Bărbatul la 30 de ani

Am împlinit 30 de ani. Este o vârstă interesantă, la care te simţi tânăr şi bătrân în acelaşi timp. Dacă la 20 de ani ştii sigur că eşti tânăr şi priveşti doar spre viitor, fiindu-ţi greu să-ţi imaginezi că viaţa ta ar putea fi radical diferită peste câteva decenii, la 30 deja ai suficienţi ani în spate încât să poţi privi în perspectivă şi să percepi trecerea timpului.

La 30 de ani, deşi ştii că ultimul deceniu a fost relativ constant şi ai observat foarte rar semnele schimbării tale în timp, devii conştient că peste încă 10 ani, când vei împlini 40, modificările vor deveni evidente şi te vei vedea ca un om total diferit faţă de tânărul care erai la 20.

În acelaşi timp, înţelegi că eşti totuşi la o vârstă minunată, în plină glorie, şi că la 60 de ani îţi vei aduce aminte de ea cu regret şi nostalgie. La 30 de ani, toate drumurile sunt deschise, încă poţi face foarte multe în orice domeniu ai alege şi beneficiezi în acelaşi timp de maturitatea şi experienţa pe care nu o aveai la terminarea liceului. Acum, eşti privit cu adevărat ca un adult şi tratat ca atare, ceea ce implică câteva beneficii şi numeroase responsabilităţi.

Profesional, e momentul de maximă creativitate, când poţi începe o carieră de succes care să-ţi aducă banii sau satisfacţiile pe care ţi le doreşti. Acum alegi ce tip de viaţă vrei, una în care să lucrezi pe brânci pentru altcineva urmând să ai rezultate bune în timp sau una în care să fii liber, să-ţi asumi riscuri, dar să ai posibile câştiguri mari la un moment dat, cu mult efort şi voinţă.

Social vorbind, ai acces acum peste tot, poţi să intri în orice grup sau cerc, în orice organizaţie, poţi ocupa orice funcţie, poţi face politică la nivel înalt, poţi activa într-un ONG, poţi deveni celebru… şi poţi chiar schimba lumea. Oportunitatea este maximă: vei fi privit ca suficient de matur pentru a accesa o poziţie şi suficient de tânăr pentru a fi un reformator entuziast.

În privinţa vieţii sexuale, ca bărbat eşti la apogeu; îţi este foarte uşor să atragi atenţia persoanelor de sex opus, mai mici decât tine cu câţiva ani; poate acesta era visul tău în adolescenţă, dar acum însă dorinţa s-a relativizat, începând să conteze mai mult calitatea şi profunizimea unei experienţe decât cantitatea şi lauda în faţa grupului de masculi.

Sentimental, eşti capabil să te îndrăgosteşti fulgerător şi entuziast, ca la 15 ani, dar în acelaşi timp poţi cultiva şi menţine o relaţie liniştită şi împlinită, pentru o perioadă mai lungă. Decalajul de maturizare faţă de femei în privinţa relaţiei între sexe s-a redus simţitor, deşi este posibil să nu simţi încă nevoia de familie sau de stabilitate la fel de mult ca o femeie de vârsta ta.

Ai foarte multe posibilităţi acum şi ai deja suficientă experienţă încât să faci alegeri bune. Poţi să continui ce ai început, poţi să-ţi schimbi radical viaţa, poţi să fii orice îţi doreşti. Ai însă o mare tentaţie: aceea de a te resemna, de a urma exemplul multora de vârsta ta şi a deveni deja o persoană blazată, în rând cu lumea, acceptând toate normele sociale, făra ambiţii prea mari şi fără motivaţie, trăind din inerţie şi consolându-te deja cu ideea că destinul a hotărât ca tu să fii un mediocru.

Eu nu voi accepta asta, nici acum şi nici mai târziu. Nu mă interesează regulile nescrise ale societăţii, nu mă preocupă ce spune lumea despre mine, nu cred ca „ar trebui să” fac ceva anume. Integrarea în turmă poate fi o reţetă de succes doar pentru un om gol şi superficial, fără vise şi idealuri, fericit că cineva îi împartăşeşte nefericirea. Este reţeta laşităţii, a celui prea slab pentru a-şi înfrunta propriile temeri, care se oferă docil să fie condus de alţii.

La 30 de ani, ai şansa de a face ceva cu viaţa ta, ai ocazia de a începe o construcţie care peste mult timp poate fi spulberată de vânt, ca un castel de nisip, sau poate rămâne puternică şi semnificativă, ca o piramidă egipteană. Acum, mai mult decât oricând, este important ceea ce alegi.

32

2 Răspunsuri

  1. Gerhald
    3 mai 2011
  2. Adrian
    3 mai 2011

Scrie un răspuns