Îţi plac dulciurile? Nu e aşa că adori clipele acelea în care papilele gustative îţi sunt inundate de senzaţia divină a ciocolatei topite, mestecată încet pentru a fi savurată din plin? În astfel de momente nu te mai poţi gândi la nimic altceva, cu siguranţă nu la efectele pe care le va avea excesul de zahăr asupra greutăţii tale, nici la posibilul diabet de peste câteva decenii.
Dar atunci când întâlneşti o persoană de sex opus care te atrage sexual şi nu te poţi abţine să nu te culci cu ea, deşi ai o relaţie stabilă şi exclusivă? Instinctul preia conducerea, tentaţia noului este irezistibilă, obţinerea orgasmului nu lasă loc dilemelor etice. Înşelându-ţi partenera (sau partenerul) poţi pune în pericol o legătura frumoasă pe termen lung, doar pentru satisfacţia pe care ţi-o dă un experiment cu cineva care, de cele mai multe ori, ştii din start ca nu te-ai potrivi.
Eşti un cumpărător impulsiv? Te duci la supermaket sau la mall şi îti umpli plasele cu produse luate pe cardul de credit, minţindu-te că nu e o sumă prea mare, că ai nevoie de toate, că le vei plăti în scurt timp, că îţi vor creşte veniturile cu siguranţă? Ţi-ai luat vreun credit de nevoi personale pe care să-l cheltui pe vacanţe, mese la restaurant, televizoare cu plasmă sau alte plăceri efemere ale vieţii? Ai făcut un calcul să vezi câţi bani ai irosit în ultimii ani pe astfel de lucruri şi cât de bine ai putea trăi în viitor dacă ai începe să economiseşti constant şi să scapi de datorii?
Majoritatea dintre noi cădem în aceste „păcate”. Preferăm plăcerile de moment, mici şi trecătoare, în defavoarea unor satisfacţii mult mai mari, dar care vor veni într-un moment din viitor. Nu este în totalitate vina noastră: psihicul nostru a fost programat în acest fel de evoluţia biologică din ultimele milioane de ani. Ca să rezistem tentaţiilor şi să alegem calea corectă, trebuie să luăm decizii pur raţionale, care necesită un mare efort de voinţă.
Cel mai grav este că aceste slăbiciuni individuale se manifestă şi la nivel colectiv, datorită sistemului democratic în care trăim, bazat pe votul majoritar. Din acest motiv au atât de mare succes politicienii populişti, care promit tot soiul de „cadouri” oferite de stat populaţiei. Sigur că pe termen scurt oamenii o vor duce mai bine alegând astfel de iluzii demagogice, dar pe termen lung efectele asupra economiei, asupra nivelului de trai şi chiar asupra libertăţilor personale va fi devastator.
Toate marile realizări, atât personale cât şi la nivel de comunitate, au în comun munca pe termen lung, creşterea progresivă, răbdarea şi perseverenţa, sacrificarea interesului pe termen scurt în favoarea celui din viitor. Cine nu înţelege acest lucru va avea parte de o viaţă tristă, plină de frustrări şi lipsuri, cu ocazionale momente scurte de plăcere, dar fără perspective.
Nu pledez în totalitate împotriva sloganului latinesc „carpe diem” (trăieşte clipa); depinde însă cum îl interpretăm. Dacă mergem prea mult în direcţia opusă ajungem la un alt tip de extremism, la renunaţarea oricăror satisfacţii de moment în vederea unui viitor iluzoriu, pe care îl proiectăm mereu tot mai departe în timp. Nici asta nu este o soluţie, este nevoie de un echilibru, nu toţi oameni au vocaţia de pustnici sau asceţi şi nici nu este nevoie să o aibă. Trebuie doar să fii planificat, să te bazezi pe raţiune, să nu te minţi singur şi să-ţi trăieşti la intensitate maximă clipele de plăcere asumate conştient.
Adrian
6 iunie 2012Nu astepta de la politicieni sa faca ceva pentru ca noi sa traim bine. Votezi degeaba, nu prea exista alternative.