Adevărul despre 9/11: cine a organizat atentatele?

Se împlinesc 10 ani de la un eveniment care a schimbat lumea: atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, în urma cărora s-au prăbuşit cei doi zgârie-nori simbol din New York (clădirile de birouri gemene ale World Trade Center), a fost avariat Pentagonul, iar un avion de pasageri care urma să se izbească de Casa Albă a căzut într-o zonă pustie.

La scurt timp după această tragedie, în care aproape 3000 de oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa, a început să circule o teorie a conspiraţiei, conform cărora guvernul american ar fi în în spatele atentatelor, demolând controlat cele două blocuri şi atacând sediul forţelor armate cu o rachetă, respectiv doborând avionul de pasageri din zbor, cu scopul de a avea o justificare pentru acţiuni militare masive pe glob. Sunt de altfel şi alte teorii, mai puţin populare dar extrem de aberante, care dau vina pe evrei, masoni, grupuri oculte sau chiar extratereştri, pentru acest dezastru.

Trebuie să menţionez că nu sunt nici pro-american, nici pro-islamist; văd foarte clar limitările celor două grupuri aparent în conflict şi înţelg bine manipularea informaţională care are loc şi căreia majoritatea populaţiei îi cade victimă. Vreau însă să apelez la raţiune pentru a elimina măcar o parte din ipotezele false care circulă în privinţa acestui eveniment.

Cei care pretind că 9/11 a fost un complot intern, organizat chiar de grupuri politice din interoriul SUA, ar trebui să vină cu dovezi serioase; cum acestea nu există însă, suntem nevoiţi să aducem noi câteva argumente împotrivă:

 • Dacă ar exista o conspiraţie, cei care încearcă să o demaşte (majoritatea americani) ar fi persecutaţi; acest lucru nu se întâmplă însă.
 • Demolarea a două cladiri uriaşe de birouri (cu dinamită plantată dinainte), precum şi atacarea Pentagonului cu o rachetă de croazieră, necesită o planificare minuţioasă, cu foarte mulţi oameni implicaţi, care ar fi lăsat extrem de multe urme; nu s-a descoperit însă nimic din toate acestea.
 • Nişte instituţii de stat nu ar fi capabile să execute o misiune atât de delicată cu o aşa mare acurateţe; există numeroase exemple de rateuri în cadrul organismelor militare şi de informaţii americane în cadrul unor operaţiuni mult mai simple.
 • Doar pentru că nu vă plac politica americană, dreapta religioasă şi marile corporaţii nu înseamnă că în mod obligatoriu a existat acest complot; nu tot ce se spune în Zeitgeist este adevărat.
 • Există foarte multe dovezi care susţin versiunea oficială, aceea că atentatele au fost realizate de 19 fanatici musulmani, majoritatea saudiţi, de la convorbiri telefonice date de pasagerii avioanelor, la confesiuni ale colaboratorilor atentatorilor până la declaraţii ale liderilor actuali ai Al-Qaeda.
 • Nu au fost găsite urme de exlozibili printre dărâmături, iar specialiştii în inginerie confirmă faptul că, la asemenea temperaturi (după un incendiu de mai multe ore) era normal ca turnurile să se prăbuşească.
 • Fotografiile, filmările şi declaraţiile martorilor confirmă colapsul treptat al clădirilor şi infirmă ipoteza conform căreia ar fi existat încărcături explozive la baza acestora.
 • Înregistrările audio din United Airlines Flight 93 confirmă lupta dintre pasageri şi terorişti, în urma căreia avionul s-a prăbuşit.
 • Chiar şi inamici ai Statelor Unite, care ar fi putut exploata politic un prespus complot, recunosc faptul că evenimentul din 11.09.2001 a fost un atentat terorist real.

Totuşi, care sunt cauzele reale ale acestor atentate? Declaraţia fostului preşedinte american George W. Bush – „they hate us for our freedom” („ne urăsc pentru că suntem liberi”) – este puerilă, nu poate genera nişte acte teroriste de asemenea amploare.

Cine nu îşi poate imagina motivul atentatelor nu cunoaşte istoria şi nu ştie amploarea dominaţiei militare americane din prezent. SUA are peste 1000 de baze militare în mai mult de 130 de state şi teritorii. Guvernul american s-a implicat în politica internă a numeroase ţări islamice, susţinând dictatori favorabili intereselor sale, în defavoarea unor lideri aleşi democratic şi a intereselor popoarelor respective. În plus, de peste 60 de ani Statele Unite susţine militar şi financiar Israelul, stat a cărui politică faţă de vecinii arabi şi propriii cetăţeni de religie musulmană este destul de agresivă.

Trebuie oare să mai continui? Nu este evident de ce tinerii islamişti sunt frustraţi, de ce urăsc America? De fapt urăsc conducerea acestui stat, majoritatea şi-ar dori să trăiască ca în Statele Unite. Dar atentatele teroriste sunt singurul lor mijloc de luptă împotriva „imperiului”, perceput într-un mod foarte negativ deoarece le afectează direct vieţile prin politica lui externă.

CIA a avertizat în repetate rânduri guvernul american că orice acţiune militară sau puci politic într-un alt stat va avea efect de „blowback”, adică o reacţie adversă puternică, după un timp mai scurt sau mai lung. Diferitele admnistraţii de la Washington au ignorat acest avertisment, poate şi pentru că reacţia apărea după expirarea mandatului politicienilor care erau la putere. Dar atentatele din 11 septemebrie au demonstrat clar că acesta există, că nu te poţi aştepta ca întreaga lume să te iubească când susţii lideri malefici din interese de moment.

Evident, atentatele nu pot fi justificate, ci doar explicate. Moartea atâtor oameni inocenţi nu are niciun fel de scuză. Cercul vicios al violenţei nu se poate rupe prin răzbunări continue, deoarece întotdeauna nevinovaţii suferă. Americanii au susţinut autocraţi care au opresat populaţia, atentatorii au ucis oameni obişnuiţi, trupele aliate au omorât mulţi civili în Afganistan şi Irak, palestinienii ucid evrei nevinovaţi, israelienii omoară arabi nevinovaţi…

Când se va termina acest carusel al morţii? Când vor înceta să mai sufere persoane fără niciun interes politic sau economic de pe urma deciziilor aberante ale unor conducători? Poate doar atunci când mai mulţi vor înţelege cât de absurde sunt noţiuni precum: religie, etnie, naţiune, stat…

19

14 Răspunsuri

 1. Adrian
  12 septembrie 2011
 2. Adrian
  12 septembrie 2011
 3. Adrian
  12 septembrie 2011
 4. Adrian
  12 septembrie 2011
 5. Adrian
  13 septembrie 2011
 6. Mari
  13 septembrie 2011
  • Adrian
   13 septembrie 2011
 7. Adrian
  13 septembrie 2011
 8. Adrian
  15 septembrie 2011
 9. Adrian
  15 septembrie 2011
 10. Adrian
  15 septembrie 2011
 11. Mari
  20 septembrie 2011
 12. XYZ
  20 septembrie 2011
 13. XYZ
  20 septembrie 2011

Scrie un răspuns