10 lucruri de vazut in Cluj

1. Piata Unirii

Kilometrul zero al Clujului, piata corespunde cu centrul vechii cetati; aici gasiti catedrala catolica Sfantul Mihail, veche de peste 600 de ani, o imagine-simbol a orasului, cu o zona de promenada in jurul ei, precum si numeroase cladiri vechi cu valoare istorica, printre care si palatul Banffy.

2. Gradina botanica

Una din primele si cele mai mari din Europa, gradina botanica este foarte bine amenajata, apartinand de Universitatea Babes-Bolyai; va veti putea rataci in voie prin ea, ca printr-un parc imens, cu numeroase specii exotice de plante.

3. Piata Avram Iancu

Piata amenajata dupa unirea din 1918, cuprinde catedrala ortodoxa construita in stil bizantin, statuia lui Avram Iancu cu o fantana arteziana muzicala langa, Teatrul National, palatul Szeky, un mic parc, iar in continuarea ei gasiti bastionul Croitorilor si o parte din zidul cetatii de odinioara.

4. Strada Eroilor

Zona de plimbare si shopping, aceasta strada cu cladiri vechi are numeroase magazine, cafenele si terase unde puteti poposi; in capat veti gasi statuia dedicata memorandistilor, iar in centrul ei langa fantanile arteziene o statuie a lupoaicei cu Romulus si Remus, primita in dar din partea orasului Roma.

5. Cetatuia

Daca aveti rabdare si energie pentru a urca cele trei sute de trepte, puteti admira orasul de pe Cetatuie, dealul din mijlocul sau; langa hotelul Belvedere puteti sa faceti fotografii sau sa va odihniti la terasa, deasupra aglomeratiei din centru.

6. Feleacul

Zona de intrare in Cluj-Napoca dinspre sud (Bucuresti), Feleacul este pe langa o portiune cu multe accidente rutiere si un loc de unde aveti o panorama superba asupra intregului oras; puteti opri masina intr-o parcare sau la un restaurant si sa priviti in zare tot Clujul.

7. Cimitirul central

Cimitirul Hajongard din Cluj, denumit mai nou “central”, a fost primul cimitir interconfesional din Europa, orasul fiind in secolul 14 in culmea dezvoltarii si avand o conducere destul de liberala pentru acea perioada. Daca va pasioneaza subiectul, puteti gasi aici cavouri nobiliare maghiare, nemtesti, evreiesti si romane, vechi de sute de ani, cu frumoase forme arhitecturale si sculpturi, raspandite printe copaci batrani, intr-o atmosfera foarte linistitoare.

8. Piata Muzeului

Pe langa Muzeul de Istorie, in aceasta piata exista o zona pietonala pe unde va puteti plimba, sta la terase sau cumpara suveniruri de la vanzatorii ambulanti; aici se afla si casa lui Matei Corvin, cel mai important clujean din istorie, veche de sase secole.

9. Iulius Mall

Centrul comercial modern, construit langa lacurile din Gheorgheni si in vecinatatea noului campus universitar, va ofera pe spatii generoase sute de magazine de toate tipurile, hipermarket, restaurante, sali de cinema, sala de fitness, locuri de joaca pentru copii si patinoar in timpul iernii.

10. Parcul central

Aflat intre Opera Maghiara si stadionul municipal, in apropiere de sala sporturilor, parcul e o oaza de liniste si verdeata in aglomeratia urbei; va puteti plimba pe alei sau cu barca pe lac (langa cazinoul Chios), puteti sta la o terasa pentru o bere sau o inghetata, puteti juca sah si baschet, va puteti lasa copiii sa se joace si puteti face fitness pe aparate in aer liber, inclusiv noaptea!

35

Niciun răspuns

Scrie un răspuns