Votul de protest

Ce optiune are o persoana care doreste sa voteze dar nu se simte reprezentata de niciun candidat?

Poate sa nu se duca la vot. In acest caz insa i se va reprosa lipsa de implicare civica. I se va spune ca cine nu voteaza nu mai are dreptul sa comenteze.

Poate sa se duca la vot si sa nu puna stampila pe niciun candidat. Dar aici apare riscul fraudei electorale. La ultimele alegeri au fost foarte multe suspiciuni in acest sens.
Daca comisia este partinitoare si va modifica votul lui, stampiland unul dintre candidati? La o eventuala renumarare, votul sau va apare ca fiind valid.

Mai poate sa se duca la vot si sa puna stampila pe mai multi candidati. Aici cu siguranta votul sau va fi anulat. Insa nu e mare diferenta intre aceasta varianta si neparticiparea la vot. Pe politicieni nu-i intereseaza rata de absenteism sau numarul voturilor nule. Asta nu poate fi deci o forma de protest.

Practic, in acest moment, alegatorul revoltat, scarbit de politicieni, care doreste sa dea un vot anti-sistem, nu are nicio alternativa. Ce s-ar putea face?

Legea electorala ar putea fi modificata pentru introducerea unei noi casute pe buletinul de vot care sa contina optiunea “Nu votez cu niciun candidat”. Astfel, se va putea numara clar cati si-au anulat votul din greseala si cati dau in mod constient un vot de blam clasei politice.

Ce se intampla insa daca la o runda de alegeri numarul celor care aleg varianta cu niciun candidat depaseste 50%? Propunerea mea – radicala, ce-i drept – este ca in acest caz alegerile sa se repete si niciunul din cei care au candidat la prima tura sa nu mai aiba dreptul sa candideze la a doua. In acest fel se poate face o selectie reala a valorilor in politica.

Este adevarat ca candidatii independenti si cei care apartin unor partide mici sunt oricum dezavantajati prin lipsa fondurilor si a structurilor de propaganda, neavand acces suficient la mass-media pentru a-si promova ideile. Si de populism nu scapam nici prin aceasta modificare. Dar poate asta ii va determina pe politicieni sa duca o campanie pozitiva cu mai multe proiecte concrete si mai putina demagogie si atacuri murdare la adversari. Oricum, cred ca ar merita incercat.

25

3 Răspunsuri

  1. serban
    18 ianuarie 2010
  2. Adrian
    18 ianuarie 2010
  3. liana
    16 februarie 2010

Scrie un răspuns