Ar trebui sa fie prostitutia legala?

Se spune ca e cea mai veche meserie din lume. A existat peste tot, in toate societatile, chiar si in periodele tulburi in care preotii conduceau societatea (de fapt primele prostituate documentate istoric – “tarfele babilonului” – au aparut chiar pe langa temple). Exista motive serioase ca aceasta indeletnicire sa ramana ilegala sau sunt doar prejudecatile noastre? Ipocrizia feminina, macho-ismul masculin (care atribuie peiorativul “curva” foarte usor multor femei, pe cand “gigolo” are un sens pozitiv) si preconceptiile cultivate de religie au tinut in umbra prostitutia de foarte mult timp.

Care ar fi argumentele pro si contra?

In favoarea reglementarii prostitutiei (ca asta facem, o reglementam, scotand-o din ilegalitate, nu inseamna ca o si inucurajam si chiar cred ca trebuie restrictionate metodele de promovare a ei) este in primul rand ideea ca o putem controla mai bine. Daca bordelurile sunt legale, vor plati taxe, vor fi controlate de fisc si agentii sanitari, fetele vor beneficia de asistenta medicala si clientii vor avea sanse mai mici sa contracteze vreo boala cu transmitere sexuala. Metodele contraceptive ar trebui sa fie obligatorii, iar cele de protectie impotriva BTS recomandate cu tarie. Fetele vor fi obligatoriu majore si ar trebui sa beneficieze de consiliere gratuita pentru… schimbarea carierei (reorientare profesionala).

Vor dispare “pestii” si impreuna cu ei o intreaga retea suburbana de mafioti, se va diminua serios traficul de persoane (sau de “carne vie” – mie nu-mi place deloc expresia asta). Probabil ca multi din politie si politica nu au interesul sa fie normalizata activitatea asta tocmai pentru ca li s-ar reduce veniturile din spaga.

Impotriva legiferarii sunt valabile doar argumentele etice; si nu ma intereseaza traditia sau biserica, ci doar morala umanista (ideile feministe, daca vreti). Adica da, nu e normal ca femeia sa fie fortata sa-si exploateze corpul pentru bani. OK, daca a fost alegerea ei nu comentam, dar foarte rar e vorba de o decizie rationala, in marea majoritate a cazurilor e vorba de fiinte disperate, provenite din familii destramate, care nu au din ce trai, ba mai trebuie sa-si intretina si copii sau rude si apeleaza la acest mijloc extrem pentru a face rapid niste bani.

Acceptand prostitutia, societatea isi recunoaste propria slabiciune, incapacitatea de a le oferi o alta sansa acestor femei. Pe de alta parte, amendarea si prigonirea lor le face si mai mult rau. Mai bine sa fie protejate de institutiile statului, consiliate, sa li se ofere acces gratuit la educatie, sa primeasca tot sprijinul pentru ca in viitor sa poata renunta la acest “job” daca doresc.

Unele societati avansate (nu doar economic, ci si ca mental colectiv) au ales varianta in care doar “clientii” sa fie amendati. Nu cred ca e o idee buna. Romania e departe de constiinta civica a acelor tari. Nu are rost sa ne mintim singuri, sa ne prefacem ca problema nu exista, sa negam o realitate. In plus, dupa o jumatate de secol de comunism au ramas multe frustrari sexuale in societatea noastra. Consumatori de prostitutie exista destui pe la noi, daca le restrictionezi accesul la acest “serviciu” va creste numarul de violuri si agresivitatea in familie.

Astept deci o decizie matura a clasei politice si o presiune mai mare din partea societatii civile pentru ca aceasta problema sa fie rezolvata. Sondajele arata ca romanii sunt receptivi la initiativa reglementarii prostitutiei, deci este posibil ca politicienii sa poata trece peste opozitia bisericii ortodoxe si sa adopte o lege in acest sens.

24

7 Răspunsuri

 1. x
  29 septembrie 2009
 2. Adrian
  12 ianuarie 2010
 3. bogdana
  26 ianuarie 2011
  • Adrian
   26 ianuarie 2011
 4. bogdana
  26 ianuarie 2011
  • Adrian
   26 ianuarie 2011
 5. WoShiGaga
  24 iunie 2011

Scrie un răspuns