Gheorghe Iovu, un artist genial intr-o tara fara valori

Am fost in aceasta seara la concertul lui Gheorghe Iovu din Cluj. Daca nu ati auzit pana acum de el, merita sa ascultati melodiile de mai jos, plus multe altele pe care le puteti gasi pe net. Muzica lui e superba, comparabila cu a unor celebritati precum Vangelis sau Jean Michel Jarre. Spectacolul e “one man show”, adica el plus un sintetizator (care nici macar nu e high-end). E incredibil cat de mult poate obtine cu atat de putine resurse. Concertul a fost insa o ratare, dar nu din cauza lui.

Problema principala este ca omul nu se promoveaza deloc. Il cunosc mai multi in afara tarii. Asta nu ar fi de mirare, avand in vedere felul in care Romania isi trateaza valorile: le apreciaza doar dupa moarte, in timpul vietii hoarda de nulitati care domina toate domeniile de la noi se teme sa nu fie eclipsata de vreun perfectionist.

Am aflat intamplator de concert. Nu s-a anuntat aproape nicaieri. Afisul e destul de prost facut: “concert de muzica terapeutica” scrie pe el; si rezultatul s-a vazut: in sala erau aproape numai pensionari, care credeau probabil ca aceste sunete au vreun efect benefic asupra fizicului lor fragil (altul decat placebo). Pe CD-urile puse in vanzare apare sintagma “muzica pentru suflet”, mai potrivita pentru gospel. Eu as numi muzica sa ambientala, electronica, de relaxare sau chillout – lucru pe care i l-am sugerat si lui, de altfel.

In sala cu cateva sute de locuri abia erau vreo 70 de persoane; deplorabil pentru un artist care ar putea avea stadioane pline. Organizarea a fost proasta: sonorizare cu probleme la inceputul spectacolului, o prezentatoare care nu era in stare sa vorbeasca (si nu folosea microfon), o chitarista total nepotrivita pentru a canta in deschidere (avea ceva talent, dar era pe un cu totul alt gen de muzica), iar cireasa de pe tort: un vagabond aciuat prin sala care si-a pus manele la radio inainte de inceperea concertului.

Desi inspirata de propria sa credinta crestina, muzica lui Iovu este universala, fapt recunoscut chiar de el, putand fi apreciata de persoane de pe intreaga planeta, indiferent de cultura si convingerile lor. Felul in care foloseste sintetizatorul electronic pentru a crea niste melodii unice este egalat doar de marii compozitori clasici, care aveau insa nevoie de o intreaga orchestra pentru a le fi interpretate piesele. Bach este etern, este un fiul al umanitatii, receptat la fel de bine de un habotnic crestin, un musulman convins sau un ateu iubitor de frumos; Iovu se inscrie in aceeasi categorie si nu are nevoie sa cante manual la un instrument pentru a-si demonstra valoarea. Ascultati-l si mergeti sa-l vedeti live cel putin o data!

17

Niciun răspuns

Scrie un răspuns