc totusi destul de putina carne si acum, mai ales peste, fructe de mare si pui.

Vreau totusi sa mentionez cateva mituri despre vegetarieni extrem de populare in cultura noastra, cu speranta ca vom intelege mai bine aceasta comunitate si nu o vom mai denigra fara motiv:

1. Oamenii sunt facuti sa manance carne. De fapt, organismul uman nu este carnivor, iar stramosii nostri mancau in special fructe, consumul de carne fiind o adaptare impusa de lupta pentru supravietuire. Majoritatea speciilor de maimute sunt vegetariene de altfel; cele mai apropiate de noi din punct de vedere biologic – cimpanzeii – mananca cantitati mici de carne, consumand insecte si mamifere mici. Sistemul biologic uman este mult mai asemanator cu al mamiferelor ierbivore decat cu al celor carnivore; de exemplu, desi fiintele umane au canini (precum carnivorele, dar si unele ierbivore), au si molari (care sunt prezenti doar la ierbivore).

2. Vegetarienii se imbolnavesc mai usor, sunt mai slabi, nu pot face sport. De fapt, exact opusul este adevarat: reducerea consumului de carne scade sansele de a avea numeroase boli, in special cele ale inimii si sistemului digestiv. O dieta bazata pe vegetale creste nivelul de energie, exista multi sportivi de performanta vegetarieni (exemple: Martina Navratilova, Carl Lewis).

3. Vegetarienii nu consuma destule proteine. De fapt, acest tip de alimente contin multe proteine: legumele 23% si fructele 5,5%. Nutritionistii recomanda ca 10% din dieta noastra sa fie bazata pe proteine, iar vegetarianismul asigura fara probleme acest procent. Faptul ca proteinele din carne ar fi mai importante decat cele vegetale este o eroare introdusa de nutritionista Frances Moore Lappé in 1971, recunoscuta mai tarziu dar ramasa in memoria colectiva.

4. Grasimile vegetale sunt mai sanatoase decat cele animale. Toate grasimile contribuie la ingrasare, cele animale fiind mai periculoase pentru artere si inima, iar cele vegetale stimuleaza dezvoltarea celulelor canceroase.

5. Laptele este necesar pentru oase puternice. Laptele de vaca este potrivit pentru… puiul vacii. Pentru un pui de om, laptele matern este cel mai bun. Pentru un om adult, laptele nu este necesar. Vacile au oase puternice desi nu beau lapte, consuma doar ierburi! Deficienta de calciu nu este legata neaparat de dieta. Excesul de proteine animale din lapte are chiar un efect negativ, reducand nivelul de calciu din organism.

6. Carbohidratii ingrasa. Este adevarat doar pentru cei extrasi din produse prelucrate, cum ar fi faina si zaharul! Cei in fructe si legume nu au acest efect, pentru ca densitatea lor calorica este mult mai mica, ar trebui consumate cantitati foarte mari pentru a te ingrasa.

7. Vegetarienii sunt hipioti si ciudati care iubesc animalele. Nu tuturor vegetarienilor le pasa de protectia animalelor sau de ecologie, majoritatea aleg acest stil de viata doar pentru ca il considera mai sanatos.

8. Dieta vegetariana nu este echilibrata. In realitate, sunt sanse mari ca un vegetarian sa consume produse mult mai sanatoase care sa acopere toate grupele de nutrienti necesare, spre deosebire de consumatorii de carne care manaca putine legume si aproape deloc fructe. Chiar si omega-3 se poate obtine cu un consum adecvat a diverse tipuri de seminte si uleiuri.

9. Vegetarianismul e bun pentru adulti, dar periculos pentru copii. Asta e o aberatie, nu exista dieta sanatoasa doar pentru o anumita varsta (eventual laptele matern pentru bebelusi ar fi o exceptie). Daca dieta este echilibrata si contine carbohidrati, proteine si grasimi, este la fel de buna si pentru copii ca si pentru parintii lor. Acelasi argument este valabil si pentru dieta din timpul sarcinii.

10. Mancarurile vegetariene sunt plictisitoare si nu tin de foame. Dieta vegetariana poate fi foarte diversificata, exista foarte multe retete si combinatii posibile, iar in magazinele noastre apar tot mai multe tipuri de fructe, legume si produse semi-preparate pentru vegetarieni. O mare parte din bucataria indiana este vegetariana si nu e nici pe departe saraca in idei. Este adevarat ca produsele din fructe si legume au mai putine proteine, deci trebuie sa mananci mai multe pentru a te simti „plin”, insa o poti face fara sa te ingrasi!

40

2 Răspunsuri

  1. Simona
    12 august 2010
  2. Luca Dan
    10 februarie 2013

Scrie un răspuns