25 motive ca să citeşti mai mult

1. Pentru a-ţi lărgi viziunea despre lume. Lectura îţi măreşte cultura generală, astfel că vei înţelege mult mai multe despre societate şi vei pătrunde sensurile unor fenomene care în trecut ţi se păreau întâmplătoare.

2. Pentru a deveni mai creativ. Dacă vrei să scrii vreodată ceva, de la articole simple de blog sau texte în presă până la orice formă de literatură, e obligatoriu să citeşti, pentru a-ţi îmbunătăţi vocabularul şi a primi multe idei noi.

3. Pentru a fi o persoană mai interesantă. Un om cu multe lecturi la activ se exprimă mult mai bine şi are mereu subiecte de conversaţie care-i surprind pe ceilalţi; vei fi apreciat atât de prieteni cât şi de sexul opus.

4. Pentru a scrie corect. Degeaba înveţi nişte reguli gramaticale doar, fără să le vezi aplicate în practică. Îţi va fi mult mai uşor sa te exprimi cursiv şi corect după ce ai citit mult.

5. Pentru a te distra. Cărţile pot fi mult mai interesante şi amuzante decât emisiunile de la televizor, deoarece sunt o formă superioară de distracţie, mai inteligentă şi profundă, pe care nu prea ai cu ce să o înlocuieşti.

6. Pentru a învăţa lucruri noi. Nu doar cărţile despre un anumit domeniu, ci chiar şi beletristica îţi aduce multe informaţii şi concepte noi, care îţi vor folosi în viitor, la nivel profesional şi personal.

7. Pentru a călători imaginar. Cu ajutorul cărţilor, poţi fi transportat virtual în alte timpuri, în alte locuri, alături de persoane pe care nu le-ai putea întâlni niciodată în realitate. Spre deosebire de un clip video însă, în cărţi găseşti mult mai multă profunzime descriptivă şi poţi trăi pentru câteva clipe din perspectiva altcuiva.

8. Pentru a fi deschis la nou. Cărţile conţin idei foarte diverse, care de multe ori sunt şi contrare; citind materiale diversificate, despre multe subiecte, îţi vei lărgi orizontul şi vei renunţa la opinii tranşante şi extremiste, vei deveni mai tolerant şi mai înţelegător.

9. Pentru a deveni mai empatic şi uman. Citind despre alţi oameni, din alte culturi, cu convingeri diferite de ale tale, poţi să-ţi dezvolţi o înţelegere mai adâncă a umanităţii, să condamni mai puţin slăbiciunile altora şi să le descoperi pe ale tale.

10. Pentru a ajunge înţelept. Deşteptăciunea o poţi avea nativ şi o poţi antrena oriunde, nu doar într-un mediu academic; înţelepciunea însă înseamnă o inteligenţă la nivel superior, bazată nu doar pe acumularea unor date şi deprinderi ci şi pe o experienţă vastă de viaţă, care poate fi extrasă parţial din lectură.

11. Pentru a nu fi manipulat. În jurul tău mulţi încearcă să profite de naivitatea ta: politicienii care vor să-i votezi, companiile care vor să-ţi vândă produsele lor, biserica care îţi vrea banii şi supunerea, escrocii de tot felul fără bariere etice; poţi evita să faci parte din turma de fraieri dacă ai cunoştinţe variate, dobândite prin lectură.

12. Pentru a învăţa să asculţi. Citind mereu mai mult vei descoperi câte nu cunoşti; atitutdinea ta faţă de lume se va schimba, vei fi mai umil în faţa mareţiei universului, dar şi mai curajos în a-l explora, iar când altcineva îşi va exprima opinia vei asculta cu adevărat ce spune şi-ţi vei înfrâna o replică rapidă ce putea fi superficială.

13. Pentru a evada din realitate. Uneori doar cărţile te pot scoate cu adevarat din prezentul tău, pe care poate îl deteşti; dar tot ele te pot ajuta psihologic să depăşeşti un moment dificil, să-ţi creezi motivaţia şi ambiţia necesare spre a-ţi depăşi condiţia şi a transforma contextul în favoarea ta.

14. Pentru a fi mai puternic. Cunoaşterea înseamnă putere, nu este un clişeu ci o realitate, iar cunoaşterea se obţine în special pentru lectură; informaţiile, corelaţiile între ele, deprinderile şi tehnicile pe care le găseşti în cărţi te vor ajuta să ai succes în orice domeniu şi sunt de neînlocuit.

