Nu te mai uita la televizor!

Nu te mai uita la televizor!

Privitul la televizor este doar un obicei, nu o necesitate! Nu ti se va intampla nimic rau daca renunti la el, ba chiar din contra, s-ar putea sa observi multe imbunatatiri in viata ta. Si te asigur ca oricine poate sa renunte la televizor, nu este o dependenta atat de serioasa pe cat se crede.

Televizorul este o uriasa pierdere de vreme. Statisticile arata ca romanii, ca si americanii, se uita la el peste 4 ore pe zi. Este enorm! Din cele 24 de ore ale unei zile, aproximativ 8 ore dormim. Mai raman 16 ore de activitate; 4 din 16 reprezinta 25%! Asta inseamna ca o persoana obisnuita isi petrece cam un sfert din viata activa in fata ecranului, adica dintr-o medie de 80 de ani, 20 sunt pierduti. Iti poti imagina cate ai fi putut realiza in acel timp?

Statul in fata televizorului te va face mai gras. Studiile au aratat ca oamenii au tendinta sa manance mai mult cand se uita la televizor; devii mai putin constient de cantitatea de mancare din farfurie, mananci multa mancare nesanatoasa (junk food) si semipreparate, mai multe dulciuri si bauturi carbogazoase cu mult zahar. In timp ce te concentrezi la programul TV, mananci portii mai mari si mai repede, pentru ca senzatia de foame nu iti este satisfacuta corespunzator. De asemenea, urmarirea emisiunilor la televizor implica pentru cei mai multi statul pe fotoliu sau canapea, intr-o stare de totala inactivitate. Dupa cum stim, dieta nu este singurul factor raspunzator pentru o sanatate buna, exercitiile fizice conteaza chiar mai mult. Daca ai petrece 1-2 ore pe zi in simple plimbari pe afara in loc de a sta la televizor si ai combina asta cu o dieta normala, nici n-ai mai avea nevoie de fitness pentru a avea o greutate normala.

Pe langa obezitate, vei avea in timp si alte probleme de sanatate. In cativa ani vei avea probleme cu ochii; ochiul uman nu a fost conceput de natura pentru a se holba la un ecran perioade lungi de timp, iar azi este si mai rau, pentru ca cei mai multi dintre noi folosesc si calculatorul cel putin cateva ore pe zi. Macar ia-ti un monitor LCD (TFT), este mult mai sanatos decat unul clasic (CRT). Statul prea mult pe scaun sau canapea provoaca si alte probleme, cum sunt hemoroizii sau durerile de spate (deformari ale coloanei vertebrale). Intregul tau corp va deveni in cativa ani deformat si nefunctional. Vei ajunge sa iti amintesti cu nostalgie de adolescenta, cand erai sanatos si in forma, iar acum esti o leguma, incapabila sa se schimbe.

Cand stai in fata televizorului, practic traiesti viata altcuiva. Asta e valabil mai ales pentru programele de tip “Reality Show” (Big Brother), dar se aplica si in cazul altora. Te subestimezi, stii foarte bine ca ai un puternic sentiment de insatisfactie; undeva in adancul tau, vrei mai mult, vrei sa fii altcineva, sa faci lucruri importante, sa ai multi bani, sa fii un “erou”. Dar esti convins ca nu vei putea niciodata sa iti implinesti visele, asa ca nici nu mai incerci. Ai ajuns sa traiesti o viata surogat, te uiti la alte persoane si te pui inconstient in postura lor. Personaje din filme, oameni din concursuri de televiziune, staruri din muzica, cu totii fac lucruri spectaculoase iar tu traiesti prin intermediul lor. Diferenta este insa ca, in timp ce ei chiar fac ceva, tu ramai tot pe canapea.

