Cum a reusit un senator si profesor relativ tanar, pe jumatate negru, fara avere, sa ajunga presedinte al Statelor Unite?
Problemele economice
SUA au fost lovite de criza financiara mai devreme decat restul lumii, cu cateva luni inainte de terminarea campaniei electorale, iar situatia proasta a economiei l-a avantajat pe candidatul liberal Barack Obama, cu platforma lui populara, dupa 8 ani de neo-liberalism corporatist, in care desi economia a crescut beneficiile le-au simtit doar cei bogati.
Razboiul din Irak
Desi populara la inceput, interventia in Irak a nemultumit tot mai multi americani, majoritatea dorind deja retragerea trupelor in momentul venirii lui Obama la putere; costurile razboiului au fost imense iar cetatenii erau pe buna dreptate nemultumiti de risipirea unor bani pentru niste acuzatii false, inventate de apropiatii lui Bush, singurii care au profitat cu adevarat de situatie. Avand mai putina experienta in relatiile externe decat contra-candidatul sau, Obama l-a ales pe Joe Biden ca vicepresedinte, persona versata in afacerile internationale, castigand astfel voturi de la cei indecisi din cauza temerilor legate de securitatea nationala.
Nevoia de schimbare
Elita care a condus Statele Unite ale Americii din 2000 pana in 2008 a fost formata din neo-conservatori, personaje destul de traditionaliste si religioase, care au considerat in mod eronat ca pot frana evolutia naturala a societatii americana spre mai multe drepturi civile si libertati individuale. Desi a fost acuzat ca este ultra-liberal, candidatul democrat a reusit sa creeze un conses si sa convinga moderatii ca el este alegerea potrivita.
Slabiciunea candidatului republican
John McCain, desi era un erou al razboiului din Vietnam, nu a reusit sa inspire alegatorii, sa personalizeze speranta lor pentru o tara mai buna si un trai mai fericit, iar Sarah Palin, cea care a fost aleasa sa-l secundeze, si-a demascat prostia si incompetenta atat de vadit incat chiar si persoanele mai putin educate dar cu drept de vot au remarcat ca nu merita postul de vicepresedinte al federatiei.
Empatia cu clasa de mijloc
Obama a fost (si este) acuzat de unii adversari de orientari socialiste; cu toate ca acest lucru este departe de adevar intr-un sistem dominat de mari corporatii, cum e cel american, totusi el a reusit sa personifice omul de rand ajuns in postura de a face bine semenilor sai, este carismatic si credibil, a patruns dincolo de bariera de indiferenta si a redat multora speranta ca o viata mai buna este posibila chiar si intr-o pseudo-democratie cu ajutorul unor politicieni providentiali ajunsi in locuri cheie.
Inteligenta, ratiune, leadership
Aceste trei caracteristici au lipsit din plin predecesorului, pe care multi il considerau doar o marioneta condusa de niste cercuri de interese oculte; Obama este un intelectual care si-a demonstrat valoarea, este calm si hotarat in situatii dificile, se ghideaza dupa logica si nu se lasa influentat de factori mistici sau irationali, putand deveni un adevarat lider capabil sa faca o schimbare reala, daca va reusi sa tina piept grupurilor de lobby care il preseaza pentru pastrarea status quo-ului.
Asigurarile de sanatate
Una din principalele promisiuni ale lui Barack Obama a fost reformarea sistemului american de sanatate, obiectivul fiind reducerea costurilor si asigurarea serviciilor de baza pentru toti cetatenii SUA, indiferent de situatia lor materiala; pentru cei 40 de milioane de locuitori ai Americii care nu au asigurare, aceasta perspectiva a fost foarte bine primita si a condus la directionarea spre el a numeroase voturi.
Sprijinul tinerilor
Si in Statele Unite, ca si in multe alte parti ale lumii democratice, tineretul este destul de absent la vot; Obama a reusit in schimb sa mobilizeze acest segment al populatiei si sa aduca milioane de tineri la urne, castigand detasat fata de McCain pe aceasta nisa (republicanul avea si o varsta mult mai inaintata); campania lui Obama a fost exemplara, a avut milioane de voluntari si mici donatii din partea a extrem de multi cetateni care si-au pus speranta in el. Fondurile lui Obama le-au depasit cu mult pe cele ale adversarilor, desi nu a avut mari contributori la fel de multi de partea sa. Pe internet, mediu frecventat de tineri, a castigat detasat batalia ideilor, fiind sustinut de numeroase bloguri si site-uri politice importante.
Sustinerea minoritatilor
Avand origini afro-americane, nascut in Hawaii, crescut in conditii dificile de o mama singura, Obama a fost evident preferat de numeroasele minoritati din Statele Unite, mai ales ca programul sau liberal le garanta acestora recunoasterea tuturor drepturilor cerute. SUA nu este o societate omogena, iar clasa WASP (white, anglo-saxon, protestant) nu mai este majoritara si deci nu mai poate decide singura soarta natiunii.
Visul american
Unul din miturile preferate ale americanilor si un simbol consacrat al Statelor Unite este ideea ca poti sa iti realizezi orice vis acolo, ca poti pleca de jos si sa ajungi miliardar prin inventivitate si munca. Regimul de dreapta a lui George W. Bush a retezat aripile acestei iluzii, sustinand in mod explicit patura foarte bogata a societatii americane si blocand orice sansa pentru majoritatea populatiei de a-si depasi conditia. Obama este, chiar prin propria sa poveste de viata, o incarnare a visului american, a reusitei prin forte proprii, iar votantii au apreciat acest lucru.
Ela
4 noiembrie 2009I got two more words: good publicity 🙂
pixu
5 noiembrie 2009uite o intrebare mai interesanta: de ce a castigat Obama premiul nobel pentru pace?
Adrian
5 noiembrie 2009@pixu: Buna intrebare! Hai s-o numim o decizie geopolitica…
Ela
5 noiembrie 2009Simplu pixu,
ar porni un premiat Nobel un razboi?
Mi s-a parut o miscare f inteligenta.