Are rost sa votezi? Politicienii vor spune „da” intr-un glas. N-au iesit ei de atatea ori la TV sa ne convinga ca asta e datoria noastra civica, spunandu-ne ca sunt multumiti chiar si cand votam cu adversarii lor cat timp participam la procesul electoral?
Vedetele din muzica, film, fotbal si televiziune vor fi si mai convingatoare, insistand inaintea fiecarui tur de scrutin asupra necesitatii participarii la vot, punandu-si astfel in joc imaginea pentru a legitima acest fenomen. Si ele vor repeta poezia: nu conteaza cu cine votezi, dar du-te la vot! Probabil majoritatea lor nici nu inteleg foarte bine politica, dar participa cu entuziasm la vot si ne doresc si noua acelasi lucru!
Se pune intrebarea: are sens sa incurajezi pe oricine sa se duca la urne? Daca omul acela e un tampit? Daca nu intelege absolut deloc cum functioneaza jocul democratic si nu are deloc cultura civica? Nu cumva votul lui dat din ignoranta anuleaza un vot sincer si valoros al altui cetatean care a studiat in profunzime problema?
Sondajele si studiile sociologice arata an de an acelasi lucru: interesul oamenilor pentru alegeri e redus, participarea la vot e mica, cultura politica e execrabila. Dar nimic nu se schimba, niciun partid nu incearca sa educe populatia in vreun fel, singurul refren pe care-l repeta toti este indemnul la vot. Politicienii nu au niciun interes ca cetatenii sa fie bine informati cand voteaza; o persoana ignoranta este mai usor de fraierit sau de cumparat si toti profita de asta, indiferent de orientarea ideologica.
Populismul se bazeaza pe manipulare in masa, nu pe convingerea alegatorilor prin argumente logice ca solutiile propuse sunt cele mai bune. Numarul celor care voteaza in cunostinta de cauza este mai mic decat al dobitocilor care isi dau votul la misto, pentru un mic si-o bere primite in ziua anterioara, pentru felul in care arata candidatii sau pentru ca au pus botul la vreun slogan demagogic.
In aceste conditii, sa indemni mai multi cetateni indiferenti sa voteze inseamna de fapt sa subminezi si mai mult democratia. Nu e nimic rau daca participarea la vot este scazuta, cat timp cei care aleg sunt bine informati. Obligarea oamenilor sa voteze ar fi cea mai proasta decizie posibila, facand imposibila orice platforma politica nepopulista.
Ce trebuie deci sa le spunem prietenilor nostri in ziua votului? Nu are rost sa repetam si noi ca papagalii indemnul la vot, nu am face decat sa ne anulam propriul nostru vot prin trimiterea la urne a unor alegatori dezinteresati. Cel mai bine este sa-i sfatuim pe toti sa se informeze temeinic in privinta doctrinelor, partidelor si personalitatilor incluse in procesul electoral si sa voteze numai daca considera ca alegerea lor va aduce cu adevarat o schimbare in bine; altfel, chiar si o neparticipare e tot o alegere, un semnal pentru toti politicienii ca poporul este nemultumit de intreaga oferta electorala.
Adrian
16 octombrie 2014" Nu conteaza cine voteaza , conteaza cine numara voturile " ( Stalin)
Eliane
16 octombrie 2014La alegeri afli cat esti de prost !