Despre suflete pereche si trupuri impletite

Se spune ca suntem atrasi de persoane total diferite, ca personalitatile opuse sunt cele mai compatibile. Ati petrecut vreodata o seara cu un partener caruia sa nu aveti ce sa-i spuneti? Ati trecut prin taceri lungi si stanjenitoare, prin momente lipsite de orice profunzime, in care privirile evita sa se intalneasca de teama ca nu ar avea ce sa-si transmita? Ati petrecut clipe postludice in care v-ati simit vinovat de placerea pur fizica resimtita si de indiferenta necontrolabila ce-a urmat? V-ati simtit jenati de superficialitatea cu care v-ati tratat partenerul, dar care nu putea fi inlocuita de nimic altceva in lipsa oricarui stimul non-hormonal venit de la acesta?

Opusele se atrag doar pentru o seara. Poti avea o aventura frumoasa cu o persoana total diferita de tine. Va puteti explora sexualitatea, va puteti testa limitele si va puteti lua ramas bun cu zambetul pe buze dimineata, cu certitudinea complice ca amandoi ati obtinut ceea ce ati dorit si ca nimic mai mult nu este dezirabil.

De ce cautam o persoana diferita de felul in care suntem noi? Vedem in ea ceea ce am putea fi si nu avem curajul sa incercam? Dorim o complementaritate chiar si in domenii in care doua opinii separate nu pot ajunge la un compromis? Cautam pe cineva mai bun decat noi, pentru a-l lua ca model? Cautam pe cineva mai slab decat noi, pentru a-l domina? Speram ca prin coexistenta cu cineva diferit sa putem evita rutina si monotonia, sa nu fie nevoie de niciun efort de imaginatie si spontaneitate din partea noastra? Credem oare ca putem pacali plictiseala prin simplul nostru fel de a fi, fara ca vreunul dintre noi sa mai trebuiasca sa se dezvolte?

Convingerea mea, bazata atat pe experienta personala cat si pe un simplu rationament logic, este ca doar doua persoane similare si compatibile pot avea o relatie de succes pe termen lung. Nu este cazul sa avem preferinte comune in toate privintele, de la muzica si gastronomie pana la haine si sport. Exista domenii esentiale si domenii irelevante. Zonele importante se refera la atitudinea fata de viata, obiectivele pe termen lung, felul in care este privita relatia si, mai ales, ritmul si sensul in care cei doi doresc sa evolueze ca indivizi.

Nu este usor sa gasesti pe cineva cu care sa ai un asemenea tip de compatibilitate. Ne mintim singuri de multe ori ca putem depasi unele probleme cu parteneri diferiti, ca sunt chestiuni minore, desi stim, de fapt, ca pur si simplu nu ne potrivim. Alteori, ne iluzionam cu ideea ca suntem indragostiti de cineva, desi asemanarile sunt doar superficiale, bazate pe niste elemente din cultura populara, aflate la moda, fara a investiga convergenta directiilor reale pe care le avem ca persoane.

Sufletele-pereche, inclestarea simbiotica intre doua spirite, se intampla foarte rar, uneori o singura data in viata, alteori nici macar atunci… Numai o remarcabila coincidenta poate determina doua fiinte umane, in intreaga lor complexitate, sa se intalneasca cu cineva asemenea pe drumul lor spre implinire si sa isi continue impreuna calatoria cu viteze egale, alaturi, dar in paralel. Doua ego-uri progresand individual si inspirandu-si unul celuilalt goana spre absolut, impletite in admiratia lor fata de maretia universului, capabile sa-si aprecieze propria valoare si dispuse sa adore frumusetea entitatii umane ce le este alaturi, pot construi ceea ce numim azi cu atata usurinta… dragoste adevarata.

26

11 Răspunsuri

 1. Patriotu`
  10 ianuarie 2011
  • Adrian
   11 ianuarie 2011
 2. Patriotu`
  12 ianuarie 2011
  • Adrian
   13 ianuarie 2011
 3. Patriotu`
  13 ianuarie 2011
 4. Patriotu`
  17 ianuarie 2011
 5. Insolventa
  17 ianuarie 2011
  • Adrian
   18 ianuarie 2011
 6. Adrian
  18 ianuarie 2011
 7. bogdana
  25 ianuarie 2011
  • Adrian
   25 ianuarie 2011

Scrie un răspuns