10 semne că eşti ateu degeaba

10 semne că eşti ateu degeaba

Nu mai crezi în Moş Crăciun şi în Isus Cristos? Bravo! Ai făcut un mare pas înainte spre maturizare. Dar asta nu te face superior tuturor celorlalţi oameni. S-ar putea să ai şi tu nişte convingeri iraţionale. Iată câteva indicii:

1. Crezi că toţi credincioşii sunt proşti.

Ai impresia că toţi cei care cred în religie sunt nişte oi retardate. Scrii “cre(ş)tin” în loc de “creştin”. Visezi să arzi biserici şi să interzici religia. Nu scapi nicio ocazie de a te lăuda cu cât de deştept eşti tu şi cât de ilogici şi fraieri sunt cei care au convingeri mistice. Nu contează că ai şi tu părinţi, rude sau prieteni religioşi. Sunt nişte idioţi şi ăia. Nu are importanţă că au existat mari personalităţi în istorie care au facut mult bine umanităţii şi care erau credincioase. Au fost şi aceia nişte imbecili. Nu se compară cu tine, tu eşti tare pe Facebook.

2. Eşti comunist.

Valabil şi dacă eşti socialist / marxist / ecologist radical / feministă etc. Ai renunţat la Dumnezeu şi biserică, dar crezi în statul omnipotent, în sfinţii părinţi Marx şi Engels, în raiul pe pământ promis doar credincioşilor proletari adevăraţi, în ritualurile partidului. Ai înlocuit o secta cu alta, un set de credinţe iraţionale cu altul. Faci mişto de Biblie, dar nu-ţi dai seama că nici cărţile extremei stângi nu au vreo bază ştiinţifică. Te revoltă cruciadele, dar uiţi că liderii comunişti au ucis în secolul trecut sute de milioane de oameni, mai mult decât toate bisericile din istorie la un loc.

3. Ţi-a plăcut documentarul Zeitgeist.

Ai impresia că toate criticile aduse creştinismului la începutul primului film sunt corecte, pentru că nu ai cultură generală şi nu ai verificat nimic din ce s-a spus acolo. Crezi că 9/11 a fost organizat de guvernul american. Consideri că toate companiile private complotează împotriva ta. Eşti convins că poate exista economie fără bani, că oamenii sunt îngeri care lucrează în folosul comunităţii şi nu le pasă de propriile interese. Ţi se pare că e ok ca un computer să decidă absolut tot ce vei face tu în viaţă, de la casa în care locuieşti pană la numărul de hârtii igienice cu care te ştergi la fund şi susţii că asta e diferit de planificarea bolşevică. Eşti adeptul “Venus Project”. De fapt, eşti marxist dar nu-ţi dai seama. Citeşte punctul anterior.

4. Eşti hipster.

Te duci la proteste fără să ştii foarte clar despre ce sunt. Vrei să salvezi planeta. Crezi că absolut orice cheltuială e justificată pentru a proteja nişte copaci. Consideri că animalele sunt mai importante decât oamenii, dar numai dacă sunt drăguţe. Crezi că era mai bine acum 100 sau 1000 de ani, că omenirea merge spre catastrofă. Vrei să renunţi la orice e artificial, la chimicale, la tehnologie, să te retragi în păduri şi să trăieşti o viaţă simplă. Nu înţelegi cum funcţionează economia, dar vrei să primeşti bani de la stat doar pentru că exişti. Ai smartphone şi laptop, făcute de nişte mari corporaţii, cumpărate din banii părinţilor.

5. Urăşti diferite grupuri sociale.

Crezi că ţiganii trebuie omorâţi sau măcar castraţi. Ai impresia că bozgorii vor să ne ia Ardealul. Crezi că toţi arabii sunt islamişti, toţi islamiştii sunt arabi şi trebuie toţi exterminaţi. Eşti convins că România este condusă de politicieni plătiţi de grupuri oculte anti-naţionale. Eşti naţionalist şi pui botul la marile realizări ale neamului din manualul de istorie. Ţi se pare ok să ieşi şi să te baţi cu galeria de fotbal adversă. Susţii că toate femeile sunt nişte curve proaste care trebuie puse la punct. Crezi că cei din oraşul, zona sau ţara ta sunt mult mai buni decât cei din alte locuri. Susţii libertatea de exprimare şi eşti anti-cenzură doar pentru că vrei să-ţi exprimi ura faţă de diverşi oameni, să poţi înjura liniştit.

6. Eşti corect politic.

Eşti un sensbil şi mereu te simţi ofensat. Nu laşi oamenii să se exprime pentru că-ţi rănesc ţie convingerile. Vrei ca cineva să intervină şi să-i amendeze pe cei ce spun lucruri care nu-ţi plac ţie. Vrei să elimini orice polemică, să ne conformăm toţi propriei tale moralităţi. Crezi că există un singur adevăr care trebuie impus tuturor. Ai impresia ca omenirea poate progresa fără dialog, prin stabilirea fortaţă unor reguli ce par acum corecte; nu sesizezi ironia că în trecut se întâmpla tocmai asta, cu reguli opuse. Eşti un snob încrezut care se consideră mai bun decât ceilalţi, pentru că susţine declarativ toate minorităţile, deşi nu face nimic concret pentru a le ajuta.