15. Pentru a-ţi creşte concentrarea. Creierul tău este foarte activ când citeşte, noi căi neuronale se creează, sinapsele sunt antrenate şi neuronii readuşi la viaţă; nimic nu se compară cu citirea unei cărţi lungi, care-ţi aduce un întreg univers mental şi-ţi dezvoltă atenţia la detalii şi memoria.

16. Pentru a-ţi mări stima de sine. Încrederea în tine poate creşte cu ajutorul lecturii, pentru ca vei învăţa lucruri noi, te vei simţi mai puternic şi mai curajos, vei relativiza multe stereotipuri culturale care te ţineau în loc şi te vei simţi în stare să abordezi orice situaţie, chiar şi una nouă cu multe necunoscute.

17. Pentru a fi mai disciplinat. Lectura unui roman de câteva sute de pagini presupune un efort de voinţă, iar dacă îl poţi avea în acest domeniu cu siguranţă că poate fi translatat şi-n alte sectoare ale activităţii tale; vei avea o satisfacţie mult mai mare după finalizarea unei astfel de cărţi decât ai fi avut la sfârşitul unei emisiuni lejere de televiziune.

18. Pentru a economisi bani. Cărţile sunt o formă relativ ieftină de distracţie şi de învăţare, iar multe dintre ele le poţi lua împrumut, de la bibliotecă sau de la prieteni, iar mai nou poţi să scoţi materiale şi de pe internet, gratuit; în plus, în timpul în care citeşti sunt şanse mari să fi cheltuit bani pe prostii de care nu aveai cu adevărat nevoie.

19. Pentru a deveni expert într-un domeniu. Citind zi de zi materiale noi despre o anumită nişă, poţi ajunge în doar câţiva ani la nivelul unui expert internaţional în acel domeniu, chiar dacă ai plecat de la zero; este însă un efort extraordinar de voinţă pe care nu oricine este gata să-l facă; în plus, lecturile diversificate sunt mai atractive.

20. Pentru a nu te plictisi. Oamenii care citesc nu se plictisesc niciodată, nu caută surogate cu care să-şi ocupe timpul, sunt mai puţin stresaţi şi pot dormi noaptea mai bine; de altfel, este o idee bună să încerci să citeşti seara înainte de culcare, până adormi.

21. Pentru a învăţa să comunici şi să dezbaţi. Pe langă antrenarea biologică a creierului care-ţi va creşte capacităţile cognitive, cărţile îţi vor înfăţişa multe idei contrare pe care le poţi studia în paralel, vei şti cum să argumentezi pro şi contra unui anumit concept şi cum să foloseşti gândirea critică pentru a discerne realitatea de iluzie, ideile corecte de cele greşite.

22. Pentru a cunoaşte cu adevărat prietenia şi iubirea. O relaţie serioasă între două fiinţe umane are şi alte aspecte decât cele câteva preferinţe comune care sar în ochi de la început; pentru a avea acces la un nivel mai înalt de simbioză a conştiinţelor, lectura unor cărţi literare şi filosofice este o condiţie necesară.

23. Pentru a fi veşnic tânăr. Prin lectură vei găsi mereu lucruri noi de explorat, viaţa ta nu va ajunge niciodata la un punct terminus în care să poţi declara că nu mai există nimic care să te intereseze, te vei putea simţi viu şi plin de energie la orice vârstă, iar creierul tău se va seniliza mult mai lent dacă este antrenat constant.

24. Pentru a te cunoaşte mai bine. Auto-cunoaşterea nu este un proces simplu şi nu presupune doar lungi meditaţii solitare; acestea îţi pot aduce liniştea şi clarificarea ideilor, dar fără lectură nu vei depăşi un nivel superficial de înţelegere a relaţiei tale cu universul.

25. Pentru a-ţi schimba viaţa. Lectura îţi va influenţa toate aspectele existenţie tale: veniturile (care pot creşte substanţial, odată cu cunoştinţele), relaţia cu prietenii şi familia, modul în care percepi dragostea şi raportarea ta la univers, căutarea fericirii şi a răspunsurilor la întrebările fundamentale.

30

One Response

  1. Marius
    29 ianuarie 2011

Scrie un răspuns