E mai scump. Nu e greu de calculat! Daca iti cumperi ingredientele de la supermarket poti prepara orice mancare la numai o fractiune din pretul pe care l-ai plati la un restaurant. Poti face economii serioase daca reduci iesirile in localuri si inveti sa gatesti.
Nu e sanatos. Portiile sunt mai mari decat ai nevoie, iar mancarea contine mai multe grasimi, sare, zahar, carbiohidrati etc. Esti tentat sa comanzi mai mult, sa mananci si un desert… Vei consuma un numar mai mic de calorii acasa decat in oras, chiar si la aceleasi feluri de mancare.
Nu e igienic. Tu chiar ai incredere in autoritatile sanitare sau in patronii localurilor pentru a supraveghea personalul care gateste? E evident ca atunci cand iti faci singur de mancare vei avea mult mai multa grija la felul cum o pregatesti decat angajatii unui restaurant. Fructele, legumele, farfuriile si tacamurile nespalate corespunzator iti pot aduce probleme de sanatate.
Calitate si gust. Poti inavata sa gatesti feluri simple relativ usor, deci in scurt timp vei reusi sa prepari meniuri mai bune decat la fast-food-uri. Cand gatesti tu personal, iti poti alege exact ingredientele, cantitatile si retetele dorite, dupa propriile preferinte, nu esti restrictionat de un meniu anume.
Lipsa de miscare. In loc sa-ti petreci timpul intr-un local acumuland kilograme, mai bine fa niste miscare! Acasa poti termina mult mai repede de mancat, dupa care poti sa faci activitati distractive in aer liber si sa cheltuiesti diferenta de bani pe ceva mai placut.
Viata de familie. Partenerul si rudele tale vor aprecia daca iei mai des masa cu ei acasa, discutand probleme personale si simtindu-va bine impreuna. Iar daca tu esti cel care a pregatit mancarea, vei obtine un bonus de admiratie din partea lor!
Evita risipa. Peste 30% din mancarea produsa in localuri se arunca. Si cand te gandesti ca milioane de oameni mor de foame! Acasa insa poti controla exact ce cantitati cumperi si cat consumi, fiind o alternativa mai ecologica si rationala.
Consumul de timp. Desi unele persoane sustin ca nu au timp sa gateasca acasa si din acest motiv mananca pe fuga in oras, de fapt situatia sta tocmai pe dos. Daca calculezi cat iti ia sa gatesti acasa si cat dureaza drumul pana la un local si asteptarea pana la venirea comenzii, vei constata ca ai putea economisi timp mancand acasa.
Relaxare si confort. Excluzand localurile foarte scumpe, e aproape intotdeauna mai comod sa mananci acasa, unde ai toate facilitatile pe care le doresti, poti sa stai unde vrei si cum vrei, poti face orice altceva intre timp, poate dura masa oricat, poti chema pe oricine la tine, poti adauga la portia ta ceva extra etc.
E o provocare! Sa inveti sa gatesti, sa inveti sa-ti controlezi numarul de calorii si tipurile de mancaruri consumate, sa inveti sa te abtii de la tentatii si sa economisesti bani, toate acestea sunt provocari care iti pot aduce mari beneficii pe termen lung daca le duci la bun sfarsit.
Adrian
9 august 2010Si mie imi place, textul se aplica mai ales celor care mananca zilnic la fast food. 🙂