Sofia Ionescu-Ogrezeanu a fost prima femeie neurochirurg din lume. Ea s-a nascut la Falticeni, in 1920, si a murit in 2008, la Bucuresti. Provine dintr-o familie simpla: tatal casier la banca, mama casnica. A avut o traiectorie normala pana la Bacalaureat; a avut curajul sa inceapa facultatea de medicina, lucru neobisnuit pentru o femeie in epoca respectiva, finalizand-o in 1945, odata cu terminarea razboiului.
Soarta a ajutat-o de mai multe ori. In 1943 are sansa de a lucra alaturi de Dimitrie Bagdasar, o mare personalitate a medicinii romanesti, de la care invata foarte mult si devine interesata de neurologie. O intamplare datorata razboiului i-a adus renumele international. In 1944, in timpul bombardamentelor, personalul medical era insuficient; intr-o situatie de criza, cu un numar mare de raniti in stare critica, a avut curajul sa opereze pe creier un copil, salvandu-i viata, desi era doar o simpla studenta. Acest eveniment i-a marcat intreaga existenta, dedicata din acel moment in totalitate profesiei medicale.
A primit numeroase premii, titluri onorifice si distinctii. Printre ele se numara: Cetatean de onoare al orasului Falticeni, Semnul de Distinctie al Crucii Rosii (1943), insigna „Evidentiata in Munca Medico-Sanitara (1957), medalia „A XX-a Aniversare a Eliberarii Patriei” (1964), medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii” (1972). In 1996 primeste Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de exceptie, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” si Diploma de Onoare a Confederatiei Nationale a Femeilor din Romania. Tot în acel an, 1996, devine membru al Societatii Romane de Istoria Medicinii, iar in 1997, Membru Emerit al Academiei de Stiinte Medicale.