Sa ascundem informatiile, poporul e periculos!

Ma nedumereste secretomania care inca mai exista in Romania, dupa 20 de ani de la disparitia regimului dictatorial ceausist. Pe atunci se cultiva o paranoia in masa, Securitatea si mass-media induceau ideea ca tara e plina de tradatori, spioni, agenti straini si dusmani ai poporului, toti ne vor raul, suntem sabotati permanent si trebuie sa ne fie frica si de umbra noastra. Ironia sortii face ca, dupa ce mii de oameni au suferit pe nedrept, sistemul sa cada tocmai cu ajutorul unor forte straine, care au patruns cu usurinta intr-o tara obsedata de vanatoarea de vrajitoare dar corupta in profunzime.

Azi cultul confidentialitatii inca mai persista in mentalitatea functionarilor publici. Bibliotecile nu isi pun cartile pe net. Accesul la arhivele statului este extrem de dificil, nu exista documente online iar cercetatorii sunt supravegheati ca niste potentiali infractori. Hartile medievale sunt secrete, ca nu cumva dusmanii tarii sa poata cunoaste relieful nostru (caci ei nu stiu sa intre pe Google Maps). Institutiile publice raspund cu mare greutate cererilor de informatii (desi exista o lege in acest sens) si inca mai existe reflexe de revolta cand intrebi un director ce salariu are, de parca nu primeste banii din contributiile noastre.

Transparenta devine tot mai importanta in statele occidentale; ONG-urile (care la ei chiar isi fac treaba) cer responsabilitate din partea autoritatilor, libertati individuale pentru cetateni si acces liber la toate informatiile de interes public care nu afecteaza viata privata a cuiva. La noi toate masurile luate in acest domeniu au fost fortate de factori externi, mai ales de integrarea in Uniunea Europeana. Dar e greu sa schimbi ceva cand oamenii nu constientizeaza ce drepturi au si nu cer socoteala celor cu pozitii oficiale.

Un rol foarte benefic in aceasta directie il are internetul. Mediul virtual este extrem de liber si legat prea putin de autoritatile romane, nu exista cenzura, astfel ca s-a creat o cultura foarte deschisa chiar si in randul internautilor romani. Informatii, imagini si clipuri extrem de controversate sunt usor de gasit pe net, dar ar fi fost aproape de neconceput sa fie publicate in presa sau lasate la dispozitia publicului de catre o institutie de stat.

Tot mai multi oameni inteleg ca libertatea nu este un element banal, pe care l-am castigat si il putem neglija. Pentru libertate trebuie sa lupti tot timpul, in orice epoca si-n orice sistem; e o stradanie continua de a o mentine si de a o largi, pentru ca intotdeauna vor exista multi care doresc s-o restranga, avand justificari foarte inocente in aparenta, care pot pacali cu usurinta persoanele cu o cultura civica mai redusa.

14

Niciun răspuns

Scrie un răspuns