Si de aceasta data va dau 10 motive:
1. Manelele se canta la evenimente religioase – nunti, botezuri si uneori chiar la inmormantari.
2. Manelistii poarta cruci de aur groase la gat.
3. In manele se invoca divinitatea, care ia intotdeauna partea celui mai smecher in lupta eterna cu dusmanii sai.
4. Grupurile sociale care asculta manele sunt si cele mai religioase; religia si manelele au targeturi foarte similare – persoanele cu nivel de educatie scazut.
5. Nu exista manelisti atei.
6. Manelistii (smecherii) “fac de bani” pe fraieri la fel cum biserica ii stoarce pe enoriasi.
7. Antagonismul bine-rau (sau “noi” contra “lor”) este puternic prezent in manele, sub forma: “eu si baietii mei” contra “dusmanilor nostri”.
8. Manelistii atribuie succesul lor unei relatii personale cu Dumnezeu care le-a oferit tot ce au si a ignorat toate pacatele (nu putine) comise de acestia pe drumul parvenirii.
9. Manelistul isi permite sa dea altora lectii de viata fara a avea vreo baza stiintifica sau morala, doar pretentii nejustificate (exact ca Biblia).
10. In manele se glorifica slabiciunile umane si se descurajeaza calea cunoasterii pentru a atinge succesul, singurele variante acceptate fiind “scurtaturile”: norocul personal, venit de la soarta (respectiv zeul crestin); maneaua ofera, ca si rugaciunea, doar o satisfactie iluzorie.
LazyPawn
20 mai 2010Într-adevăr, perfectă analiza. Mi-am permis de altfel să te citez pe blogul meu la http://lazypawn.com/wordpress/o-tempora-o-mores/
Adrian
24 mai 2010@LazyPawn: Foarte bun si articolul tau! Sunt 100% de acord cu ce spui, ba mai mult, as spune ca idealizarea excesiva a trecutului contribuie la demotivarea generatiilor de azi si perpetuarea senzatiei false ca societatea involueaza si orice efort este zadarnic.
masacru
25 februarie 2011M-am bucurat nespus de mult de punctul 5. Super tare, super realist ! Dumnezeu sa va ajute, metaforic vorbind
Adrian
28 septembrie 2011Faina gluma, dar departe de adevar – peste 55% din romani asculta manele, conform sondajelor.
Adrian
30 septembrie 2011De ce sa nu poti… 🙂
kncrman
25 aprilie 2014Bun raspuns.