7. Crezi în pseudoştiinţe.

Nu vezi nicio problema că nu crezi in divinitate, dar crezi în energii, aure, chakre, astrologie şi horoscoape. Ţi se pare că homeopatia şi medicina cuantică sunt alternative reale la tratamentele dovedite ştiinţific. Crezi că vechile civilizaţii au fost vizitate de extratereştri şi că dacii aveau o super-civilizaţie care a influenţat tot restul Europei. Consideri plauzibil ca unii oameni să poată influenţa obiectele fizice cu puterea minţii. Eşti convins că exista tehnologii secrete, ascunse publicului, unele făcut de români geniali care nu au fost niciodată apreciaţi la adevărata lor valoare. Crezi ca toate E-urile sunt dăunătoare, ca de la telefonul mobil vei face cancer, ca apa are memorie.

8. Eşti “spiritual”.

Chiar dacă nu crezi în religia organizată, consideri că există diverse filosofii new age care sunt bune. Citeşti multe cărţi de dezvoltare personală şi crezi tot ce scrie în ele, deşi până acum nu te-au ajutat foarte mult. Susţii că budismul nu este de fapt o religie şi că susţine un stil de viaţă fain, ba chiar că reîncarnarea şi meridianele energetice ar avea ceva bază ştiinţifică. Îţi place cuvântul “cuantic” şi-l foloseşti excesiv. Citeşti cărţi care încearcă să împace ştiinţa cu misticismul, bazate pe speculaţii nedovedite, scrise de personaje dubioase. Te crezi mai şmecher decât toţi ateii şi credincioşii, eşti un iluminat care a găsit Calea, la care nu toţi muritorii de rând au acces.

9. Crezi în teoria conspiraţiei.

Big Brother ne urmăreşte. Nimic nu este ceea ce pare a fi. Citeşti tabloide, te uiţi la OTV, ţi-a plăcut Oreste, crezi că pe efemeride.ro sunt lucruri interesante. Ştii sigur că lumea este condusă din umbră de forţe oculte care urmăresc şi planifică fiecare acţiune. Eşti convins că şi tu eşti supravegheat, deoarece eşti printre puţinii care ştiu Adevărul. OZN-urile, masonii, evreii, grupul Bildeberg, familia Rothschild, corporaţiile şi guvernele sunt parte a unui vast complot, vechi de secole. Faptul ca eşti un ratat nu e vina ta, de fapt nu te-au lăsat ei să faci tot ce îţi doreai, dacă nu existau conspiraţiile ai fi fost un om de succes, dar ei te opresează pentru ca deja ştii prea multe!

10. Nu ai renunţat la ritualuri religioase.

Eşti ateu doar declarativ, doar pe net. La recensământ te-ai declarat ortodox, ca să nu se supere familia sau pentru că aşa ai fost botezat. Ţi se pare normal să-ţi ţii ziua onomastică. Te căsătoreşti în biserică şi îţi botezi copilul, “pentru rude”. Te duci să iei lumină de Paşti, să nu se supere bunica, că-i bătrână. Îţi faci cruce ca să nu-ţi faci mama de ruşine în oraş. Dai bani la popă ca să nu te vorbească de rău vecinii. Nu te deranjează să primească biserica bani de la stat, pentru că oricum se fură la noi. Îţi laşi copilul să facă religie la şcoala, ca “să vadă şi el cum e aia”. Ţi-e frică să discuţi în casă pe tema asta, că poate nu mai face sex nevasta cu tine. Ţii post, că e sănătos. Eşti mai catolic decât Papa.

88

37 Răspunsuri

 1. DraceaDan
  16 august 2014
 2. Alfa
  16 august 2014
 3. Adeline
  16 august 2014
 4. Raluca
  16 august 2014
 5. Ion
  16 august 2014
 6. Satul de Religie
  16 august 2014
 7. degeaba
  16 august 2014
 8. Manea
  16 august 2014
 9. Ion Iliescu
  17 august 2014
 10. John Galt
  17 august 2014
 11. Pascalau Andrei
  17 august 2014
 12. Alina.BB
  17 august 2014
 13. Octav
  17 august 2014
 14. Mike
  17 august 2014
 15. Dan Santa
  17 august 2014
 16. NamelessHero
  18 august 2014
 17. Dan Santa
  19 august 2014
 18. interesant
  21 august 2014
 19. Alex Kaschuta
  30 august 2014
 20. strongvaleriana
  4 septembrie 2014
 21. DJ Nunta Bucuresti
  5 septembrie 2014
 22. grandpa
  5 septembrie 2014
 23. Contabila'
  11 septembrie 2014
 24. kitana
  15 septembrie 2014
 25. Adolf Hipster
  17 ianuarie 2015
 26. grandpa
  3 martie 2015
 27. Alex
  26 martie 2015
 28. Niko
  8 aprilie 2015
 29. sustinor /NU
  7 mai 2015
 30. OvidiuC
  8 mai 2015
 31. SpalareCreier
  15 iunie 2015
 32. Un ateu
  16 decembrie 2015
 33. Razvan
  17 decembrie 2015
 34. Vaduva Narcis
  7 martie 2016
 35. asftgasg
  13 aprilie 2016
 36. dude
  9 noiembrie 2016
 37. Droon
  9 noiembrie 2016

Scrie un răspuns