Fotbalul: o pierdere de timp

Fotbalul: o pierdere de timp

Este fotbalul un simplu joc sau un fenomen social? Tinand seama de pasiunile pe care le provoaca, cu siguranta nu poate fi privit doar ca un element insignifiant din societate. Nu are prea mare importanta daca ne place sau nu, la proportiile pe care le are acum suntem nevoiti sa tinem cont de el. Iata cateva dintre caracteristicile sale:

1. Privit cu detasare, fotbalul este fenomen total stupid; doua grupe de cate 11 oameni, adulti in toata firea, se straduiesc sa introduca intre niste bare de metal o bucata de guma umflata cu aer; zeci de mii de alti adulti platesc bani grei ca sa-i poata vedea in direct, in locuri special amenejate de proportii uriase, iar alte cateva milioane pierd multe ore in fata televizorului urmarindu-i de la distanta; jocul starneste conflicte, soldate cu injuraturi pe forumuri si batai pe stadioane, uneori chiar cu raniti si morti. Nu exista decat diferente minore intre practicarea fotbalului la 3 ani, la gradinita, intr-o groapa cu noroi, si cea de la 30 de ani, alaturi de profesori, senatori si presedinti.

2. Fotbalul este o metoda de a lua banii de la populatie. Sume enorme sunt captate prin vanzare de bilete, vanzare de spatiu publicitar, drepturi de televizare, vanzare de suveniruri si alte metode asemanatoare. Iluzia este perfecta, omul nu obtine absolut nimic pentru banii dati si timpul pierdut, dar dependenta se formeaza usor. Prin sistemul de manipulare utilizat, fotbalul se aseamana cu firmele de asigurari, grupurile religioase, jocurile de noroc, vanzatorii de alcool, tutun, cafea si marijuana.

3. Fotbalul este pentru multi un surogat de realitate. Viata majoritatii oamenilor este anosta si dorinta lor de a o schimba prin forte proprii insuficient de puternica. Astfel, se refugiaza in false universuri paralele, in care traiesc prin niste idoli virtuali. Vedetele sportive sunt accesibile tuturor, avand un grad de educatie precar, origine comuna si exceland intr-un domeniu extrem de usor de inteles. Fotbalul este similar in aceasta privinta cu telenovelele, emisiunile de tip „big brother”, vedetele mondene si personajele din filme.

4. Fotbalul poate avea un rol diversionist, abatand atentia oamenilor de la fenomene mult mai importante care se petrec in societatea lor. Acest lucru este valabil in special in state cu un sistem democratic deficitar. Spatiul din mass-media este invadat de pseudo-probleme sportive simultan cu neglijarea altora mult mai serioase, cu consecinte reale asupra vietii oamenilor. Rezultatele bune obtinute de echipe in diferite competitii eclipseaza esecurile unor lideri din lumea reala, aducand o falsa satisfactie locuitorilor dintr-un anumit spatiu; dar banii investiti in fotbal sunt mai putini decat cei necesari pentru actiuni constructive in lumea reala, ba chiar aduc si profituri in cele mai multe cazuri.

5. Fotbalul este o supapa de deversare a unor frustrari acumulate in timp. Refularile oamenilor din viata reala pot fi compensate prin rezultatele sportive si injuraturile de la stadion. Conflictele mocnite intre diferite grupuri sunt canalizate spre o agresivitate controlata, in cadrul acestui sport, in locuri special amenajate; acest lucru este valabil chiar si la nivel de tari, luptele duse altadata pe camp, cu tancuri si mitraliere, sunt azi cosmetizate, se duc intre galerii, cu pancarte, slogane si cantece, iar uneori chiar cu pumnii si picioarele.

6. Fotbalul ofera false modele de succes. Sansele ca un tanar sa ajunga celebru si bogat prin intermediul lui sunt minime, una la cateva sute de mii. Cu toate acestea, datorita regulilor simple si celebritatilor plecate de jos pe care le-a creat, ofera iluzia aceasta foarte multor oameni. Din pacate, efectul negativ este lipsa de interes pentru stiinta, cultura si educatie serioasa, care le-ar oferi acestora sanse mult mai mari de accede intr-un nivel superior al ierarhiei sociale, chiar daca nu ii va face milionari peste noapte.

28

5 Răspunsuri

 1. cady
  5 octombrie 2009
 2. alex27
  10 iunie 2010
  • Adrian
   11 iunie 2010
 3. alex27
  11 iunie 2010
  • Adrian
   11 iunie 2010

Scrie un răspuns