La televizor vei gasi foarte rar emisiuni educative sau culturale. Cati dintre noi se uita doar la Discovery si posturi similare? Hai sa fim sinceri, majoritatea programelor de la televiziune, in special de la canalele din pachetul de baza ala firmelor de cablu, sunt facute pentru nivelul de inteligenta al unui retardat; orice este putin mai complex le poate afecta audienta (ratingurile). Daca la inceputurile sale televiziunea avea un rol educational, crescand profunzimea si calitatea unor programe in mod intentionat, pentru a determina publicul larg sa descopere progresiv tot mai multe aspecte ale unui anumit subiect, azi nimeni nu mai incearca sa faca acest lucru, ba chiar din contra, calitatea programelor scade de la an la an.

Daca vrei sa renunti la televizor dar ai niste seriale sau emisiuni preferate pe care ai dori sa le vezi in continuare, nu uita ca le poti gasi pe majoritatea si pe internet. Marele avantaj al internetului este interactivitatea; nu mai primesti pasiv informatia care ti se ofera, cum e in cazul televiziunii, ci poti cauta subiectele dorite de tine, poti oferi si primi feedback si poti chiar participa in crearea de continut multimedia. Filmele de arta, documentarele si emisiunile de calitate sunt acum mai populare pe internet decat au fost vreodata la televizor. Si partea buna este ca totul e mult mai ieftin, deseori chiar gratis, pe internet.

Privitul la televizor te face o eterna victima a firmelor care isi fac reclama si a manipularii de catre trusturile media. In timpul vietii tale vei ajunge sa vezi cateva zecii de mii de spoturi publicitare, adica creierul iti va fi fortat sa inghita tone de gunoaie de care nu aveai nevoie. Spre deosebire de internet, care este un mediu fragmentat si democratic, canalele de televiziune sunt controlate de doar cateva companii mari, care manipuleaza publicul pentru a-si urmari propriile interese economice si politice. Fiind pasiv si neavand posibilitatea de a cauta alternative, stai pe canapea si crezi ceea ce ti se spune… Esti spalat pe creier si rezultatele sunt groaznice; razboiul din Irak este un exemplu cat se poate de graitor.

Din punctul de vedere al dezvoltarii tale personale, programele de la TV au foarte putina valoare. Nu esti incurajat sa fii interesat de stiinta, cultura, sau orice alta forma de evolutie a ta ca persoana. Esti bun pentru ei doar ca un consumator docil, fara judecata proprie. Existenta ta devine mediocra, nu incerci sa schimbi nimic la tine, sa ai o slujba mai buna, o sanatate mai buna, o viata mai implinita, legaturi mai stranse cu familia ta. Anii trec si viata reala se scurge pe langa tine; esti blocat in acelasi job de rahat, trupul tau devine tot mai dizgratios si bolnav iar familia ta este tot mai distanta. Te minti singur spunandu-ti ca niciodata nu ai timp sa iti rezolvi toate problemele… dar oare chiar asa e?

Poate acest articol ti se pare exagerat de dur; dar eu chiar consider ca multi oameni trebuie sa se trezeasca si sa isi dea seama cat de mult pierd in timp ce folosesc in mod constient acest “drog”. Deci dupa ce termini de citit, opreste-te pentru cateva minute (cu televizorul oprit) si gandeste-te la aceste lucruri. Daca totusi am dreptate?

Daca decizi sa faci un experiment, poti avea doua abordari. Una dintre ele este sa renunti complet la televizor pentru o perioada fixa – de exemplu, 30 de zile – si sa vezi daca viata ta s-a imbunatatit in vreun fel. Aceasta este terapia de soc; metoda mai simpla este sa reduci zilnic timpul pe care il acorzi televizorului, pana cand renunti total la el dupa un numar stabilit de zile. Oricum ai vrea sa o faci, nu trebuie sa ma crezi pe mine, incearca singur!

31

7 Răspunsuri

  1. silviu
    9 aprilie 2010
  2. Magda
    20 februarie 2011
  3. Dan
    15 iulie 2011
    • Adrian
      16 iulie 2011
    • Pop Mihai
      6 februarie 2022
  4. Seby
    19 ianuarie 2012
  5. Stefan
    4 mai 2013

Scrie un răspuns