Criza sau panica?

Ma intreb care a fost contributia mass media la criza actuala. A avut presa un rol pozitiv sau negativ? Daca criza avea loc in conditii asemanatoare (bubble imobiliar urmat de falimentul unor banci) acum 100 de ani, ar fi fost efectele aceleasi?

Presa incearca sa scoata o stire din orice, iar vestile proaste se vand cel mai bine. Daca problemele economice aparute in Statele Unite in 2008 erau reale, graba cu care presa europeana si cea internationala le-a preluat si le-a exagerat este foarte discutabila. Existau chiar atat de multe probleme in economiile atator state sau panica indusa de mass media le-a creat artificial?

Desi economia este tot mai globala si tarile tot mai inter-dependente, nu cred ca erau chiar atat de multe firme legate direct sau indirect de companiile americane cu probleme. Numarul bancilor europene expuse pe piata imobiliara din SUA era limitat, pierderile nu ar fi fost semnificative daca reducerea afacerilor din alte sectoare nu ar fi avut loc.

O criza financiara este in primul rand o criza a increderii; intr-o economie capitalista de piata, consumul este forta care stimuleaza cel mai mult cresterea economica, iar daca populatia percepe un potential pericol si isi reduce consumul, efectul asupra functionarii economiei se vede rapid.

Nu cred ca a existat o intentie malefica a presei de a provoca o criza globala. Problemele economice ale Americii sunt cat se poate de reale si era normal sa influenteze si restul lumii. Dar insistenta obsesiva cu care presa de pe mapamond a prezentat situatia “apocaliptica” a economiei nu a facut decat sa adanceasca criza si sa amane revenirea. Iesirea din recesiune este ingreunata de speculatiile a tot felul de semidocti, dar pe de alta parte nu se discuta cauzele reale ale crizei, se vorbeste prea putin despre cum vom evita una in viitor.

Lipsa de responsabilitate a formatorilor de opinie in numele ratingului (si implicit a profitului) este totusi normala intr-un sistem consumerist, unde interesul pe termen scurt a devenit mai important decat posibilele consecinte dezastruoase pe termen lung…

24

One Response

  1. Bogdan Dobondi
    31 octombrie 2009

Scrie un răspuns