Monarhia este o forma anacronica de conducere a statului si incet dar sigur dispar si ultimele sale reminiscente. Daca in Europa civilizata monarhiile constitutionale sunt foarte asemanatoare cu republicile parlamentare, regalitatea fiind doar un simbol, un element de traditie fara o putere reala, in alte zone ale planetei monarhiile sunt de fapt niste dictaturi personale cu caracter ereditar. Elita conducatoare este in acest caz un clan, o clica formata in jurul familiei regale care preia toate parghiile de putere din tara respectiva, inclusiv sectorul economic, si are ca unic scop sporirea propriei averi si perpetuarea status quo-lui pe termen nedefinit.
Diferentele intre sultanul din Brunei, autocratul din Zimbabwe, presedintele comunist din Coreea de Nord si fostul rege din Nepal sunt de forma, nu de fond. Toti acesti lideri concentreaza in propriile maini o putere enorma, cu drept de viata si de moarte asupra supusilor – care sunt redusi la conditia de sclavi, nu de cea de cetateni.
Chiar si in tara noastra putem spune ca resimtim inca efectele negative ale monarhiei. Sa ne amintim de dezastrul produs de Carol al II-lea si camarila sa, care au determinat umilirea tarii in cel de-al doilea razboi mondial, pierderea unor teritorii si ascensiunea dictaturii comuniste. Daca predecesorii sai, Carol si Ferdinand, s-au dovedit a fi niste lideri exceptionali, el a fost un ratat preocupat mai mult de perversiuni sexuale cu numeroasele sale amante decat de problemele tarii. Dar asa e in monarhie: destinul tau ramane la latitudinea hazardului, niciodata nu esti sigur ce personalitate va avea urmatorul conducator. Dar poti lasa destinul a milioane de oameni pe seama norocului, a sperantelor si a rugaciunilor?
Eu cred ca nu. Si poporul nepalez crede la fel. Dupa decenii de dictatura regala, care a adus ca efect colateral ascensiunea unor rebeli extremisti de stanga (maoisti), iata ca tara incepe sa se stabilizeze, sa se indrepte spre o democratie reala, cu un sistem parlamentar in care toate opiniile sa fie respectate, iar lupta armata in munti sa nu mai fie singura solutie de exprimare a unor dezacorduri. Comunitatea internationala are datoria de a sprijini aceasta tranzitie pasnica si de a incuraja schimbari similare in alte natuni aflate in situatii asemanatoare.
Daca sunteti interesati si de alte argumente impotriva monarhiei, am facut o scurta lista:
1. Monarhia neaga poporului un drept fundamental: acela de a-si alege conducatorul.
2. Regele are prerogative care pot interfera cu hotararile Parlamentului, reducand astfel gradul de democratie al statului.
3. Monarhia promoveaza aristocratia si nu meritocratia – regele are aceasta pozitie ereditara din pura intamplare, iar un simplu cetatean nu poate promova prin valoare si munca in acest post oricat s-ar stradui.
4. Prin titlurile acordate privilegiatilor, monarhia submineaza valorizarea realizarilor intelectuale ale cetatenilor de rand.
5. Regele nu este impartial, poate fi subiectiv daca doreste in deciziile sale si nu poate fi tras la raspundere.
6. Monarhia este foarte costisitoare, datorita cheltuielilor pe care le presupune protocolul casei regale.
7. Datorita mediului specific, regele creste intr-o atmosfera anormala, izolat, obligat sa aiba responsabilitati de mic, detasat de problemele omului de rand, putand ajunge un adult cu probleme.
8. In perioade de criza regele isi poate folosi parghiile de putere pentru a instaura dictatura personala.
9. Protectoratul divin asupra monarhiei si sprijinul oferit unei singure biserici incalca libertatea religioasa a statului.
10. Monarhia este un sistem inapoiat, majoritatea statelor democratice adoptand republica ca forma de guvernare.
adrian
10 octombrie 2010In viata mea n-am citit niste aberatii si neadevaruri ca cele de mai sus:in opinia celui( sau celei) ce le-a postat aici,Marea Britanie e cea mai nedemocratica tara de pe mapamond…in realitate,acolo a avut loc prima revolutie democratica din istoria omenirii…din pacate, internetul da posibilitatea tuturor incultilor sa-si spuna parerea despre chestiuni pe care le-as lasa in expunerea specialistilor… A
Adrian
11 octombrie 2010@adrian: Cat de retard trebuie sa fii ca sa nu iti dai seama cine a scris articolul cand scrie mare sus numele autorului acestui blog? Tu stii cam ce prerogative are regina Marii Britanii azi? Si cam cati specialisti cunosti (si in ce domeniu) care sustin monarhia?
conspirativ
11 februarie 2011Ha, Ha, Ha,….Pai in Actuala Mica Britanie (care a pierdut si Imperiul) nu mai guverneaza regele demult.
Este de vitrina, sa stea mai cuminte poporu, care crede ca Dumnezeu l-a pus acolo si l-a uns cu nu stiu ce.
Nici chiar guvernul nu guverneaza, sunt la ordinele unui guvern mondial.
Adrian
11 februarie 2011Putini britanici mai cred ca regina reprezinta divinitatea. Familia regala e mai degraba subiectul preferat al tabloidelor. Cat despre guvernul mondial, nu comentez, astept sa ne spui care teorie conspirationista o sustii.
Marian
30 octombrie 2011Republica in Romania a fost impusa de sovietici. Asta ar fi suficient pentru a fi impotiva ei. In afara de traditia milenara a locuitorilor de pe plaiurile mioritice, care intotdeauna(pana la navalirea sovietica – orpita oarecum de Regele Mihai), pe-aici pe la noi intotdeauna a fost un principe sau, in cei mai buni ani a tarii(cei 80 de monarhie), un Rege. Ca sistemul monarhic s-a modificat in functie de realitatile vremii, nu inseamna ca e "perimat". Inseamna doar ca oportunistii, as zice "impostorii" care au venit dupa 1947, inclusiv cei de dupa 1989, s-au simtit comozi, bine si fericiti cu privilegiile "regale" ale republicii.
Adrian
31 octombrie 2011Traditia nu e un argument solid; la fel de bine poti spune ca traditia a fost timp de mii de ani sa traim in triburi, condusi de sfatul batranilor. Societatea evolueaza, e normal sa se schimbe si formele de guvernamant. Este insa adevarat ca schimbarea trebuia sa vina natural, nu impusa din afara.
NiX
22 ianuarie 2012Sunteti degeaba ba :)) lasativa de meseria asta 😀
NiX
22 ianuarie 2012Degeaba ba :)) lasativa de meseria asta 😀 ^^
Faceti si voi altceva ca asta nu prea are rost :))
cristian
13 august 2014Faza e ca cei mai mari dictatori ai lumi au fost presedinti: Stalin, Ceasca, Mao, Pol Pot, Putin, Lukasenko, Hugo Ceavez, Fidel CAstro, Pinochet etc
Traiasca Monarhia, singura institutie ce afacut ceva bun pentru tara sta!! Jos republica comunista instalata de tancurile sovietice…