Serialul ‘Cacat’, episodul 10: Scientologie

Scientologia a aparut in 1952, fiind creata de Ron Hubbard, un auto-proclamat „guru” care avea un sistem propriu de dezvoltare personala / psihoterapie, numit dianetica. Dupa ce medicii americani au respins ideile sale, deoarece nu erau bazate pe principii stiintifice solide, el a trecut de la articole in reviste SF la un cult propriu, castigand numerosi adepti.

Hubbard sustine ca toate fiintele umane au un spirit care se poate reincarna pe orice alta planeta locuita si ca problemele mentale pot fi tratate prin sesiuni de „audit” in care traume din trecut sunt readuse la suprafata. Cartile sale au fost best-sellers in Statele Unite in anii `50, iar daca comunitatea stiintifica a ramas sceptica el a ales solutia de a-si transforma principiile intr-o filosofie religioasa si a infiinta o biserica comerciala, recunoscuta de statul american, beneficiind deci si de scutiri de taxe.

Biserica scientologica si-a aparat cu inversunare imaginea, deschizand procese impotriva oricarei persoane care a indraznit sa faca publice ritualurile si ideile „secrete” la care a avut acces. Investigand putin problema, ne putem da seama cu usurinta care sunt motivele: miturile scientologilor sunt atat de aberante incat, atunci cand o parte au ajuns pe internet, au fost ridiculizate de numeroase site-uri, transoformand acest cult intr-o gluma proasta.

Un bun exemplu este povestea lui Xenu. Scientologii sustin ca, acum 75 milioane de ani, Xenu era un dictator care conducea o confederatie galactica. El a adus miliarde de fiinte de pe alte planete, le-a asezat pe Pamant in jurul vulcanilor si le-a omorat folosind bombe cu hidrogen. Esenta acestor persoane a ramas si are o influenta negativa asupra locuitorilor de azi ai planetei noastre. Aceasta este doar o mica parte dintr-o serie intreaga de evenimente galactice care au avut loc cu foarte timp in urma, despre care puteti afla doar daca ajungeti in stadii mai avansate ale credintei scientologice, adica le donati mari sume de bani.

Mitologia scientologica seamana mult cu SF-urile postbelice americane, din care creatorul lor s-a si inspirat. E greu de inteles cum pot exista oameni care sa ia in serios asemenea absurditati si sa le considere texte sfinte. OK, e mult mai cool o religie cu povesti scoase din Star Trek decat crestinismul sau alte credinte antice, dar totusi… e cale lunga de la a citi niste basme pana la a face din ele o filozofie de viata.

Numele „scientologie” poate fi confuz pentru unii care nu cunosc nimic despre acest cult, lasand impresia ca ar avea vreo legatura cu stiinta. Este cat se poate de fals, aberatiile predicate de ei sunt total anti-stiintifice, lipsite de logica elementara. Religiile antice au macar avantajul ca nu exista materiale documentare care sa confirme sau sa infirme ceea ce sustin, asa ca orice legenda poate fi luata in serios, dar o religie contemporana ca scientologia poate fi usor demontata: nu este altceva decat o schema de a lua banii de la fraieri.

Este interesant (si chiar dubios) faptul ca unele vedete au ajuns adepte ale scientologiei. Cel mai cunoscut exemplu este Tom Cruise, dar sunt si alti actori renumiti de la Hollywood, cum ar fi John Travolta, Kirstie Alley, Lisa Marie Presley, Nancy Cartwright, Jason Lee, Isaac Hayes, Chick Corea si Katie Holmes. Daca o persoana oarecare poate fi suspectata de naivitate sau dorinta de imbogatire prin prostirea altora, de la o personalitate care are deja destui bani te-ai astepta la mai mult discernamant.

Mai jos aveti un fragment dintr-un episod South Park in care se explica doctrina scientologica (si e pe bune, ei chiar cred chestiile alea) si un mesaj adresat de gruparea online „Anonymous” care desfasoara o campanie impotriva bisericii scientologice.

30

2 Răspunsuri

  1. Vlads
    31 martie 2010
  2. Bogdan Dobondi
    1 aprilie 2010

Scrie un răspuns