Multe vedete, mai ales din Statele Unite, apar periodic pe la televiziuni sa deplanga soarta bietilor tibetani asupriti de chinezi. Probabil l-ati vazut pe Richard Gere intalnindu-se cu Dalai Lama, sustinand cauza tibetana. „7 ani in Tibet”, filmul in care a jucat el, incearca sa ne convinga ca tibetanii au dus o viata pastorala idilica pana sa vina chinezii cei rai si sa-i ocupe. „Free Tibet” e un slogan la moda prin occident, dar are o baza reala?
Cum traiau tibetanii inainte de invazia chineza din 1959? Modul lor de viata este departe de ceea ce prezinta filmele americane. Desi religia budista este perceputa de multi ca promotoare a pacii si detasata de materialism, in practica lucrurile au stat cu totul altfel. Tibetul era o societate feudala, in care lama era conducatorul absolut, avand un grup de „lorzi” fideli (un fel de moseri, proprietari de pamanturi), iar majoritatea populatiei traia in semi-sclavie, intr-o stare mai rea decat iobagia din Romania evului mediu. Conflictele relgioase intre diverse grupuri erau dese si sangeroase. Viata era extrem de grea, se traia putin, in conditii mizere, fara perspective. Nu exista libertate, nu exista tehnologie moderna, totul era interpretat prin prisma unor superstitiii primitive, iar liderii cultivau aceasta stare de fapt, pentru ca era in beneficiul lor.
Nimeni nu neaga ca ocuparea regiunii de catre comunistii chinezi nu a fost tocmai legala. In schimb, pentru 99% din locuitorii zonei, viata s-a schimbat in bine, mai ales dupa reformele din China ultimilor 30 de ani. In Tobet nu mai exista serbi, locuitorii au aceleasi drepturi cu cei din tot restul tarii; provincia este autonoma, au dreptul sa-si foloseasca propria limba si cultura locala este incurajata de catre stat. Fiind o zona slab populata, familiile tibetane sunt incurajate sa aiba pana la trei copii, si nu doar unul singur, cum e in regiunile din sud-est sau in toata tara pentru etnia majoritara Han.
PIB-ul provinciei s-a dublat la fiecare cinci ani in ultimele decenii de dezvoltare masiva a Chinei; in plus, fiind o zona mai saraca, procentul ajutoarelor alocate de stat este mai mare, China avand o politica de convergenta economica. S-au construit mii de scoli, spitale, centre culturale si cladiri de utilitate publica in zona; nivelul mediu de trai a crescut spectaculos in ultimii zeci de ani, milioane de oameni fiind scosi din saracie. In 2006 s-a inuagurat o legatura feroviara intre capitala Tibetului, Lhasa, si restul Chinei, fiind cea mai inalta cale ferata din lume (are pe o portiune peste 5000 metri altitudine).
N-as vrea sa se inteleaga ca sustin cauza chineza. Regimul comunist din aceasta tara a comis numeroase atrocitati, mai ales in perioada lui Mao („Revolutia culturala” si „Marele salt inainte”), iar acum sistemul din aceasta tara e departe de a putea fi numit democratic. Dar pe de alta parte este clar ca fostul sistem de guvernare din Tibet era sinistru si foarte putini locuitori ai acestei tari ar dori revenirea la acea perioada. Cand Dalai Lama face pe campionul democratiei si al drepturilor omului trebuie retinut ca e vorba de o crunta ipocrizie, el cu marii nobili si preoti din exil dorind doar recuperarea privilegiilor pierdute.
Mirela
17 octombrie 2010stau si citesc ceea ce scrii si imi dau seama ca ai devenit cinic…. si daca la 30 ani gandesti asa….mi-e groaza sa imi imaginez cum va fi peste alti 20. pentru ocuparea Tibetului ca si pentru alte violari ale drepturilor omului China nu are nici o scuza. faptul ca traiau ca in evul mediu…nu e nimic ilegal. a trecut timpul cuceririlor in scop civilizatoriu, cand romanii sau alexandru macedon mai cucereau cate un popor barbar si le explicau dupa aia ce bine e sa faci cate o baie. fiecare popor are dreptul la propria sa politica interna, cata vreme nu violeaza drepturile omului si nu aduce prejudicii tarilor vecine. o fi dalai lama corupt, ca toti care sunt la putere sunt corupti intr-o masura mai mica sau mai mare da era liderul lor spiritual, ca se bateau intre ei….ok…era dreptul lor sa o faca daca le facea placere, erau la ei acasa….pe lumea asta nu numai banii si faptul ca ai cale ferata aduc fericirea. poate ca suntem noi aia cu gandire bolnava ca vedem numai bani in jurul nostru, ca traim ca sa cumparam , sa aruncam si iar sa cumparam…, ca avem prea multe si ca nu mai stim sa ne bucuram de viata. si in plus, imagineaza-ti o realitate utopica in care sa zicem ungaria cucereste transilvania, vei fii privat de identitatea ta culturala , devii un 'aborigen' in propria ta tara ,o persoana de seconda sau terta categorie da ti se mareste salariul cu cateva zeci de euro si iti face si autostrada. frumos model de civilizatie, nu am ce zice.
