Y2K, marea pacaleala din anul 2000

Eram la sfarsitul liceului si ma gandeam ce sa fac de revelion. Dar nu era un final de an oarecare: venea anul 2000 (… si noi nu mai eram copii)! Un coleg zicea ca nu va bea de revelion ca sa nu-l prinda sfarsitul lumii beat. Eu eram dispus sa pariez cu oricine pe o lada de bere ca nu se va intampla nimic („ne vedem la o bere, a doua zi dupa apocalipsa” – suna bine, nu?). Desi pe la TV erau unii mai cretini care ziceau ceva de profetii biblice, totusi isteria a fost sub asteptari. In schimb aparuse un nou motiv de panica: Y2K.

Ce inseamna Y2K? Vine de la „Year 2000”, multi il numeau „virusul anului 2000” desi nu era de fapt un virus. Era vorba de o banala eroare (sau mai degraba omisiune) de programare la unele sisteme de operare: anii erau retinuti doar cu 2 cifre, astfel ca dupa 99 urma 00, ceea ce putea da peste cap unele programe. Solutiile erau simple si relativ ieftine, dar cand presa prinde un asemenea subiect problema capata proportii nebanuite!

Producatorii de hardware au incurajat mania Y2K, sfatuindu-i pe toti cei care aveau calculatoare vechi sa si le schimbe cu altele noi – si au facut bani buni din asta; in 2001 insa a venit criza dot-com-urilor, astfel ca oamenii aveau computere noi si nu prea mai aveau ce face cu ele, iar vanzarile lor au scazut dramatic. La presiunile opiniei publice si ale presei, institutiile de stat au profitat de conjunctura pentru a se informatiza masiv, desi aproape nicaieri Y2K nu ar fi afectat cu ceva activitatea; doar si politicienii aveau interese – firmele prietenilor lor vindeau calculatoarele.

In librarii aparusera carti despre modalitati de supravietuire intr-o lume post-apocaliptica; se prevestea un dezastru nuclear la miezul noptii de 31 decembrie, urmat de un haos total in societate si intoarcerea omenirii in evul mediu. Cititorii erau sfatuiti sa-si faca provizii de alimente, sa se retraga in adaposturi din munti si sa astepte cu sufletul la gura dezastrul. Evident, nu s-a intamplat nimic, dar smecherii si-au facut plinul, profitand de naivitatea oamenilor.

Acum urmeaza anul 2012 si ma intreb: oare cum putem scoate niste bani de la fraieri? 🙂

10

Niciun răspuns

Scrie un răspuns