Cea mai tare smecherie

Cea mai tare smecherie e sa nu fii smecher. Da, ai auzit bine.

Stiu ca smecheria e un mod de viata in Romania. Stiu ca inca de cand ai ajuns la scoala ai fost invatat sa folosesti smecheria pentru a obtine ce vrei. Stiu ca ai impresia ca poti deveni bogat si fericit doar daca esti smecher. Dar nu este asa.

Smecheria functioneaza doar pe moment. Si atunci, doar uneori. Pe termen lung insa, pierzi. In orice domeniu e asa. Da, sunt cativa smecheri care au ajuns sa aiba multi bani, pe care ii vezi pe la televiziuni si prin ziare. Dar ei sunt exceptii. Si viata lor a fost de cacat. Au calcat pe cadavre pentru a ajunge acolo si zilnic stau cu teama de a nu fi cineva mai smecher decat ei care sa-i bage in puscarie. Asta iti doresti si tu? Crezi ca te tine?

A nu fi smecher nu inseamna a fi fraier. Trebuie doar sa stii ce vrei si sa-ti urmresti scopurile cu perseverenta. Sa intelegi ca nimic nu se obtine peste noapte. O educatie buna, o relatie fericita, independenta financiara, un corp atletic, o deprindere noua sau mai bune abilitati de socializare, toate acestea se obtin in timp, cu rabdare si consecventa.

Poate ti s-a spus cand erai mic si incercai sa pacalesti pe cineva pentru a scapa mai usor de o datorie ca iti furi singur caciula. Ai ras atunci, crezand ca e doar o vorba in vant a celor mari, iar mai tarziu, cand ai crescut, ai devenit convins ca numai smecherii au succes in Romania. Dar nu este asa. Paradoxal, acei adulti de atunci aveau dreptate.

Da, ti se dau si multe sarcini idioate cand esti copil. Nu tot ceea ce te invata parintii sau scoala e folositor. Dar principiul in sine, ca doar prin munca si determinare pe termen lung poti obtine lucrurile cu adevarat importante, ramane adevarat.

Nu pot sa te conving eu. Trebuie sa te convingi singur. Nu te mai uita la emisiuni tampite la televiziunile romanesti si nu mai citi tabloide. In Romania nu exista modele adevarate de viata. Cauta-le in occident, in societati evoluate, unde valoarea este apreciata. Citeste despre cum au ajuns sa isi indeplineasca visele. Sau cauta-le la noi, dar direct: vorbeste cu oameni care sunt cu adevarat fericiti. Ma indoiesc ca vei gasi multi smecheri in categoria asta.

Fii destept, nu smecher. In final, e imposibil sa nu reusesti!

12

One Response

  1. anti-basini
    5 septembrie 2010

Scrie un răspuns