Adrian
17 octombrie 2010Nu am spus ca e bine ca au fost ocupati de China; am spus doar ca idealizarea periodei anterioare e o prostie, ca traiau in conditii mizerabile.
In ceea ce ma priveste, patriotismul meu este egal cu zero. Faptul ca m-am nascut aici e doar o intamplare, nu ma intereseaza sa ma sacrific pentru ca vecinii din cartier sa poata asculta manele in romana sau ceardas in maghiara. Diferentele culturale sunt irelevante, pana Europa nu va intelege asta nu va putea ajunge la nivelul Statelor Unite.
Mache
11 februarie 2013Tinere mai mult de invatat. Faptul ca esti lipsit de patriotism, chiar cinic, nu-ti face cinste. Priveste la marile natiuni (SUA, Anglia, Franta, etc) ei sunt mai patrioti ca noi si se mandresc cu asta. Doamne fereste sa fie vreodata nevoie sa ne dovedim patriotismul in caz de criza. La noi starea asta este rezultatul unei gresite intelegeri a problemei, a climatului de cultivare a nonvalorii si golanismului care sta la baza societatii noastre de 60 de ani incoace. Intre societatea americana si noi, de exemplu, este principiul de baza complect diferit, si anume: la ei este "meritocratia", iar la noi "smecherocratia", la nemti este seriozitatea, si asa mai departe. Dar puneti problema ce vor face copii tai peste numai cativa ani: crezi ca vor emigra in SUA si se vor descurca acolo? Te inseli amarnic. Nu uita ca pana in 1964 se "emigra" in Siberia sau Baragan si nu numai din Romania. China are un statut aparte datorita faptului ca lucreaza mana in mana cu SUA, dar stau pe un teren nesigur, care ar putea duce intr-o buna zi la criza, iar atunci fereasca D-zeu. Mai revizuiesteti atitudinea. Oricum, cel mai mare castig al lumii de azi este PACEA, care dureaza sub o farma sau alta, chiar precara (cel putin in Europa), de aproape 70 de ani. Tineretul este profitorul pacii, si asa trebuie sa fie. Dar ce s-ar intampla Doamne fereste, daca lucrurlile s-ar schimba, la asta te-ai gandit? Ier Tibetul este un exemplu de tara invadata pur si simplu de o putere straina, asa cum au fost altele in Europa in 1940.
Iosif
23 iunie 2016Simpla comparaţie dintre BUDDHA şi PIB este extrem de revelatoare pt. caracterul şi pseudocultura de care da-i dovadă cu mândrie! Marxismul în general, şi cel chinezesc în special, a fost cel mai mare propovăduitor al păcii eterne, dar, paradoxal a făcut cele mai multe victime din toată istoria cunoscută…
Trebuie să te compătimesc pt. viaţă ta searbădă, goală, egoistă, de individ orfan, fără identitate, ancorată cu cecitate în efemera fericire materială, dacă pt. tine este mai importantă creşterea PIB-ului şi ajutoarele sociale decât distrugerea uneia dintre culturile spirituale ancestrale ale planetei noastre şi cele 6.000 de temple care stăteau la temelia ei! Distrugerea TIBETULUI, atât fizic şi cultural, dar în special al spiritualităţii(!) Tibetane a cărei simplă prezenţă bloca efectiv prin comparaţie materialismul dialectic schizofrenic marxist, nu poate fi compensată de asfaltarea străzilor şi creşterea ajutoarelor sociale decât în mintea unei moluşte…
Îţi doresc să înţelegi într-o zi din viaţa ta de Om de MALL că nimeni nu se naşte într-un anumit loc întâmplător şi că tocmai diferenţele culturale sunt parte importantă din “sarea şi piperul” omenirii pe acest pământ ! Dispariţia delibertată şi accelerată(americanizarea!) dorită cu ardoare în prezent de corporatişti şi de toţi spălaţii pe creier, şi distrugerea diferenţelor culturale va fi devastatoare pt. omenire ! Chiar dacă va fi PIB-ul mai mare !
Altfel, ce mai e nou pe la McDonald’s? Dar pe la KFC ? Se mai dau jucării ca se le mănânci otrava frumos ambalată ? Că despre renumita “spiritualitate americană” sigur nu cred că poţi să ne povesteşti…
calin
30 august 2016BRAD PITT a jucat in film, un film facut dupa intampkari reale!