Vrei cu adevărat să fii fericit?

Eşti unul din acei oameni care se plâng mereu că are o viaţă grea şi nu este fericit? Sau poate eşti o persoană resemnată, care nici nu mai îndrăzneşte să spere la fericire, considerând-o o himeră, imposibil de atins în această viaţă?

Primul lucru pe care trebuie să-l faci pentru a te apropia puţin de acest ideal este să-ţi defineşti foarte clar termenii. Trebuie să ştii foarte bine ce înseamnă pentru tine a fi fericit, care sunt lucrurile care te fac să te simţi bine şi ce ar trebui să se schimbe în viaţa ta pentru a te declara un om împlinit.

După ce ai o viziune coerentă asupra dorinţelor tale, ţi-este mult mai uşor să-ţi faci o „foaie de parcurs”, adică vei vedea mai clar ce trebuie să schimbi în viaţa ta pentru a avea mai multe satisfacţii. Nu-ţi pune nişte ţinte imposibil de atins, fii realist şi evoluează pas cu pas. Nu se vor întampla lucruri spectaculoase peste noapte, iar schimbările mari, care-ţi aduc şi beneficii mari, sunt dificile, lungi şi dureroase, dar merită.

Fii pregătit pentru o luptă îndelungată, pe care o vei duce mai ales cu tine însuţi, cu propriile tale limite. Nu uita că fericirea nu este o stare de exuberanţă perpetuă, atinsă într-un anumit moment al vieţii tale, după ce ai avut o mare realizare; este mai degrabă o înşiruire de momente plăcute, în care te simţi foarte bine, între care există multă muncă, dar şi senzaţia că progresezi mereu.

Este important să nu te minţi pe tine însuţi. Nu e suficient să spui că vrei să fii fericit, dacă nu faci nimic în privinţa asta. Gândeşte-te la ultimul an din viaţa ta; ce ai făcut pentru a-ţi îmbunătăţi situaţia materială, pentru a avea relaţii emoţionale mai profunde, pentru a creşte intelectual? Fă-ţi un bilanţ realist, iar dacă vei constata că nu sunt foarte multe de scris în el, atunci nu ai dreptul să te plângi.

Fericirea nu vine din afară, nu este un cadou pe care îl primeşti fără să-l meriţi. Dacă trăieşti din inerţie şi nu faci nimic pentru a-ţi atinge visele, nu te aştepta să ai vreun rezultat. Nici rugăciunile nu funcţionează, iar de surogate te vei plictisi până la urmă. Starea ta de apatie şi insatisacţie va persista până în momentul în care vei înţelege că depinde doar de tine să schimbi ceva şi nu e suficient doar să aştepţi.

Ieşi din cutiuţa în care te-ai închis, evaluează-ţi cu onestitate viaţa şi hotărăşte-te ce vrei cu adevarat. Notează-ţi obiectivele şi fă zilnic ceva, oricât de mic, pentru a fi cu un pas mai aproape de atingerea lor. Rezultatele vor veni mai devreme decât te aştepţi! Fii perseverent şi concentrează-te la drumul tău. Într-o zi te vei trezi cu senzaţia că eşti fericit, fără să-ţi dai seama cum s-a întamplat asta; vei zâmbi şi vei merge mai departe, tot mai departe…

28

3 Răspunsuri

  1. Adrian
    5 august 2011
  2. Adrian
    10 august 2011
  3. george
    4 iunie 2012

Scrie un răspuns