O schimbare în fiecare săptămână – (5) Stabileşte-ţi agenda zilnic

O schimbare în fiecare săptămână – (5) Stabileşte-ţi agenda zilnic

În această săptămână vreau să discutăm puţin despre organizare. Din nou, este un subiect care poate părea banal, dar care este ignorat de mulţi. Oamenii îşi ţin o agendă de mii de ani. Nu toţi, desigur. Doar aristocraţii aveau nevoie de aşa ceva în trecut, fiind singurii care nu se conformau unui regim strict de muncă până la epuizare.

Până la revoluţia industrială, majoritatea populaţiei nu avea ore fixe pentru diferite activităţi, ci se lua după soare şi anotimpuri. De când am început să lucrăm în fabrici în schimburi fixe şi am fost nevoiţi să mergem la şcoală zilnic la aceeaşi oră, ni s-a impus să ţinem cont zilnic de ceas. Acum a devenit ceva obişnuit, chiar dacă intră oarecum în contradicţie cu natura noastră biologică.

Dar să lăsăm la o parte istoria. De ce ar trebui să ne programăm zilnic ce facem, încă de la prima oră a dimineţii sau chiar cu o seară înainte? Răspunsul este cel evident: vei realiza mult mai multe dacă ai nişte activităţi planificate decât dacă te laşi „dus de val”.

O să spui poate că dacă nu există spontaneitate, poţi pierde nişte oportunităţi. Din contră: ai mai mari şanse să profiţi de ele când se ivesc dacă există un cadru fix în care îţi desfăşori activitatea.

Vei spune probabil că nu mai ai timp liber dacă eşti atât de planificat, că nu mai există momente de relaxare. Dimpotrivă însă: faptul că ai o agendă fixă te face să fii mai eficient şi vei putea să te relaxezi mai mult în timpul eliberat astfel. Ce e mai bine: să tragi de timp între două lucruri procrastinându-te sau să-ţi termini tot ce ai de făcut şi să ai timp cu adevrărat liber pentru orice îţi doreşti?

Ai mai putea avea argumentul că realitatea noastră mioritică este prea haotică pentru a-ţi putea respecta un program foarte rigid. Aici ai parţial dreptate: românii nu sunt, într-adevăr, obişnuiţi cu a respecta cu stricteţe regulile sau orele fixe. Însă daca te alături lor, vei fi la fel ca toţi ceilalţi. Vrei să „creşti odată cu ţara” sau vrei mai mult de atât?

Programul tău poate fi făcut în mod inteligent, astfel încât să ţină cont de factorii neprevăzuţi şi să se adapteze. Doar pentru că un punct de pe agendă s-a anulat, nu înseamnă ca trebuie să intri în panică sau să pierzi timpul până la următorul.

Dar dacă vei spune că nu poţi respecta un program fix, ca tu prin felul tău de a fi eşti incapabil să te organizezi în acest fel? Prietene, am o veste proastă pentru tine: nu vei ajunge prea departe în acest fel. Nimic important nu a fost realizat pe lumea asta în mod haotic, fără consecvenţă şi muncă constantă pe termen lung.

Şi eu sunt o persoană destul de creativă şi mi-ar plăcea să pot face tot timpul doar ceea ce vreau. Asta nu este însă posibil. Pentru a-ţi putea îndeplini dorinţele, ai nevoie de bani, iar pentru a obţine bani, trebuie să oferi valoare oamenilor, iar pe aceasta nu o poţi crea decât printr-un efort susţinut, la care ai nevoie de un program fix.

Vestea bună este însă că poţi să-ţi stabileşti agenda astfel încât să ţină cont de specificul tău individual. Poţi să-ţi laşi pauze, poţi să lucrezi la ce ore vrei tu, poţi jongla în multe feluri cu programul pentru a-l adapta cât mai bine psihicului tău. Iar pe măsură ce acumulezi resurse, vei avea o liberatate tot mai mare, vei face tot mai mult ceea ce îţi place şi vei avea mai mult timp „neplanificat” pentru tine.

În cel mai rău caz, poţi considera agenda ca un rău necesar, ca un sacrificiu pe care îl faci pentru a te elibera. Cine ştie, poate până la urmă s-ar putea să te obişnuieşti cu asta şi să-ţi dai seama că stilul de viaţă boem nu era altceva decât lene sau lipsa curajului de a reuşi. Oricare ar fi felul în care priveşti situaţia, e important să fii conştient de beneficii, care se vor vedea în foarte scurt timp.

Fă un experiement, măcar pentru câteva zile. Ţine un jurnal cu ce faci timp de două săptămâni. În prima, nu-ţi planifica nimic. În a doua, urmează o agendă clară şi încearcă să realizezi cât mai multe din ea. Nu te descuraja daca nu poţi face tot ce ţi-ai planificat, e normal să se întâmple asta şi e natural să fim excesiv de optimişti legat de ce putem face în viitor pe termen scurt. După această perioada poţi trage nişte concluzii şi sunt sigur că vei fi surprins pozitiv de diferenţă.

Timpul pe care mi l-am alocat pentru scrierea acestui articol s-a încheiat, astfel că nu mai îmi rămâne decât să-ţi doresc şi ţie spor la planificare!

257

2 Răspunsuri

  1. gorghi
    11 iunie 2015

Scrie un răspuns