Ai de copiat un text pe calculator şi ţi-e lene să-l scrii; ţi-ai dori să poţi să-l transferi direct, dar o poză nu e suficientă, vrei să poţi edita acel text, nu să-l foloseşti doar ca imagine. Există o soluţie: softurile OCR (Optical Character Recognition), care transformă o imagine în text prin recunoaşterea literelor din ea.
În primul rând, ai nevoie de un scanner cu rezoluţie bună. Nu vei reuşi mare lucru cu o poză, nici chiar daca e făcută cu aparat profesionist şi în niciun caz cu telefonul. Când scanezi foaia, trebuie să-ţi setezi aparatul la minim 600 DPI, ideal chiar 1200 DPI. DPI înseamnă „dots per inch”, adică câte puncte colorate sunt pe fiecare ţol din foaie (sau câţi pixeli pe centimetru, ca să fie mai clar). Evident, cu cât e mai mare valoarea, cu atât textul se va vedea mai bine şi programul de recunoaştere optică va avea o acurateţe mai mare.
Niciun soft OCR nu merge 100% corect, întotdeauna va trebui să corectezi manual erorile. Ca să reduci timpul pe care îl consumi cu asta, este foarte important să scanezi la rezoluţie mare, chiar dacă durează puţin mai mult. Te va ajuta şi corectorul gramatical automat care există în softurile bune (sau poţi transfera textul în Word), astfel că o mare parte din greşeli pot fi corectate rapid.
Pentru o funcţionare bună este bine să existe contrast mare, ideal text negru pe fond alb. De asemenea, foaia trebuie aşezată drept în scanner, altfel îi va fi mai dificil aplicaţiei de convertire sa lucreze. Softurile bune permit şi scanarea a mai multe foi deodată, deci poţi transforma cărţi întregi cu uşurinţă. Nu încerca cu text scris de mână, nu merge. 🙂
Cel mai bine se lucrează cu text simplu. Daca fonturile sunt foarte ciudate, e posibil să fie greu recunoscute. În plus, desenele, tabelele şi alte astfel de elemente nu prea pot fi transferate bine, mai bine le preiei ca imagini. Cărţile e bine să fie presate pe scanner, să nu existe o curbură prea mare între cele două pagini.
Un soft pe care l-am folosit şi-l recomand este Abby FineReader; nu e gratuit, dar merge mult mai bine decat programele gratuite sau cele ale Microsoft (OneNote sau Document Imaging).
tessa
18 octombrie 2011Nu e oare mai usor cu Photoshop-ul?
Adrian
19 octombrie 2011Cum anume cu Photoshop? Scanezi o carte de 300 de pagini si apoi… faci ce?
tessa
21 octombrie 2011Credeam ca Photoshopul are optiunea de recunoastere text…
Adrian
21 octombrie 2011Recunoasterea textului e foarte dificila, nu e o simpla optiune, nici programele specializate nu au acuratete de 100%…
Adrian
25 octombrie 2011Pai depinde ce vrei sa faci cu el… Nu cumpara ceva pana nu esti sigura ce vrei.