Diferenta intre OZN-uri si extraterestri

Si in acest domeniu, ca si in multe altele, eu nu reusesc sa fiu de partea majoritatii si indraznesc sa am propriile pareri, ceva mai nuantate. Exista doua tabere mari in aceasta chestiune si am reusit sa le supar pe ambele. Mai este o tabara a oamenilor rationali, cam mica, din care face parte si subsemnatul. 🙂

O tabara sustine ca nu exista nici OZN-uri, nici extraterestri. Cealalta tabara considera ca exista extraterestri si OZN-urile sunt dovada ca ne viziteaza, ba multi chiar cred in tot felul de conspiratii (gen Roswell), conform carora unele guverne stiu de existenta lor, colaboreaza cu ei in secret, au capturat „farfurii zburatoare” sau sunt chiar controlate de misterioase forte din afara planetei.

Eu sustin ca toate OZN-urile (Obiecte Zburatoare Neidentificate) sunt fenomene naturale explicabile sau aparate de zbor construite pe Pamant. Fenomenul OZN e vechi de cateva decenii dar nimeni n-a reusit sa aduca dovezi serioase privind provenienta cosmica a acestor aparitii; avem doar poze prost facute si marturii ale unor persoane dubioase, care vor doar sa devina celebre si sa profite de asta. Exista documente declasificate recent care atesta faptul ca, in timpul razboiului rece, armatele SUA si URSS au incurajat sau au privit cu detasare povestea cu OZN-urile pentru ca le oferea o foarte buna metoda de a-si ascunde experimentele secrete cu noi avioane si aparte de zbor necunoscute publicului. Nici ideea ca fiinte din afara globului nostru ar fi ajuns pe Terra in cursul istoriei nu e plauzibila, teoriile lui Erik von Daniken sunt niste aberatii usor de demontat de istorici profesionisti.

De asemenea, eu consider ca este destul de plauzibil sa existe extraterestri. Conform ultimelor estimari, exista peste 200 de miliarde de sisteme solare in galaxia noastra si peste 100 miliarde de galaxii in univers. Sansele ca viata sa fi aparut si-n alta parte decat pe Pamant sau sa fi migrat in alt loc cu ajutorul meteoritilor este foarte mare. Totusi, sansele ca viata inteligenta sa existe sunt ceva mai mici, dar deloc de neglijat. In ultimii 20 de ani au fost descoperite cu ajutorul telescoapelor numeroase planete asemanatoare cu pamantul care orbiteaza in jurul altor sisteme solare.

Faptul ca extraterestrii nu ne-au vizitat poate avea multe explicatii; poate n-au reusit sa gaseasca o metoda de propulsie suficient de buna (noi inca mai credem ca nu exista viteze mai mari decat cea a luminii si deci calatoriile interstelare ar dura milioane de ani), sau poate pur si simplu nu sunt interesati de noi, mai ales daca civilizatiile lor sunt mult mai avansate, poate considera ca nu e etic sa interfereze cu evolutia noastra naturala.

Desi multi entuziasti in ale stiintei sustin proiectul SETI, de cautare a unor mesaje radio din afara planetei noastre, eu am mari rezerve fata de el. Proiectul e foarte costisitor si sansele de a gasi ceva sunt minime. Semnalele radio se distorsioneaza in spatiu pe distante mari. In plus, ar trebui ca cineva sa emita un semnal special in directia planetei noastre pentru a fi receptionat in conditii bune. Pe langa toate acestea, perioada in care o civilizatie foloseste semnale radio analogice e destul de scurta. Dupa doar un secol de la inventarea radioului, noi deja am trecut aproape in totalitate pe sistemul digital, care este mult mai dificil de interpretat de cineva care nu cunoaste formatul folosit de emitator. Ar trebui o extraordinara sincronizare intre doua civilizatii, vechi de milioane de ani, ca ambele sa dezvolte tehnologia radio in acelasi timp.

Mi-ar placea sa avem contact cu alte civilizatii sau sa descoperim macar de la distanta existenta lor. Dar e pacat ca distorsionam realitatea doar pentru a ne crea niste iluzii; majoritatea celor care sustin fenomenul OZN au interese financiare cat de poate de meschine, castigand din conferinte, carti, aparitii TV si vanzarea diferitelor materiale „de specialitate”. Cei care neaga categoric posibilitatea existentei vietii in afara planetei noastre dau dovada de ignoranta. Abordarea rationala e singura care poate aduce raspunsuri, desi pentru unii e poate cam „seaca”, rapindu-le entuziasmul.

13

3 Răspunsuri

  1. Logosfera
    3 august 2010
  2. dima cristian
    11 iunie 2011
  3. Adrian
    2 noiembrie 2011

Scrie un răspuns